Овчар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Овчар во Романија

Овчар, книжевно пастир или народно чобан — лице што се грижи, храни или чува стада овци.[1][2][3] Овчарството е едно од најстарите занимања во светот, постои во сите делови на Земјината топка и е важен дел од сточарството. Поради сеприсутноста на занимањето, многу вероисповеди и култури имаат симболични или метафорични упатувања за занимањето овчар. На пример, Исус се нарекувал себеси „Добриот Овчар“, и старогрчките митологии ги истакнувале овчарите како Ендимион и Дафнис. Оваа симболика и овчарите како ликови се во средината на овчарската книжевност и уметност.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]