Премиер на Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Премиерот на Унгарија ( унгарски: miniszterelnökунгарски: miniszterelnök унгарски: miniszterelnök унгарски: miniszterelnök ) е шеф на владата во Унгарија. Премиерот и Кабинетот се колективно одговорни за своите политики и активности во Собранието, до нивната политичка партија и во крајната линија до електоратот. Сегашниот носител на канцеларијата е Виктор Орбан, водач на Граѓанската алијанса Фидес - Унгар, кој служеше од 29 мај 2010 година.[1]

Според Унгарскиот устав, претседателот на Унгарија треба да го номинира водачот на политичката партија, која освои мнозинство места во Националното собрание на Унгарија како премиер.[2] Ако не постои партија со мнозинство, претседателот има публика со водачите на сите партии застапени во Собранието и го номинира лицето кое најверојатно ќе командува со мнозинство во Собранието, кое потоа формално избира со просто мнозинство од Собранието. Во пракса, водачот на партијата освојувајќи мнозинство гласови на изборите обично се нарекува премиер. Премиерот има водечка улога во извршната власт во согласност со унгарскиот устав. Премиерот ги избира министрите на кабинетот и има ексклузивно право да ги отпушти. Кандидатите за кабинетот се појавуваат пред една или повеќе парламентарни комисии на консултативни отворени расправи. Тие потоа мора да преживеат со гласање од страна на Парламентот и официјално да бидат одобрени од претседателот.

Официјален наслов[уреди | уреди извор]

Називот на шефот на владата на Унгарија на унгарски е miniszterelnök. Буквално преведен, тоа значи " министер-претседател ". Меѓутоа, со оглед на тоа што " премиерот " е повеќе вообичаен назив во парламентарниот систем за шеф на влада во земјите што говорат англиски, титулата е преведена како "премиер" од повеќето англиски извори.

Историја на канцеларијата[уреди | уреди извор]

Портрет на грофот Лајос Баттијани од Миклос Барабас, 1848. Тој беше назначен за прв премиер на Унгарија.

Палатин од Унгарија[уреди | уреди извор]

Палатинот ( латински: comes palatii, comes palatinus

латински: comes palatii, comes palatinus латински: comes palatii, comes palatinus латински: comes palatii, comes palatinus , подоцна palatinus (regni) palatinus (regni) , унгарски: nádorispán/ nádor унгарски: nádorispán/ nádor унгарски: nádorispán/ nádor унгарски: nádorispán/ nádor , словачки: nádvorný župan/ nádvorný špán словачки: nádvorný župan/ nádvorný špán словачки: nádvorný župan/ nádvorný špán словачки: nádvorný župan/ nádvorný špán , подоцна: palatín / nádvorník palatín / nádvorník , германски: Palatin германски: Palatin германски: Palatin германски: Palatin ) бил највисок достоинство во Кралството Унгарија по кралот (еден вид моќен премиер и врховен судија) од пораст на царството до 1848/1918.

Првично, тој всушност беше претставник на кралот, подоцна заменик-регент ( вице-комесар ). Во раните векови на царството, тој бил назначен од кралот, подоцна избран од страна на Исхраната на Кралството Унгарија. Откако Хабсбурговците го зацврстија Унгарија, достоинството повторно стана назначена позиција. Конечно, таа стана наследна во кадетска (помлада) гранка на хабсбуршката династија откако кралот Френсис го назначил својот брат Јосиф.

Создавање на позицијата[уреди | уреди извор]

За време на Унгарската револуција од 1848 година, револуционерите сакаа да создадат унгарски кабинет кој би бил независен од Австриската империја и Канцеларијата на Буда (која беше канцеларија на генералниот гувернер на Империја). Една од 12-те бодови рече: 2. Одговорна влада во Буда - Пешта.

Фердинанд V го назначи грофот Лајош Баттијани за функцијата премиер на Унгарија на 17 март 1848 година. Владата беше наречена министерство, поинаку од сегашното прифаќање. Министерствата се нарекуваа одделенија. Batthyany поднесе оставка на 2 октомври 1848 година, тој беше наследен од Лајос Косут за претседател на Комитетот за национална одбрана. Ова извршно тело не е доделено на портфолија. Во април 1849 година, кога Унгарците освоија многу успеси, по звукот на војската, Косут ја издаде прославената Унгарска Декларација за Независност. Во мај Берталан Сезем беше назначен за премиер. Позицијата беше испразнета по поразот на борбата за слобода.

Список на службеници[уреди | уреди извор]

Живеат поранешни премиери[уреди | уреди извор]

Од февруари 2019 година

, 5 поранешни премиери на Унгарија се живи. Виктор Орбан, кој работел како премиер од 1998 до 2002 година, моментно служи и затоа не е вклучен во оваа листа.

Име Мандатот Дата на раѓање
Миклос Немет 1988 – 1990 ( 1948-01-24 ) 24 јануари 1948(1948-01-24)(76 г.)
Петер Борос 1993 – 1994 година ( 1928-08-27 ) 27 август 1928(1928-08-27)(95 г.)
Петер Меџиси 2002 – 2004 година ( 1942-10-19 ) 19 октомври 1942(1942-10-19)(81 г.)
Ференц Ѓурчани 2004 – 2009 година ( 1961-06-04 ) 4 јуни 1961(1961-06-04)(62 г.)
Гордон Бајнаи 2009 – 2010 година ( 1968-03-05 ) 5 март 1968(1968-03-05)(55 г.)

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Евиденција на премиерите на Унгарија
  • Список на премиери на Унгарија со мандат
  • Список на премиери на Унгарија (графички)
  • Список на шефови на држави од Унгарија
  • Список на владетели на Унгарија
  • Список на палатини од Унгарија

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Members of the Government“. Архивирано од изворникот на 2011-01-19. Посетено на 10 March 2018.
  2. „The Fundamental Law of Hungary (English)“ (PDF). Hungarian State. Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-06-29. Посетено на 8 May 2017.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]