Лајош Батјани

Од Википедија — слободната енциклопедија

Грофот Лајош Батјани де Неметујвар (10 февруари 1807 - 6 октомври 1849) бил првиот премиер на Унгарија. Роден е во Позони (денешна Братислава) на 10 февруари 1807 година, а бил убиен со стрелање во Пешта на 6 октомври 1849, истиот ден како и 13-те маченици од Арад.

Кариера[уреди | уреди извор]

Владата на Батјани

Неговиот татко бил грофот Јозеф Шандор Батјани (1777-1812), неговата мајка Борбала Скерлец (1779-1834). На рана возраст, тој се преселил во Виена со својата мајка и својот брат по разводот на неговите родители. Батјани имал приватен учител, но неговата мајка го испратила во интернат и Батјани ретко ја гледал неговата мајка повторно.

Животопис[уреди | уреди извор]

На возраст од 16 години Батјани ги завршил студиите во интернат и присуствувал на Академијата во Заграб (сега Универзитет во Загреб , Хрватска).[1] Во 1826 година тој служел војска во Италија четири години, каде што бил унапреден во поручник и добил диплома по право .

Во 1830 година тој станал наследник во Горниот дом во Унгарија и го зазел своето место во Парламентот, но во тоа време Батјани по природа не бил политичар.

Батјани, политичар на реформата[уреди | уреди извор]

Батјани станал повеќе вклучен по собранието во Позони од 1839-1840 и бил водач на опозицијата . Тој изготвил реформски план за нив. Батјани препорачувал веќе вработените стенографи да ги запишуваат буквално постапките на Горниот дом, почнувајќи од 1840 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]