Википедија:Селска чешма

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од ВП:П)
Прејди на: содржини, барај

Вовед  · Почетен курс  · Помошна табела  · Превод на статија  · Вашата прва статија  · ЧПП  · Помош  · Начела и напатствија

Селска чешма (Village pump)  · Потребни статии  · Инкубатор  · Кандидати за избрана статија (Ревизија)  · ВикиПроекти  · Викисредби  · Facebook icon.svg Facebook  · Twitter.svg Twitter

Одржување  · Администратори  · Потреба од администраторско внимание  · Прашања за авторски права

Селска чешма на Википедија
Централно место за дискусии, прашања и одговори
↓ Кон содржината ↓       ↓ Кон разговорите ↓
Отворете нова тема или прашање
Византиската чешма во с. Винце, Кумановско

За да оставите порака, стиснете на дадената врска подолу, но запомнете:

 • При дискусиите останете смирени, учтиви и културни. Претпоставете добронамерност;
 • Вандализмот бргу се отстранува;
 • Давајте описен наслов на вашиот нов коментар;
 • На крајот од пораката потпишете се со четири тилди (Еве вака: ~~~~). Ова автоматски ќе го потпише Вашето корисничко име и датумот и времето кога е оставена пораката (се потпишуваме на страници за разговор, но не на статии).
За што да ја користите оваа страница?
Кратенки:
ВП:СЧ

Оваа страница е наречена „селска чешма“ затоа што е место каде што читателите и уредувачите можат да се соберат и заедно да дискутираат за било што поврзано со Википедија.

Ве охрабуваме да почнете нов разговор доколку сакате:

 • Да добиете помош околу користењето на Википедија;
 • Да добиете помош околу уредувањето на Википедија;
 • Да дискутирате технички прашања, поврзани со погонот МедијаВики;
 • Да ги дискутирате начелата и напатствијата;
 • Да дадете јавни известување и новости;
 • Да дадете предлози и сугестии;
 • Да оставите конструктивна критика за проектот;
 • Да поставите правописни и граматички прашања и ревизии;
 • Да добиете помош со преводи на поими и имиња од странски јазици;
 • Општо, за сè што е поврзано со Википедија и Википедијанците.

Доколку сакате да дискутирате за некоја статија, ве молиме почнете ја дискусијата на страницата за разговор на самата статија.

Ако барате администраторско внимание (за вандализам на страници, кршење на начела, лични напади и непристојност, уредувачки војни, заштита на страници или други технички работи), поставете го барањето на Википедија:Огласна табла за администратори.

Do not speak Macedonian? Other languages icon.svg

If you are willing to post comments but you do not speak Macedonian, you are welcome to do it on the Village Pump for foreign languages (please visit the Macedonian Wikipedia Embassy to check the language abilities of the community members before choosing the language to post in). Please do not post comments in foreign languages on this page, as it is intended for comments and discussions in Macedonian only. All comments that are posted on this page in a language other than Macedonian will be immediately moved to the Village Pump for foreign languages.

Filing cabinet icon.svg Архиви


Политизирање на Википедија[уреди извор]

Ова не смее да се дозволи! Како прво ние не сме „меѓународна заедница“, второ секакви неинформирани лица може да не вмешаат во политика и трето ние тука претставуваме факти а фактите во овој случај се матни. Избегнете политизирање, совет за сите уредници на Википедија. Ако се продолжи и понатака, ќе се преземаат соодветни мерки. Благодарам.--Никола Стоіаноски 11:25, 30 април 2017 (CEST)

