Адам и Ева

Од Википедија — слободната енциклопедија
Создавањето на Адам - Микеланџело

Адам и Ева (хебрејски: אָדָם,‎, Adam — Земја или човек) и Ева (хебрејски: חַוָּה,‎, Havva — живот) се првите луѓе според Библијата кои ги создал Бог. Според Стариот завет, на почетокот Бог го создадал Светот за шест дена, а на седмиот ден (Сабота) Бог се одморил. На седмиот ден, тој ги создал Адам и Ева.

Оваа Битие е опишано во Библијата. Господ го направил Адам од прашината на земјата и му дал живот, а Ева ја создал од неговото ребро. Бог им поставил неколку услови, особено да не каснуваат ништо од плодовите на Дрвото на сознанието. Меѓутоа, змијата ја измамила Ева да проба од јаболкото кое се наоѓало во Еденската градина, а потоа и Адам каснал од забранетото овошје. По овој чин, двајцата забележиле дека се голи, започнал да владее срамот помеѓу нив, па така Бог дознал дека Адам и Ева ги измамила змијата. Тогаш, Бог им рекол: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата, и потчинете ја! Владејте над рибите во морето и над птиците во воздухот и над сите живи суштества што лазат по земјата!” По оваа непослушност на Адам и Ева, Бог ги протерал од Рајот. Така започнало создавањето на човечката цивилизација.

Пород и потомци[уреди | уреди извор]

Ова е семејна лоза на породот на Адам и Ева сè до Ное.

АдамЕва
КаинАвелСит
ЕнохЕнос
ИрадКаинан
МехујаелМелелеил
МатусалЈаред
АдаЛамехЦилаЕнох
ЈавалЈувалТувал-КаинНоемаМетузалем
Ламех
Ное
СимХамЈафет

Адам и Ева како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Адам и Ева се јавуваат како честа тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 69-70.
  2. Gabrijel Garsija Markes, Oči plavog psa. Beograd: Sezam Book, 2015, стр. 15-25.
  3. Hajnrih Hajne, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 40-41.
  4. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 29.
  5. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 36.
  6. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 85.
  7. YouTube, Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town (1978) - Full Album (пристапено на 17.12.2017)