Стопеница

Од Википедија — слободната енциклопедија

Стопеница (англ. portmanteau) — лингвистички назив за нов збор создаден со „стопување“ (соединување) на два збора,[1] што постојат во јазикот, така што барем еден од овие зборови изгледа скратен, па дури и непрепознатлив. Англискиот поим потекнува од книгата Алиса во светот на огледалото од Луис Керол,[2] и ги има своите корени во францускиот збор portemanteau („закачалка“), со кој порано се нарекувал голем куфер со два одделни дела, па оттука и врската со изградба на нов збор од два постојни.

Примери[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Garner's Modern American Usage, str. 644.
  2. portmanteau, n., Oxford English Dictionary, 3. izdanje, Oxford: Oxford University Press, 2010.