„Ако се продолжи и понатака, ќе се преземаат соодветни мерки“ - освен со оваа реченица, на која не знам што сакаш да кажеш, поддржувам дека треба внимателно да се пристапува на вакви теми, но секако дека не смееме да останеме целосно на страна, односно не може да не ги забележуваме дневните настани. На корисникот Retrohead треба да му се оддаде почит затоа што се нафатил да напише статија, која е неблагодарна задача, а не да му се најавуваат мерки. --Ehrlich91 (разговор) 11:46, 30 април 2017 (CEST)
Се согласувам и со Тони и со Никола и со Снежана дека треба да се биде внимателен со вакви теми и да не се предизвика уредувачка војна. Се согласувам и да се почека некој ден да се појасни работата.--Retrohead (разговор) 11:59, 30 април 2017 (CEST)
Како администратор треба да ги знаеш соодветните мерки, почнувајќи од заштитување, преку бришење па се до блокирање на корисници кои и понатака инсистираат на политизирање. --Никола Стоіаноски 12:03, 30 април 2017 (CEST)
Не сум администратор, но добро ги знам начелата на Википедија. И немам такви овластувања да заклучувам статии и блокирам IP корисници.--Retrohead (разговор) 12:05, 30 април 2017 (CEST)
@MacedonianBoy: Да, Никола, се разбира и добро си поставил, деновиве не ни бев толку достапен на Википедија. Воедно, и самиот Игор веќе се согласи со тебе, дека ќе се почека со официјални податоци. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 12:08, 30 април 2017 (CEST)

Релеватни и прифатливи извори за статиите на Википедија[уреди извор]

Почитувани колеги, Непосреден повод за поставување на оваа тема е бришењето на моето уредување на статијата Филип Петровски од страна на администраторот Виолетова. Веднаш сакам да кажам дека самото бришење не ме тревожи, т.е. воопшто не ми ја повредува суетата. Напротив, имајќи предвид дека не сум искусен уредувач, секогаш прифаќам кога некој ќе ми укаже на грешките што ги правам. Меѓутоа, овде ми се наметнаа некои дилеми за кои барам помош од искусните администратори. Најпрвин, ќе кажам дека уредувањето е избришано поради тоа што е цитирано списанието „Фокус“, а како оправдание за бришењето Виолетова го наведува тоа што цитираната статијата од „Фокус“ не била достапна на Интернет. Значи, прашањето ми е: Што се смета како релевантен и прифатлив цитат (навод, извор) од страна на македонската Википедија? Ве потсетувам дека списанието „Фокус“ излегува во печатена форма и не знаев дека тоа е спорно. Не знаев дека единствениот критериум за вклучување на некој извор е него да го има на интернет. Всушност, дали ваков критериум воопшто постои? Дали тоа значи дека сите уредувања на Википедија може да се повикуваат САМО на извори кои ги има на Интернет? Со други зборови, цитирањето книги, весници и списанија не се дозволени? Дали статиите на Википедија што цитираат печатени книги, весници и списанија (кои не се достапни на Интернет) треба да се избришат како неверодостојни? На пример, што ако цитирате некоја книга (да речеме, Историја на македонскииот народ, издание од 1969 година), која е во печатена форма, т.е. ја нема на интернет? И во тој случај, уредувањето ќе биде избришано, зашто изворот го нема на интернет? Не сум некој искусен уредувач, ама ова навистина не го разбирам. Понатаму, што ако некој уредувач цитира печатена книга? Ако некој администратор не му верува на цитираниот извор, дали уредувачот е должен да достави копија (скенирана или фотокопија) од цитираниот извор? Најпосле, дали на македонската Википедија постои список на забранети, сомнителни и неприфатливи извори (интернет-страници, списанија, книги итн.)? Мислам дека не е лошо ако поискусните администратори дадат насоки за овие прашања. Ви благодарам.ГП (разговор) 19:54, 2 мај 2017 (CEST)

