Прејди на содржината

Претседател на Европскиот парламент

Од Википедија — слободната енциклопедија
Претседател на на
Европскиот парламент
Logo of the Parliament
Функционер
Мартин Шулц
НазначувачЕвропски Парламент
Мандатдве години и шест месеци
Прв функционерПол Хенри Спак /
Роберт Шуман[1]
Создадена1952 / 1958[1]
Мреж. местоep-president.eu

Претседателот на Европскиот Парламент претставува физичко лице кое раководи со Европскиот парламент. Тој или таа раководи со неговите заседаанија. Претседателот го претставува парламентот во сите негови надворешни односи. Освен тоа, Претседателот го потпишува законот кој претходно бил донесен на некоја од седниците на Парламентот, како и Буџетот на ЕУ.

Претседател се избира на две и пол години. Досега имало вкупно 28 претседатели на ЕП, откако бил формиран во 1952 година. Актуелен претседател од 2012 година е Мартин Шулц.

  1. 1,0 1,1 Parliament began either in 1952 with the Common Assembly or 1958 with the Parliamentary Assembly.