Адам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Адам во „Создавањето на Адам“ од Микеланџело

Адам (хебрејски: „човек“; веројатно поврзан со хебрејскиот adamah, „земја“ или акадски адам, „да се создаде“) — според Библијата, првиот човек создаден од Јахве, Бог, од прашина (или кал) на земјата и му вдахнал во лицето животен дах/дух. Прво живеел во земниот рај, но Јехова го истерал оттаму поради првобитниот грев што го направил на убедување на неговата жена: Ева. Хебрејскиот мит за првиот пар луѓе е поврзана со вавилонските и другите семитски митологии . Како предок на човечкиот род, Адам го обожаваат Евреите, муслиманите и христијаните.[1]

Според исламското учење, Адем (Адам) бил исфрлен од рајот заедно со неговата сопруга Хава (Ева) поради гревовите што ги направиле заедно, т.е. Хава не го убедила Адем да го јаде забранетото овошје, туку тоа го направиле заедно. Тие беа исфрлени од рајот во петок, а гревовите им беа простени во петок.

Митската личност на Адам служи како мотив во легендите, апокрифите, средновековните мистерии, уметничкото литературно творештво (Милтон, Клопсток, Хабделиќ, Крањчевиќ ) и визуелната претстава (древните христијански катакомби, саркофази и мозаици ; средновековни порти и минијатури на портретите; фрески на пример на таванот на Сикстинската капела).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Chipman, Leigh NB. "Mythic Aspects of the Process of Adam's Creation in Judaism and Islam." Studia Islamica (2001): 5-25.