Двете дами

Од Википедија — слободната енциклопедија
Двете моќнички на главата на Тутанкамон.

Двете дами е назив за двете египетски божици, Вадјет и Некбет, а биле близначки-заштитнички.

Вадјет и Некбет се божици „Моќнички“, а нивна задача била да го чуваат и да го штитат фараонот. И двете биле ќерки на Ра. Вадјет веројатно е создадена од змијата на Изида која требала да го гризне Ра додека спиел, а Некбет е заштитничка на Горен Египет, во форма на птица-лешинар. Фараонот го штитела со своите раширени крилја. Вдајет е кобра, и била заштитничка на Долен Египет. Прикажани се на златната маска на Тутанкамон.