Европски совет

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европски совет
Основана
  • 1961; пред 63 години (1961) (неформално)
  • 2009; пред 15 години (2009) (формално)
ВидИнституција на Европската Унија
МестоЗграда Европа, Брисел
ПретседателШарл Мишел
Мреж. местоconsilium.europa.eu

Европски совет — установа на ЕУ во којашто се претставени владите на земјите-членки.[1] Заедно со Европскиот парламент, тој е законодавецот на Заедницата кој е исто така одговорен за буџетските прашања. Советот е водечка институција кога се донесуваат одлуки од областа на Заедничката надворешна и безбедносна политика, како и за полицијата и за судската соработка на полето на криминалот. Советот се состои од по еден претставник на министерско ниво од секоја земја-членка (на пример, министрите за земјоделство, кога Советот донесува одлуки во врска со Заедничката земјоделска политика). Претседател на Советот е министерот на земјата - членка којашто во моментот претседателствува со Европската унија. Секоја земја-членка претседателствува шест месеци, во согласност со договорената ротација (Шведска и Белгија во 2001 година, Шпанија и Данска во 2002 година).

Донесување одлуки пред договорот од Ница[уреди | уреди извор]

Договорите одредуваат дали одлуките што ги донесува Советот треба да бидат едногласно прифатени од сите земји-членки или да се донесат со двотретинско мнозинство или, пак, со просто мнозинство во процедуралните прашања. За неколку развојни области на Унијата е потребна едногласна одлука, односно согласност (или воздржаност) од сите земји-членки. Такви области се: Заедничката надворешна и безбедносна политика, полицијата и судската соработка на полето на криминалот, азилот и имиграционата политика, за економската и за кохезионата политиката, како и за даноците. Со други зборови, секоја земја-членка има право на вето за европските мерки што се преземаат во овие сектори. Што се однесува на гласањето со двотретинско мнозинство, кое стана правило при донесувањето одлуки за најважните политики на ЕУ (како што е завршувањето на внатрешниот пазар), секоја земја-членка има одреден број гласови кој го одразува фактот дека земјите-членки се еднакви како членови на Унијата, но различни во смисла на населението. Според тековниот систем, има вкупно 87 гласа (четирите најнаселени земји имаат по 10 гласа, додека најмалку населените земји имаат по два). Двотретинско мнозинство се добива кога има најмалку 62 гласа за одредена одлука (т.е. 71,26 % од вкупниот број).

По ратификацијата на договорот од Ница[уреди | уреди извор]

Пленарна сеница на Советот

Ратификацијата на Договорот од Ница ќе овозможи гласање со двотретинско мнозинство за одлуки од 30 членови од Договорот, за коишто претходно беше потребно едногласност. Во случајот на политиките на Заедницата, новиот Договор од Ница овозможува донесување одлуки со двотретинско мнозинство за сите или за дел од областите опфатени со дополнителни 10 одредби. На пример, таков е случајот со одлуките што се донесуваат на полето на судската соработка за граѓанските прашања. Трговските договори поврзани со услугите или со интелектуалната сопственост можат, исто така, теоретски да бидат склучени од страна на Советот кој би дејствувал со двотретинско мнозинство. Новиот Договор утврдува и измени во начинот на распределувањето на гласовите од 1 јануари 2005 година. Бројот на гласовите распределени за земјите-членки е изменет, а утврден е и бројот на гласовите што треба да биде распределен за земјите-кандидати кога тие ќе влезат во Европската унија Во иднина, двотретинското мнозинство ќе се практикува:

  • ако одлуката добие специјален број гласови (овој праг ќе биде ревидиран во рамките

на сукцесивните пристапувања);

  • ако одлуката е одобрена од мозинството земји-членки.
  • Исто така, една земја-членка може да бара потврда за тоа дека двотретинското мнозинство претставува најмалку 62 % од вкупниот број население на Унијата. Ако се утврди дека тоа не е случај, тогаш одлуката нема да биде донесена.

Членови[уреди | уреди извор]
Европски совет
Член Претставник Член Претставник Член Претставник
Европска Унија

Европска Унија
(без право на глас)

Член од
1 декември 2019

Претходно членство:
Премиер на Белгија 2014–2019


Избори: 2019, 2022
Следни: 2024

Претседател на Европскиот Совет
Шарл Мишел
(Renew)
Европска Унија

Европска Унија
(без право на глас)

Член од
1 декември 2019

Избори: 2019
Следни: 2024

Претседател на Европската комисија
Урсула фон дер Лајен
(EPP)
Белгија

Кралство Белгија
België/Belgique/Belgien[a 1]
(2.58% од населението)[a 2]

Член од
1 октомври 2020


Следни: 2024

Премиер
Александар де Кро
(RenewOpen Vld)
Бугарија

Република Бугарија
България/Bulgaria
(1.55% од населението)

Член од
2 август 2022


Избори: 2021
Следни: 2026

Претседател
Румен Радев
(Ind. – Ind.)
Чешка

Чешка Република
Česko
(2.36% од населението)

Член од
17 декември 2021


Избори: 2021
Следни: 2025

Премиер
Петр Фијала
(ECRODS)
Данска

Кралство Данска
Danmark
(1.30% од населението)

Член од
27 јуни 2019


Избори: 2019
Следни: 2022

Премиер
Мете Фредериксен
(S&DS)
Германија

Сојузна Република Германија
Deutschland
(18.57% од населението)

