Египетски хиероглифи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Египетски хиероглифи
Типлогограми корисно како абџад
Јазициегипетски јазик
Период3200 п.н.е. – 400 н.е.
Изведени системихиератско писмо, демотско египетско писмо, мероитско писмо
ISO 15924Egyp, 050
Насокаод лево надесно
Уникоден називEgyptian Hieroglyphs
Напомена: Страницава може да содржи фонетски симболи од МФА.

Египетските хиероглифи бил поранешен систем на пишување користен од Старите Египќани и е составно од логограми и азбучни елементи. Египќаните користеле курзивни хиероглифи за религиозни потреби пишувани на папирус или дрво. Помалку значајно е хиератското и демотското египетско писмо технички не се сметаат за хиероглифски писма.

Од неколкуте стотини хиероглифи кои се користеле, 24 имаат вредности кои одговараат на по една буква од денешните азбуки. Египќаните не пишувале алфабетски, буква по буква, туку имале многу покомплициран систем за пишување.

Знак Традиционална транслитерација (во англиската литература) Фонетски вредности според Ален (2000)
  Приближен изговор Белешки Староегипетски Средно египетски
A
египетски мршојад 3 а наречен алеф [l] или [ɾ] немо, [j], и [ʔ]
i
трска и/а почетна или крајна самогласка; понекогаш [j]
ii
пар трски y и не е забележано [j]
y
пар црти
или река (?)
a
рака ʾ а можно [d] [ʕ]; [d] можно да е зачувано во некои зборови и дијалекти
w
или
W
пиле на препелица или
негов хиератски знак
w у [w] ~ [u]
b
потколеница b б   [b] ~ [β]
p
простирка од трска или столче p п   [pʰ]
f
рогата змија f ф   [f]
m
був m м   [m]
n
мали бранови n н   [n] [n], понекогаш [l]
r
уста r р   [ɾ], понекогаш [l]
(секогаш [l] во некои дијалекти)
h
скривалиште од трска h х   [h]
H
завиткан фитил х [ħ]
x
постелка х х [x]
X
животински стомак и опаш кх [ç]
s
пресвиткано платно s с [s] [s]
z
клин за врата [θ]
S
или
N38
или
N39
базен во градина š ш   [ʃ]
q
падина на рид или q к [qʼ]
k
корпа со рачка k к   [kʰ]
во некои зборови, палатализирано [kʲ]
g
подножје за тегла g г   [kʼ]
t
векна t т   [tʰ]
T
јаже или tj ч палатализирано [tʲ] или [ʧ]
d
дланка d д   [tʼ]
D
кобра или dj џ [tʲ’] или [ʧʼ]

Гардинер [1] наведува уште неколку варијанти:

Знак Традиционална транслитерација (во англиската литература) Белешки
V33
платнена вреќа g Се појавува во неколку стари зборови
Aa15
непознато (можно: прст) m Изворно im
S3
круна на Долниот Египет n Изворно идеограм nt за 'круна на Долниот Египет'
U33
толчник t Изворно ti

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Gardiner, Sir Alan H. (1973). Egyptian Grammar, 3rd. Ed. The Griffith Institute. стр. стр. 27. ISBN 0-900416-35-1.