Самрак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Самрак на отворено море

Самрак е времето помеѓу зората и изгрејсонцето и времето помеѓу зајдисонцето и квечерината. Сончевата светлина поминува низ Земјината атмосфера го осветлува долниот дел од атмосферата и површината на Земјата не е целосно темна ниту пак целосно светла. Самото сонце не е видливо бидејќи тогаш е позади хоризонтот. Самракот отсекогаш бил популарен кај фотографите и сликарите, кои го нарекуваат син час, по францускиот термин l'heure bleue.