Ноќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ноќ

Ноќ е оној дел од деноноќието кога Сонцето е зајдено. Спротивен поим од ноќ е ден. Во текот на ноќта повеќето луѓе и животни спијат, затоа што не можат да ги извршат повеќето активности без дневно светло. Недостатокот на дневна светлина има влијание на морфолигијата, физиологијата и однесувањето на скоро сите живи организми. Спротивно од тоа некои животни на пример лилјаците се активни претежно во текот на ноќта.

Ноќта како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Ноќта се јавува како мотив во бројни дела од уметноста и популарната култура:

Ноќта како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Ноќта како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Ноќта како тема во музиката[уреди | уреди извор]

Ноќта како тема во класичната музика[уреди | уреди извор]

Ноќта како тема во популарната музика[уреди | уреди извор]

 • „Заминување во ноќта“ (хрватски: Odlazak u noć) — песна на хрватската рок-група Азра од 1981 година.[23]
 • „Ноќта на Шарки“ (англиски: Sharkey's Night) — песна на американската музичарка Лори Андерсон од 1984 година.[24]
 • „Утрешна ноќ“ (англиски: Tomorrow Night) — песна на англиската рок-група Atomic Rooster од 1970 година.[25]
 • „Судната ноќ“ (англиски: Judgment Night) — песна на американските групи (Biohazard) и Оникс) (Onyx) од 1993 година.[26]
 • „Во ноќта“ (англиски: In The Night) — песна на американската панк-рок група Bad Religion од 1982 година[27]
 • „Ноќе“ (англиски: Nightime) — песна на американската поп-рок група Биг стар од 1978 година.[28]
 • „Добра ноќ“ (англиски: Good Night) — песна на британската рок-група Битлси од 1968 година.[29]
 • „Ноќна треска“ (англиски: Night Fever) — песна на американската група Би Џиз (Bee Gees) од 1977 година.[30]
 • „Петочна ноќ“ (англиски: Friday night) - песна на американската рок-група Бич Бојс (Beach Boys) од 1967 година.[31]
 • „Уште една залудно потрошена ноќ“ (англиски: Another Wasted Night) — песна од истоимениот музички албум на американската хард-кор група Gang Green од 1986 година[32]
 • „Парче ноќ“ (српски: Komad noći) — песна на српската рок-група Goblini од 1994 година.[33]
 • „Доаѓа ноќта“ (англиски: Here comes the night) — албум на групата Them.[34]
 • „Црна ноќ“ (англиски: Black Night) — песна на англиската рок-група Дип Парпл (Deep Purple) од 1970 година.[35]
 • „Крај на ноќта“ (англиски: End of the night) — песна на американската рок-група Дорс (The Doors) од 1967 година.[36]
 • „Ова е таа ноќ“ (англиски: Tonight's The Night) — песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1975 година.[37]
 • „Ноќта е моја“ (српски: Noć je moja) — песна на српската рок-група YU Grupa од 1973 година.[38]
 • „Ноќе“ (англиски: Night Time) — музички албум на британската рок-група Килинг џоук (Killing Joke) од 1985 година.[39]
 • „10.15 саботна ноќ“ (англиски: 10.15 Saturday Night) - песна на британската рок-група Кјур (The Cure).[40]
 • „Ваква ноќ“ (англиски: A Night Like This) - песна на британската рок-група Кјур (The Cure).[41]
 • „Полноќ“ (германски: Mitternacht) — песна на германската група Крафтверк (Kraftwerk) од 1974 година.[42]
 • „Ја чувам ноќта од будните“ (српски: Чувам ноћ од будних) — песна на македонската рок-група Леб и сол од 1987 година.[43]
 • „Среде ноќта“ (англиски: In The Middle Of The Night) — песна на британската ска-група Меднес (Madness) од 1979 година.[44]
 • „Ноќ во градот“ (англиски: Night In The City) — песна на канадската музичарка Џони Мичел (Joni Mitchell) од 1968 година.[45]
 • „Ова време на ноќта“ (англиски: This time of night) песна на британската поп-рок група Њу ордер (New Order) од 1985 година.[46]
 • „Ноќ“ — песна на српската рок-група Партибрејкерс од 1985 година.[47]
 • „Бескрајна ноќ“ (англиски: Neverending Night) — песна на британската рок-група Pale Saints од 1992 година.[48]
 • „Донеси ја ноќта“ (англиски: Bring On The Night) — песна на британската рок-група Полис (The Police) од 1979 година.[49]
 • „Ќе биде убава ноќ“ (англиски: It's Gonna Be A Beautiful Night) — песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1987 година.[50]
 • „Полноќен шетач“ (англиски: Midnight Rambler) — песна на британската рок-група Ролинг Стоунс (The Rolling Stones).[51]
 • „Оваа ноќ ми ги отвори очите“ (англиски: This Night Has Opened My Eyes) - песна на британската поп-рок група Смитс (The Smiths) од 1984 година.[52]
 • „Ноќ и ден (Омаж на Кол Портер)“ (англиски: Nite & Day (Hommage À Cole Porter)) - песна на американската музичка група Tuxedomoon од 1978 година.[53]
 • „Наша ноќ“ (хрватски: Naša Noć) - песна на југословенската рок-група Фит од 1988 година.[54]
 • „Бременска ноќ“ (германски: Bremen Nacht) - песна на британската рок-група Фол од 1988 година.[55]
 • „Ноќ во градот“ (хрватски: Noć u gradu) — песна на хрватската рок-група Хаустор од 1981 година.[56]
 • „Ноќва на полноќ“ (англиски: Tonight At Noon) — песна на британската рок-група The Jam од 1977 година.[57]
 • „Долга жешка летна ноќ“ (англиски: Long hot summer night) - песна на рок-групата The Jimi Hendrix Experience од 1970 година.[58]
 • „Темна беше ноќта“ (англиски: Dark Was The Night) - песна на американскиот блуз-музичар Блајнд Вили Џонсон (Blind Willie Johnson).[59]
 • „Топла летна ноќ“ (англиски: A Warm Summer Night) — песна на американската музичка група Chic од 1979 година.[60]

