Каин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каин го убива својот брат Авел

Каин (библиски хебрејски: קין, арапски: قابيل, старогрчки: Κάιν, латински: Cain) — во христијанската Библија е првото дете на Ева, првиот убиец и третиот човек на земјата, поголемиот брат на Авел, еден од синовите на протераните од рајот Адам и Ева.[1] Каин и Авел имале различни занимања — Каин бил земјоделец, а Авел овчар. Кога жртвите на Авел му угодиле на Бог повеќе, Каин станал љубоморен и на крајот го извршил првото братоубиство во Библијата. Според современите толкувачи, движечката сила зад чинот на Каин биле љубомората и гневот. Оваа приказна е раскажана во различни верски текстови, како што се христијанската Библија и муслиманскиот Куран.[2]

Приказната не е многу јасна за тоа зошто Бог ги отфрлил жртвите на Каин. Некои толкувања претполагаат дека Каин може да се смета за извор на зло, насилство или алчност во традиционалното разбирање.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Who was Cain in the Bible?“. CompellingTruth.org. Посетено на 2024-01-03.
  2. „Cain | Story & Meaning | Britannica“. www.britannica.com (англиски). 2023-11-23. Посетено на 2024-01-03.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]