Јас прво мислев дека брише оти го смета Фокус за некредибилен. После сфатив дека барала линк од статијата во Фокус која ја нема на интернет. И јас сум збунет.--Retrohead (разговор) 19:59, 2 мај 2017 (CEST)
1. Може да се цитираат списијанија, за проверка Универзитетската библиотека чува архива на сите списанија издадени во Македонија.--Никола Стоіаноски 20:05, 2 мај 2017 (CEST)
Со сета почит, ГП, ама сметам дека се претерани овие реакции, посебно ако се сеќаваш на дискусијата за текстовите од статии за книжевност кои ги избриша без објаснување? Поздрав - Виолетова (разговор) 20:06, 2 мај 2017 (CEST)
И што сега, си најде статија за реванш? Едноставно кажи си „не бев во право“, провери ја скенираната верзија и толку.--Retrohead (разговор) 20:09, 2 мај 2017 (CEST)
Не ти го разбирам коментарот. Каде не сум била во право? - Виолетова (разговор) 20:12, 2 мај 2017 (CEST)
Во тоа што бришеш верификувана содржина, и кога некој ти го оспорува уредувањето (јас), ревертираш и велиш дека не требало да обезбедиш консензус.--Retrohead (разговор) 20:15, 2 мај 2017 (CEST)
Дискусијата завршува тука. Секоја промена врз текстот на посочената статија и за важноста на информациите разговорајте на страната за разговор. На 3 места се води едно исто муабет. Правилата се јасни. --Никола Стоіаноски 20:13, 2 мај 2017 (CEST)

Beta Feature Two Column Edit Conflict View[уреди извор]

Birgit Müller (WMDE) 16:41, 8 мај 2017 (CEST)

Editing News #1—2017[уреди извор]

20:06, 12 мај 2017 (CEST)

Prototype for editing Wikidata infoboxes on Wikipedia[уреди извор]

Hello,

I’m sorry for writing in English. It’d be great if someone could translate this message if necessary.

One of the most requested features for Wikidata is to enable editing of Wikidata’s data directly from Wikipedia, so the editors can continue their workflow without switching websites.

The Wikidata development team has been working on a tool to achieve this goal: fill and edit the Wikipedia infoboxes with information from Wikidata, directly on Wikipedia, via the Visual Editor.

We already asked for feedback in 2015, and collected some interesting ideas which we shared with you in this thesis. Now we would like to present to you our first prototype and collect your feedback, in order to improve and continue the development of this feature.

We present this work to you very early, so we can include your feedback before and all along the development. You are the core users of this feature, so we want to make sure that it fits your needs and editing processes.

You will find the prototype, description of the features, and a demo video, on this page. Feel free to add any comment or feedback on the talk page. The page is currently not translated in every languages, but you can add your contribution by helping to translate it.

Unfortunately, I won’t be able to follow all the discussions on Wikipedia, so if you want to be sure that your feedback is read, please add it on the Wikidata page, in your favorite language. Thanks for your understanding.

Thanks, Lea Lacroix (WMDE)

RevisionSlider[уреди извор]

Birgit Müller (WMDE) 16:44, 16 мај 2017 (CEST)

Join the next cycle of Wikimedia movement strategy discussions (underway until June 12)[уреди извор]

23:09, 16 мај 2017 (CEST)

New notification when a page is connected to Wikidata[уреди извор]

Hello all,

(Помогнете со преводот на вашиот јазик)

The Wikidata development team is about to deploy a new feature on all Wikipedias. It is a new type of notification (via Echo, the notification system you see at the top right of your wiki when you are logged in), that will inform the creator of a page, when this page is connected to a Wikidata item.

You may know that Wikidata provides a centralized system for all the interwikilinks. When a new page is created, it should be connected to the corresponding Wikidata item, by modifying this Wikidata item. With this new notification, editors creating pages will be informed when another editor connects this page to Wikidata.

Screenshot Echo Wikibase notification.png

This feature will be deployed on May 30th on all the Wikipedias, excepting English, French and German. This feature will be disable by default for existing editors, and enabled by default for new editors.

This is the first step of the deployments, the Wikipedias and other Wikimedia projects will follow in the next months.

If you have any question, suggestion, please let me know by pinging me. You can also follow and leave a comment on the Phabricator ticket.

Thanks go to Matěj Suchánek who developed this feature!

Ви благодариме! Lea Lacroix (WMDE) (talk)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections[уреди извор]

23:05, 23 мај 2017 (CEST)