Сим

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сим
Сим, синот на Ное
ДецаЕлам
Асур
Арфаксад
Луд
Арам

Сим (хебрејски: שֵׁם) — библиска личност, првороден син на Ное. Според приказната во книгата Битие, Ное го благословил да биде прв меѓу своите браќа (Бит. 9:26). Живеел 600 години (Бит. 11:10). Библијата строго ги споменува потомците на Сим, основачите на идните народи на земјата — Евреите, Арамејците, Еламитите итн. (Бит. 10:22–32).[1][2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Who Are the Semites?“.
  2. „Genesis 10:22–31“. The Holy Scriptures. Philadelphia: The Jewish Publication Society of America. 1917.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  •  „Сим“ . Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913.