Андреј Кончаловски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Андреј Сергјевич Михалков-Кончаловски (руски: Андрей Сергеевич Михалков-Кончаловский; роден Андреј Сергеевич Михалков; 20 август 1937 година) е советски и руски филмски режисер, театарски режисер и сценарист.[1] Тој е носител на орденот „За заслуги за татковината“, Националниот орден на легијата на честа, офицер на орденот за уметности и писма, кавалер на орденот за заслуги на Италијанската Република и народен уметник на Руската Советска Федеративна Социјалистичка Република. Негов татко бил писателот Сергеј Михалков.

Творештвото на Кончаловски опфаќа театарски филмови во движење, филмови направени за телевизија и сценски продукции во Русија, како и во Соединетите држави. Тој бил чест соработник на Андреј Тарковски на почетокот од неговата кариера, и учествувал во изработката на следниве филмови: Чичко Вања, Сибиријад, Љубовниците на Марија, Воз за бегство, Танго и кеш, Внатрешен круг, Асија и кокошката со златни јајца, Куќа на будали, Белите ноќи на поштарот и Рајот. Тој ја режирал и адаптацијата на минисеријата „Одисеја“. Поради неговите проекти во областа на филмот се стекнал со престижни награди, вклучувајќи ги и наградата на Канскиот филмски фестивал, наградата ФИПРЕСЦИ, два сребрени лава, три награди „Златен орел“ и награда „Еми“ .

Ран живот и образование[уреди | уреди извор]

Кончаловски е роден како Андреј Сергејевич Михалков во Москва, Руска Советска Федеративна Социјалистичка Република, во аристократско семејство на Михалковс,[2][3] со вековно уметничко и аристократско наследство кое влече корени од Големото Војводство на Литванија. Како уметничко име го зел презимето на неговиот дедо по мајка (Кончаловски).[4] Тој е брат на режисерот Никита Михалков и син на авторот Сергеј Михалков .

[5][6]

Студирал десет години на Конзерваториумот во Москва, подготвувајќи се за кариера како пијанист. Во 1960 година, сепак, тој се запознал со Андреј Тарковски и го напишал сценариото на неговиот филм Андреј Рубљов (1966).

Кариера[уреди | уреди извор]

Андреј Кончаловски на прес-конференција во Виена, 2016 година.

Негов прв долгометражен филм бил „Првиот учител“ (1964) и бил добро прифатен во Советскиот Сојуз и прикажан на бројни филмски фестивали во странство. Неговиот втор филм, Приказната на Асија Кlyачина (1967), бил потиснат од советските власти. Кога бил издаден дваесет години подоцна, бил прогласен за ремек-дело. Подоцна, Кончаловски ги снимал адаптациите на Гнездо на нежен народ“ (1969) на Иван Тургенев и Чичко Вања“ на Чехов (1970), со Инокенти Смоктуновски во главната улога.

Во 1979 година бил член на жирито на 11-от Меѓународен филмски фестивал во Москва .[7] Неговиот епски Сибиријад по објавувањето во 1979 година бил поволно прифатен во Кан и го овозможил неговото преселување во САД во 1980 година.

Неговите најпопуларни изданија во Холивуд се „ Љубовниците на Марија“ (1984), „ Бегство“ (1985), според сценариото на јапонскиот режисер Акира Куросава и „ Танго и Кеш“ (1989), со Силвестер Сталоне и Курт Расел . Во 1990-ти години, Кончаловски се вратил во Русија, иако повремено продуцирал историски филмови за американската телевизија, како што е неговата адаптација на „Одисеја“ (1997) и наградуваната преработка „Лавот во зима“ (2003).

Целосниот филм Домот на будалите (2003) на Кончаловски, со улога на Брајан Адамс, поставена во чеченски психијатриски азил за време на војната, му донел Сребрен лав на Филмскиот фестивал во Венеција .

Во 2010 година, Кончаловски го објавил својот долгогодишен проект „Оревокршачка во 3Д“, музичка адаптација на балетот Оревокршачка на Петер Илич Чајковски. Како музички филм, тој претставувал мешавина од акција во живо и 3D анимација, а во главните улоги биле Ел Фанинг, Џон Туртуро, Нејтан Лејн и Ричард Е. Грант. Филмот бил прикажан со музика од балетот, со дополнителни текстови на Тим Рајс.

Авторот до сега има оставено значајни дела зад себе.

