Амаунет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Колосална статуа на Амунет подигната од Тутанкамон во Карнак

Амаунет (Амунет, Амонет, Аментет, Аментит, Иментет, Иментит и Амент[1][2]) е древно женско египетско божество[3][4].

Спаѓа во групата на осум богови кои го создале светот, но во митовите од Хелиополис не се споменува. Како пар, Амон и Амаунет се божества на Сонцето. Амаунет била жена на Амон со глава на змија, со што наликува на Вадјет или Меретсегер. Во некои митови е претставена како жена која на главата носи јастреб или пердув.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Daniel, Robert W. (2013). Two Greek Magical Papyri in the National Museum of Antiquities in Leiden: A Photographic Edition of J 384 and 395 (=PGM XII and XIII). Springer-Verlag. стр. 64. ISBN 978-3-663-05377-4.
  2. Henrichs, Albert (2013). Papyri Graecae magicae / Die griechischen Zauberpapyri. Walter de Gruyter. стр. 123. ISBN 978-3-11-095126-4.
  3. Wilkinson (2003), pp. 136–137.
  4. Hart (1986), p. 2.