Член од
8 декември 2021


Избори: 2021
Следни: 2025

Сојузен канцелар
Олаф Шолц
(S&DSPD)
Естонија

Република Естонија
Eesti
(0.30% од населението)

Член од
26 јануари 2021


Следни: 2023

Премиер
Каја Калас
(RenewER)
Ирска

Ирска
Éire/Ireland
(1.12% од населението)

Член од
27 јуни 2020


Избори: 2020
Следни: 2025

Тишох
Михал Мартин
(RenewFF)
Грција

Хеленска Република
Ελλάδα/Elláda
(2.39% од населението)

Член од
8 јули 2019


Избори: 2019
Следни: 2023

Премиер
Киријакос Мицотакис
(EPPND)
Шпанија

Кралство Шпанија
España
(10.59% од населението)

Член од
2 јуни 2018


Избори: 2019, 2019
Следни: 2023

Премиер
Педро Санчес
(S&DPSOE)
Франција

Француска Република
France
(15.07% од населението)

Член од
14 мај 2017


Избори: 2017, 2022
Следни: 2027

Претседател на Републиката
Емануел Макрон
(RenewRE)
Хрватска

Република Хрватска
Hrvatska
(0.90% од населението)

Член од
19 октомври 2016


Избори: 2016, 2020
Следни: 2024

Премиер
Андреј Пленковиќ
(EPPHDZ)
Италија

Италијанска Република
Italia
(13.38% од населението)

Член од
22 октомври 2022


Избори: 2022
Следни: 2027

Премиер
Џорџа Мелони
(ECRFdI)
Кипар

Република Кипар
Κύπρος/Kýpros
(0.20% од населението)

Член од
28 февруари 2013


Избори: 2013, 2018
Следни: 2023

Претседател на Републиката
Никос Анастасијадис
(EPPDISY)
Латвија

Република Латвија
Latvija
(0.42% од населението)

Член од
23 јануари 2019


Избори: 2018, 2022
Следни: 2026

Премиер
Кришјанис Каринш
(EPPV)
Литванија

Република Литванија
Lietuva
(0.62% од населението)

Член од
12 јули 2019


Избори: 2019
Следни: 2024

Претседател на Републиката
Гитанас Науседа
(Ind. – Ind.)
Луксембург

Големо Војводство Луксембург
Luxembourg
(0.14% од населението)

Член од
4 декември 2013


Избори: 2013, 2018
Следни: 2023

Премиер
Гзавије Бетел
(RenewDP)
Унгарија

Унгарија
Magyarország
(2.17% од населението)

Член од
29 мај 2010


Избори: 2010, 2014, 2018, 2022
Следни: 2026

Премиер
Виктор Орбан
(Ind. – Fidesz)
Малта

Република Малта
Malta
(0.12% од населението)

Член од
13 јануари 2020


Избори: 2022
Следни: 2027

Премиер
Роберт Абела
(S&DPL)
Холандија

Кралство Холандија
Nederland
(3.94% од населението)

Член од
14 октомври 2010


Избори: 2010, 2012, 2017, 2021
Следни: 2025

Премиер
Марк Руте
(RenewVVD)
Австрија

Република Австрија
Österreich
(1.99% од населението)

Член од
6 декември 2021

Следни: 2023

Сојузен канцелар
Карл Нехамер
(EPPÖVP)
Полска

Република Полска
Polska
(8.45% од населението)

Член од
11 декември 2017


Избори: 2019
Следни: 2023

Премиер
Матеуш Моравецки
(ECRPiS)
Португалија

Португалска Република
Portugal
(2.30% од населението)

Член од
26 ноември 2015


Избори: 2019, 2022
Следни: 2026

Премиер
Антонио Коста
(S&DPS)
Романија

Романија
România
(4.29% од населението)

Член од
21 декември 2014


Избори: 2014, 2019
Следни: 2024

Претседател
Клаус Јоханис
(EPPPNL[a 3] )
Словенија

Република Словенија
Slovenija
(0.47% од населението)

Член од
1 јуни 2022


Избори: 2022
Следни: 2026

Премиер
Роберт Голоб
(RenewGS)
Словачка

Словачка Република
Slovensko
(1.22% од населението)

Член од
1 април 2021


Следни: 2024

Премиер
Едуард Хегер
(EPPOĽANO)
Финска

Република Финска
Suomi/Finland
(1.24% од населението)

Член од
10 декември 2019


Следни: 2023

Премиер
Сана Марин
(S&DSDP)
Шведска

Кралство Шведска
Sverige
(2.32% од населението)

Член од
18 октомври 2022


Избори: 2022
Следни: 2026

Премиер
Улф Кристерсон
(EPPM)
Notes
  1. Short names used within EU institutions.
  2. Used in the calculation of the qualified majority voting. The share of the total population is based on the decision of the Council of the European Union on Member States populations for 2022
  3. Membership in PNL suspended while holding the office of the president.


Исто така делумно или целосно присутни, но не се и членови

Претседател на Европскиот парламент Висок претставник на Унијата
Европска Унија

Европска Унија

На позицијата од
18 јануари 2022


Избори: 2022
Следни: 2024

Претседател на Европскиот парламент
Роберта Мецола
(EPP)
Европска Унија

Европска Унија

На позицијата од
1 декември 2019

Избори: 2019
Следни: 2024

Висок претставник на Унијата
Жозеф Борел
(S&D)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Официјална страница на Советот Архивирано на 8 февруари 2004 г.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Consolidated versions of the Treaty on European Union and the Treaty on the functioning of the European Union“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-08-22. Посетено на 2010-04-24.