Ноќта како тема во сликарството[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 48-49.
 2. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 116.
 3. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 132.
 4. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 164.
 5. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 22.
 6. Ѓорѓи Крстевски, Другата страна. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 72-80.
 7. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 32.
 8. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 141.
 9. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985.
 10. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 8.
 11. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 82.
 12. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 209.
 13. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 86-87.
 14. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 74-75.
 15. Миливоје Јовановић, „Песник Борис Пастернак“, во: Борис Леонидович Пастернак, Песме и поеме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. VIII.
 16. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 80.
 17. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 94.
 18. Живко Ст. Ризовски, Дете и светулка. Скопје: Наша книга, 1995, стр. 20.
 19. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 206-207.
 20. Bruno Šulc, Cimetaste prodavnice. Beograd: Paidea, 2015, стр. 91-101.
 21. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 33.
 22. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 34.
 23. Sunčana strana ulice, Komuna, CD 1002.
 24. YouTube, Sharkey's Night by Laurie Anderson (пристапено на 12.3.2020)
 25. DISCOGS, Atomic Rooster – Death Walks Behind You (пристапено на 27.11.2021)
 26. DISCOGS, Various ‎– Judgment Night (Music From The Motion Picture) (пристапено на 29.7.2020)
 27. Discogs, Bad Religion ‎– How Could Hell Be Any Worse? (пристапено на 12.12.2021)
 28. Discogs, Big Star – 3rd (пристапено на 4.1.2022)
 29. DISCOGS, The Beatles ‎– The Beatles (пристапено на 27.6.2019)
 30. DISCOGS, Various ‎– Saturday Night Fever (The Original Movie Sound Track) (посетена на 31.3.2019)
 31. YouTube, The Beach Boys - Friday Night (пристапено на 25.8.2017)
 32. Gang Green – Another Wasted Night (пристапено на 17.2.2023)
 33. Discogs, Goblini – Istinite Priče I Deo (пристапено на 25.10.2022)
 34. Discogs, Bowie* ‎– Pinups (пристапено на 19.4.2020)
 35. Deep Purple in Rock, EMI Records, 7243 8 34019 2 5, 1995.
 36. Discogs, The Doors ‎– The Doors (пристапено на 23.5.2020)
 37. Discogs, Neil Young ‎– Tonight's The Night (пристапено на 23.5.2020)
 38. YouTube, YU Grupa – YU Grupa (1973) (пристапено на 23.11.2022)
 39. Killing Joke – Night Time (пристапено на 25.1.2023)
 40. YouTube, The Cure - 10.15 Saturday Night (пристапено на 26.9.2019)
 41. YouTube, The Cure - A Night Like This (пристапено на 26.9.2019)
 42. DISCOGS, Kraftwerk ‎– Autobahn (пристапено на 29.12.2020)
 43. Leb I Sol ‎– Kao Kakao (пристапено на 4.9.2020)
 44. Madness – One Step Beyond... (пристапено на 7.4.2023)
 45. Joni Mitchell – Song To A Seagull (пристапено на 24.4.2023)
 46. Discogs, New Order ‎– Low-life (пристапено на 9.3.2021)
 47. Partibrejkers ‎– Partibrejkers (пристапено на 17.9.2021)
 48. DISCOGS, Pale Saints – In Ribbons (пристапено на 8.6.2023)
 49. Discogs, The Police – Reggatta De Blanc (пристапено на 7 март 2021)
 50. Prince – Sign "O" The Times (пристапено на 3.10.2023)
 51. YouTube, Midnight Rambler (пристапено на 20.12.2019)
 52. DISCOGS, The Smiths ‎– Hatful Of Hollow (пристапено на 18.7.2019)
 53. DISCOGS, Tuxedomoon ‎– No Tears (пристапено на 9.5.2021)
 54. DISCOGS, Fit (3) ‎– Uz Rijeku (пристапено на 19.8.2020)
 55. Discogs, The Fall ‎– The Frenz Experiment (пристапено на 22.10.2020)
 56. Discogs, Haustor – Haustor (пристапено на 24.12.2022)
 57. The Jam – This Is The Modern World (пристапено на 3.1.2023)
 58. The Jimi Hendrix Experience, Electric Ladyland, Experience Hendrix, MCD 11600, 1997.
 59. DISCOGS, Ry Cooder ‎– Paris, Texas - Original Motion Picture Soundtrack (пристапено на 22.4.2020)
 60. Chic – Risqué (посетено на 25 мај 2022)