Зора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Зора, Египет.

Зора го претставува периодот пред изгрејсонцето. Позната е по присуството на слаба сончева светлина, додека самото сонце сè уште е позади хоризонтот.

Постојат повеќе дефиниции за зората, како што се:

 • Астрономска зора: моментот кога небото повеќе не е целосно темно, симетрички е дефинирано како времето кога сонцето е 18 степени зад хоризонтот во утрото.[1]
 • Морнарска зора: времето кога нема доволно сончева светлина за да хоризонтот и некои предмети бидат доволно видливи, симетрички е дефинирано како времето кога сонцето е 12 степени зад хоризонтот во утрото.[1]
 • Граѓанска зора: времето кога има доволно светлина за да предмети бидат доволно видливи и времето кога луѓето и други живи организми можат да започнат со надворешните активности, симетрички кажано, кога сонцето се наоѓа на шест степени зад хоризонтот.[1]

Зората не треба да се меша со изгрејсонцето, што е моментот кога предниот раб на самото сонце се појавува над самиот хоризонт.

Зората како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

 • „Зора“ (Alba) - песна на шпанскиот поет Федерико Гарсија Лорка.[2]
 • „Зора“ (La aurora) - песна на шпанскиот поет Федерико Гарсија Лорка.[3]
 • „Зора се зори“ - македонска народна песна.[4]
 • „Зора на розовите црвени прсти“ (Dawn of the rose red fingers) - песна на Никола Коџабашија и групата „Фолтин“ од 2011 година.[5]
 • „Зората не може да одлучи“ (Dawn Can't Decide) - песна на американската рок-група „Лемонхедс“ (The Lemonheads) од 1993 година.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 National Oceanic and Atmospheric Administration. „Astronomical Terms“.
 2. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 30.
 3. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 120.
 4. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 117.
 5. Kodjabashia & Foltin feat. Goce Stevkovski, Penelope X, LTM 001, 2011.
 6. Discogs, The Lemonheads ‎– Come On Feel The Lemonheads (пристапено на 2.9.2020)

Поврзано[уреди | уреди извор]