Личен живот[уреди | уреди извор]

Кончаловски бил во брак пет пати. Неговата прва сопруга била Ирина Кандат. Неговата втора сопруга била руската глумица Наталија Аринбасарова, со која има еден син: Егор, роден на 15 јануари 1966 година. Неговата трета сопруга била Вивијан Годет, со која ја има ќерката Александра Михалкова, родена на 6 октомври 1971 година. Неговата четврта сопруга била Ирина Иванова, со која има две ќерки: Наталија и Елена. Неговата петта сопруга е руската глумица Јулија Висоцкаја; тие се во брак од 1998 година и имаат две деца: Марија (1999) и Петр (2003).

Признанија[уреди | уреди извор]

Награда за кариера 2018 на филмскиот фестивал во Сардинија (XIII издание. - Сасари)

2018 Орден за заслуги на Италијанска Република (Италија)

Нобелова награда Руски Лудвич 2018 (Русија)

Награда од Владата на Руската Федерација за култура 2017 за неговото театарско дело (Русија)

Награда „Бриџ“ од Фондацијата Бернхард Вики 2017 (Германија)

2017 Наслов на професор на Московскиот државен универзитет (Русија)

Награда „Личност на годината“ од 2017 година од Федерацијата на еврејски заедници во Русија (Русија)

Награда Федерико Фелини 2017 година „За посебен придонес во развојот на киното“ (Италија)

Европски медал за толеранција 2017, „За неговите културни достигнувања фокусирани на зачувување на трагичното сеќавање на минатото, вклучувајќи го и неговиот филм„ Рај “(Брисел)

2016 година „Меѓународна награда Балтичка Ѕвезда“ за развој и консолидирање на хуманитарни односи во земјите од Балтичкиот регион (Русија)

Награда „Ривиста дел кинематограф“ 2016, Ватикан (Италија)

2016 Награда Роберт Бресон, Ватикан (Италија)

Наградите Москва тајмс за 2015 година „Личност на годината“ (Русија)

Награда 2012 година „За придонес кон просветлувањето“, Казански меѓународен фестивал на муслимански филмови (Русија)

Меѓународна награда на Чингиз Аитматов во 2012 година, „За студиска адаптација на роман“ за филмот „ Првиот учител “, 1965 година,

2011 Национален орден на легијата на честа (Ordre national de la Légion d'honneur) (Франција)

2011 Наслов на почесен доктор на универзитетот (Национален универзитет за театарска уметност и кино (UNATC)

2011 година Почесна награда „Доктор Хонориус Кауза“ за придонесот во киноматографијата (Романија)

Награда 2011 година „За придонесот во киноматографијата“, Меѓународен филмски фестивал на Андреј Тарковски „Зеркало“ (Русија)

Почесна награда за 2010 година на извонреден граѓанин на градот Тоскана (Италија)

Комеморативен медал 2010 година „150-годишнина од Антон Чехов “, награда „За придонесот во театарската уметност“ (Русија)

2008 година специјална награда „Златна Ѕвезда“ за придонес во развојот на светската кинематографија ( Меѓународен филмски фестивал во Маракеш, Мароко)

Награда на еснафот на руски филмски режисери 2006 година за државјанство, интегритет и придонес кон кино (Русија)

2005 година офицер на Редот на уметности и писма (Франција)

2003 Орден „Данакер“ (Република Киргистан )

2002 Титула „Почесен професор по кинематографија“ за извонреден придонес во уметноста, културата и кино, ВГИК (Русија)

2002 година академик на Националната академија за филмски уметности и науки (Русија)

1997 Специјален сребрен Свети Ѓеорѓи за неговиот придонес во светската кинематографија, 20-ти меѓународен филмски фестивал во Москва (Русија), 1997 [8]

1997 година Орден „За заслуга на татковината“ 4-ти клас (Русија)

1997 Медал „Во чест на 850-годишнината од Москва“ (Русија)

1980 Народен уметник на РСФСР (СССР)

1974 година почесен уметник на РСФСР (СССР)

1972 година Државна награда на Казахстанската ССР (СССР)

Сценски проекти[уреди | уреди извор]

Театарски проекти[уреди | уреди извор]

