Архаизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Архаизам[1][2] (од латинизираниот старогрчки: ἀρχαῖος — „стар“) или застареницазбор што станал дел од пасивната лексика поради внатрешнојазични причини. Архаизмите се застарени зборови кои под влијание на современите синоними сè повеќе се истиснуваат од употреба. Предметите и појавите кои ги означуваат уште постојат (На пр. абер→глас, еќим→лекар, даскал→учител).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]