Овчарство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стадо овци на Шар Планина
Стриг (стрижење) на овци во селото Бонче, Прилепско
Овчар кај с. Тајмиште, Западна Македонија
Овци во Патагонија, Аргентина

Овчарство — втора по значење сточарска гранка по говедарството која подразбира чување, одгледување и искористување на овци. Најповолни услови за развој на овчарството има во умерените и во суптропските предели, како и на високите планини на кои има свежа трева во текот на целиот летен период. Денес, со одбирање и со вкрстување се одгледуваат повеќе видови овци, кои даваат поголеми количества млеко, месо, волна и кожа. Традиционално прибирањето на овци и добивањето на производите се одвива во бачило.

Во Македонија во 2013 година имало 731 828 овци.[1]

Овчарите како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Овчарството како тема во народното творештво[уреди | уреди извор]

 • „Мрзливиот овчар“ - македонска народна приказна.[8]
 • „Овчарот и владиката“ - македонска народна приказна.[9]
 • „Стадо силно стадо“ - македонска народна песна.[10]
 • „Ор Стојане стар чобане“ - македонска народна песна.[11]
 • „Овчар ми свирит над село“ - македонска народна песна.[12]
 • „Овци паса“ - македонска народна песна.[13]
 • „Овчар по брег оди“ - македонска народна песна.[14]
 • „Седнал ми овчар безгрижно“ - македонска народна песна.[15]
 • „Ој овчаре, млад чобане“ - македонска народна песна.[16]
 • „За овчарот кој го разбирал јазикот на животните“ – полска народна приказна.[17]
 • „Кралот Матија и овчарот кој ја зборува вистината“ - унгарска народна приказна.[18]
 • „Ѕвездоокиот овчар“ - унгарска народна приказна.[19]
 • „Изедениот овчар“ (српски: Изједен овчар) - српска народна песна.[20]
 • „Мојсеј и пастирот“ - суфиска приказна.[21]
 • „Кралот и овчарот“ (српски: Краљ и чобанин) - српска народна приказна.[22][23]

Овчарството како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

 • „На дедо Димовото бачило“ — расказ на македонскиот писател Ванчо Николески.[24]
 • „Чудотворен кавал“ — расказ на Ванчо Николески.[25]
 • „Овчарчето Тасе“ — расказ на Ванчо Николески.[26]

Овчарството во популарната култура[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Организација на обединетите нации за исхрана и земјоделство (ФАО) [1] Архивирано на 3 јули 2014 г.
 2. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 27.
 3. „Глосар“, во: Мигел де Сервантес, Дон Кихоте 2. Београд: Службени гласник, 2011, стр. 589.
 4. „Глосар“, во: Мигел де Сервантес, Дон Кихоте 2. Београд: Службени гласник, 2011, стр. 593.
 5. 5,0 5,1 „Глосар“, во: Мигел де Сервантес, Дон Кихоте 2. Београд: Службени гласник, 2011, стр. 594.
 6. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 30-33.
 7. Hajnrih Hajne, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 36-37.
 8. Македонски хумористични народни приказни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 50.
 9. Македонски хумористични народни приказни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 52-53.
 10. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 27.
 11. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 26.
 12. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 29.
 13. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 85.
 14. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 92.
 15. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 161.
 16. Macedonian Folklore Classics, Aleksandar Sarievski. Macedonian Radio and Television.
 17. Пољске бајке. Београд: Народна књига, 1974, стр. 94-96.
 18. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 158-161.
 19. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 41-45.
 20. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 70-71.
 21. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 41.
 22. Народне приповетке. Београд: Просвета, 1963, стр. 106-108.
 23. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 232-236.
 24. Ванчо Николески, Чудотворен кавал, Мисла, Наша книга, Детска радост, Култура, Македонска книга, Скопје, 1993, стр. 12-17.
 25. Ванчо Николески, Чудотворен кавал, Мисла, Наша книга, Детска радост, Култура, Македонска книга, Скопје, 1993, стр. 24-26.
 26. Ванчо Николески, Чудотворен кавал, Мисла, Наша книга, Детска радост, Култура, Македонска книга, Скопје, 1993, стр. 52-55.
 27. РТС, Овчар (пристапено на 24.12.2021)