Меретсегер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Меретсегеер

Меретсегер е заштитничка на Долината на кралевите, божица-кобра. Меретсегер на почетокот била персонификација на пустината. Се споменува дека нејзин дом е планината Меретсегер, каде се закопувале фараоните. Постои и една кралица со ова име. Меретсегер значи „таа што ја сака тишината“.