Шарл Гуно

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гуно на возраст од 22 години, од Доминик Енгр

Шарл Гуно (17 јуни 1818 - 18 октомври 1893), француски композитор, кој заедно со Камиј Сен-Санс, е главен претставник на класичниот правец на француската музика во 19 век. Компонирал 200 соло-песни, како и црковна музика и ораториуми. Најзначајни се неговите опери: „Ромео и Јулија“, „Фауст“, „Миреј“, „Со сила лекар“, како и обработката на Баховиот „Прв клавирски концерт“.

Животопис[уреди | уреди извор]

Творештво[уреди | уреди извор]

Значење и влијание[уреди | уреди извор]

Музиката на Гуно се споменува во романот „Волшебниот рид“ на германскиот писател Томас Ман, каде главниот лик Ханс Касторп со големо воодушевување слуша плоча на која се снимени неколку делови од опрата „Фауст“.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Томас Ман, Чаробни брег. Београд: Просвета, 1956, стр. 795-796.