Утро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Утринска магла

Утро, утрина[1] или сабајле[2] — првите часови на денот.[3]. Според други определби може тоа е делот од денот кој најчесто се смета дека е помеѓу полноќта или зората и пладнето.

Утрото како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Утрото како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Утрото како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • Јутро (српскохрватски = утро) — југословенска рок-група, основана во 1971 година.[15]
 • „Добро утро, добро утро“ (англиски: Good Morning Good Morning) — песна на британската рок-група Битлси (The Beatles) од 1967 година.[16]
 • „Неделно утро“ (англиски: Sunday morning) — песна на американската рок-група Велвет андерграунд од 1966 година.[17]
 • „Три часот наутро“ (англиски: Three O'Clock In The Morning) — композиција на американскиот џез-музичар Декстер Гордон (Dexter Gordon) од 1962 година.[18]
 • „Едно утро“ (српски: Jednog jutra) — песна на српската група Дарквуд даб (Darkwood Dub) од 1998 година.[19]
 • „Утринска прошетка“ (германски: Morgenspaziergang) — песна на германската електронска група Крафтверк (Kraftwerk) од 1974 година.[20]
 • „Зазорување на утрото“ (англиски: Morning Dawning) — песна на британската рок-група The Creatures од 1983 година.[21]
 • „Утринска тема“ — песна на македонската рок-група Леб и сол од 1978 година.[22]
 • „Замаглено утро“ (англиски: Misty Morning) — песна на јамајската реге-група Bob Marley & The Wailers од 1978 година.[23]
 • „Саботно утро“ (англиски: Saturday Morning) — песна на американската рок-група Мит папетс (Meat Puppets) од 1982 година.[24]
 • „Утро во Челси“ (англиски: Chelsea Morning) — песна на канадската музичарка Џони Мичел (Joni Mitchell) од 1969 година.[25]
 • „Добро утро“ (српски: Добро јутро) — песна на српската рок-група Рибља чорба од 1982 година.[26]
 • „Некое сомотно утро“ (англиски: Some Velvet Morning) — песна на американското дуо Ненси Синатра (Nancy Sinatra) и Ли Хејзелвуд (Lee Hazlewood) од 1968 година.[27]
 • „Рано наутро“ (српски: Rano izjutra) — песна на српската рок-група Шарло Акробата (Šarlo Akrobata) од 1981 година.[28]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „утрина“Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. „сабајле“Дигитален речник на македонскиот јазик
 3. „утро“Дигитален речник на македонскиот јазик
 4. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 63-64.
 5. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 226.
 6. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 23.
 7. Блаже Конески, 'Везилка. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 37.
 8. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 9-10.
 9. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 83-88.
 10. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 191.
 11. Кочо Рацин, Бели мугри. Скопје: Кочо Рацин, 1963, стр. 20.
 12. Бошко Смаќоски, Модричка тетратка. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 41.
 13. Стојан Тарапуза, Сон на тркала, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2015, стр. 18.
 14. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 211-212.
 15. DISCOGS, Jutro (пристапено на 1.12.2022)
 16. DISCOGS, The Beatles ‎– Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (пристапено на 29.7.2020)
 17. YouTube, Velvet Underground - "Sunday Morning" from "Velvet Underground and Nico" LP (пристапено на 29.11.2016)
 18. DISCOGS, Dexter Gordon – Go! (пристапено на 11.11.2022)
 19. Darkwood Dub, Elektro pionir. Free B92, CD001, 1998.
 20. DISCOGS, Kraftwerk ‎– Autobahn (пристапено на 29.12.2020)
 21. DISCOGS, The Creatures – Feast (пристапено на 16.8.2021)
 22. Discogs, Leb I Sol ‎– Leb I Sol (пристапено на 8.1.2021)
 23. Bob Marley & The Wailers – Kaya (пристапено на 14.4.2023)
 24. Meat Puppets – Meat Puppets (пристапено на 21.3.2023)
 25. Joni Mitchell – Clouds (пристапено на 27.4.2023)[мртва врска]
 26. YouTube, Riblja Čorba Dobro jutro 1982 PGP RTB (пристапено на 18.10.2021)
 27. DISCOGS, Nancy & Lee* ‎– Nancy & Lee (пристапено на 1.3.2020)
 28. Discogs, Šarlo Akrobata ‎– Bistriji Ili Tuplji Čovek Biva Kad ... (пристапено на 25.2.2021)