Рај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Илустрација на која се прикажани Данте Алигиери и Беатриче Портинари како гледаат кон највисоките кругови на рајот.

Рај - религиозен поим кој означува место на коешто одат душите на луѓето по нивната смрт.

Рајот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Рајот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Рајот како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Рајската порта“ (Gates of Eden) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1965 година.[7]
 • „Некаде како рајот“ (Anywhere Like Heaven) - песна на американскиот рок-музичар Џејмс Тејлор (James Taylor) од 1970 година.[8]
 • „Рај“ (Heaven) - песна на американската рок-група „Токинг хедс“ (Talking Heads) од 1979 година.[9]
 • „Рај“ (Paradise) - песна на британската панк група „Базкокс“ (Buzzcocks) од 1979 година.[10]
 • „Рај“ (Heaven) - песна на британската рок-група „Сквиз“ (Squeeze) од 1981 година.[11]
 • „Рајски раце“ (Heavenly Arms) - песна на американскиот рок-музичар Лу Рид од 1982 година.[12]
 • „Неволја во рајот“ (Trouble in Paradise) - албум на американскиот музичар Ренди Њумен (Randy Neman) од 1983 година.
 • „Задната врата на рајот“ (The Back Door to Heaven) - песна на британската група „Ацтек камера“ (Aztec Camera) од 1984 година.[13]
 • „Другата страна на рајот“ (The Other Side Of Paradise) - песна на австралиската рок-група „Худу Гурус“ (Hoodoo Gurus) од 1985 година.[14]
 • „Последниот воз за рајот“ (Last train to heaven) - песна на австралискиот рок-музичар Пол Кели од 1986 година.[15]
 • „Духот на Едемската градина“ (Spirit of Eden) - албум на британската група „Ток Ток“ (Talk Talk) од 1988 година.[16]
 • „Крајот на рајот“ (Heaven's End) - албум на британската рок-група „Луп“ (Loop).[17]
 • „Обидувајќи се да стигнам во рајот“ (Tryin' To Get To Heaven) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1997 година.[18]
 • „Чукајќи на портите на рајот“ (Knockin On Heaven's Door) - песна на американскиот музичар Боб Дилан.[19]
 • „Задната врата на рајот“ (The Back Door to Heaven) - песна на американската група „Бон Џови“ (Bon Jovi).[20]
 • „Неволја во рајот“ (Trouble in Paradise) - албум на групата „Епикс“ (Epyx).[21]
 • „Пред рајската порта“ (At the Gates of Paradise) - албум на американскиот џез-музичар Џон Зорн (John Zorn).[22]
 • „Несреќа во рајот“ (Accident In Paradise) - албум на шведскиот техно-музичар Свен Вет (Sven Väth).[23]
 • „Неволја во рајот“ (Trouble in Paradise) - албум на групата „Чајлд абјус“ (Child Abuse) од 2014 година.[24]

Рајот како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Клеопатра - балет на Василиј Медведев (Русија) - светска премиера. Скопје: Македонска опера и балет, 2016, стр. 22.
 2. Вилијам Батлер Јејтс, Келтскиот самрак. Скопје: Бегемот, 2014, стр. 114-115.
 3. Антoлогија на бразилскиот расказ, Три, Скопје, 2012, стр. 278-279.
 4. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 42-43.
 5. Андре Бретон, Рајот не е наполно загубен. Скопје: Култура, 1989, стр. 34.
 6. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 9.
 7. YouTube, Gates of Eden - Bob Dylan - (5/7/65) Bootleg (пристапено на 25.12.2017)
 8. DISCOGS, James Taylor (2) ‎– Sweet Baby James (пристапено на 24.12.2017)
 9. YouTube, Talking Heads - Fear of Music (пристапено на 6.3.2018)
 10. YouTube, Buzzcocks - Paradise (пристапено на 9.2.2017)
 11. YouTube, Squeeze - East Side Story (1981) | FULL ALBUM (пристапено на 31.10.2017)
 12. YouTube, Lou Reed ~ Heavenly Arms (пристапено на 2.10.2017)
 13. YouTube, Aztec Camera - The Back Door To Heaven (пристапено на 22.12.2016)
 14. YouTube, Hoodoo Gurus - Mars Needs Guitars! (1985 full album) (пристапено на 15.12.2017)
 15. YouTube, Paul Kelly and The Coloured Girls - Last Train to Heaven (пристапено на 12.10.2017)
 16. YouTube, Talk Talk - Spirit of Eden (1988) FULL ALBUM (посетено на 24.12.2016)
 17. YouTube, Heaven's End (Full Album) - Loop (пристапено на 5.2.2017)
 18. DISCOGS, Bob Dylan ‎– Time Out Of Mind (пристапено на 25.3.2018)
 19. Bob Dylan - Knockin On Heavens Door - YouTube (пристапено на 28.4.2016)
 20. YouTube, Bon Jovi - Backdoor to heaven (demo new jersey) (пристапено на 22.12.2016)
 21. YouTube, Epyx - Trouble In Paradise (Full Album) (пристапено на 8.10.2017)
 22. YouTube, John Zorn - At the Gates of Paradise (Full Album) (пристапено на 8.10.2017)
 23. YouTube, Sven Väth - Accident In Paradise (Full Album) (пристапено на 8.10.2017)
 24. YouTube, Child Abuse - Trouble In Paradise (full album) (пристапено на 8.10.2017)
 25. IMBd, East of Eden (1955) (пристапено на 3.1.2018)
 26. IMBd, Stranger Than Paradise (1984) (пристапено на 3.1.2018)
 27. IMBd, Knockin' on Heaven's Door (1997) (пристапено на 28.4.2016)
 28. Paradise (2016) (пристапено на 3.1.2018)