  • „Евгениј Онегин“. Претстава изведена во Ла Скала, Италија, во 1985 година.
  • „Кралицата на лопати“. Претстава изведена во Ла Скала, Италија, во 1990 година.
  • „Госпоѓица Џули“. Претстава изведена во театарот Малаја Бронаја, Москва, во 2005 година.
  • „Кралот Лир“. Претстава изведена во На Воли, Варшава, во 2006 година.
  • „Галебот“. Претстава изведена во театарот „Одеон“, Париз, во 1987 година и во Театарот „Мосовет“, Москва, во 2004 година. Ја обиколи Италија во 2007 година.
  • „Чичко Вања“. Претстава изведена на театарот Мосовет, Москва, од 2009 година. Ја обиколи Италија во 2009 година, на Балтикот во 2009 година и Израел во 2010 година.
  • „Три сестри“ Претстава изведена на театарот „Мосовет“, Москва, од 2012 година.
  • „Ла Бисбетика Домата“ Претстава изведена на театарот „Сан Фердинандо“, Неапол, 2013 година.
  • „Едип ди Колоне“ Претстава изведена на Театро Олимпико, Виченца, 2014 година.
  • „Оршадата цреши“ Претстава изведена на театарот Мосовет, Москва, од 2016 година.
  • „Едип ди Колоне“ Претстава изведена во Драмскиот театар Боovшој Товстоногов, Санкт Петербург, од 2017 година.

Опери[уреди | уреди извор]

  • „ Војна и мир “. Опера поставена на театарот „Марински“, Санкт Петербург, во 2000 година и во Метрополитен опера, Newујорк, во 2002 и 2009 година.
  • „ Un ballo in maschera “. Операта е поставена во Театро Реџо, Италија, во 2001 година и во театарот Марински, Санкт Петербург, во 2001 година.
  • „ Борис Годунов “. Операта е поставена во Театро Реџо, Торино, Италија, во 2010 година.
  • „Нашиот антички главен град“. Музички настан одржан во чест на 850-годишнината од Москва на Црвениот плоштад во 1997 година.
  • „Одбележување на 300 години Санкт Петербург“. Спектакуларно шоу одржано во Санкт Петербург, во 2003 година.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • 1977 година „Парабола на концептот“
  • 1991 година „Внатрешен круг: Внатрешен поглед на животот на Советскиот Сојуз под Сталин“
  • 1998 година „Ниски вистини“
  • 1999 година „Подигање на измамата“
  • 2001 година „Бел јоргован“
  • 2006 година „Ниски вистини седум години подоцна“
  • 2007 година „На ставот на реакционерот“ (ко-напишано со В.Б. Пастухов)

Документарни филмови[уреди | уреди извор]

  • 2003 ТВ документарец Сергеј Прокофиев во серијалот „Генијалци“.
  • 2003 година ТВ документарец Сергеј Рахмањинов во серијалот „Генијалци“.
  • Документарен филм Јури Андропов од 2004 година во серијалот „Товарот на моќта“, во соработка со А. Колесников.
  • 2004 ТВ документарец на Хејдар Алиев во серијалот „Товарот на моќта“.
  • Документарен филм „ Културата е судбина “ од 2005 година, 2005 година. Автор и водител: Андреј Кончаловски, режисер: Игор Калјадин.
  • 2006 година ТВ документарец Александар Скријабин во серијалот „Генијалци“.
  • 2006 ТВ документарец на Игор Стравински во серијата „Генијалци“.
  • 2007 ТВ документарец Дмитриј Шостакович во серијалот „Генијалци“.
  • 2007 година ТВ документарец на Владимир Софронитски во серијата „Генијалци“.
  • 2012 година Битва за Украина
  • ПОЕТСКИ ПОРТРЕТИ 2015 НА ПОДАРОК ФЕСТИВАЛ документарен филм од Шота Каландадзе

Сценарија[уреди | уреди извор]

  • 1960 Пароброд и виолина . Во сценарио на А. Тарковски.
  • 1961 година „Момчето и гулабот“ (предмет со Е. Осташенко). Главна награда (во конкуренција на дебатанти) за Детски и младински филмски фестивал во Венеција (Италија), 1962 година.
  • 1962 година Ивановото детство . Коскрипција на В. Богомолов, М. Папава, А. Тарковски. „Златен лав“ на Меѓународниот филмски фестивал во Венеција во 1962 година (Италија).
  • 1965 Првиот учител . Ко-сценариото со Ch. Ајтматов, Б. Добродеев, А. Тарковски.
  • 1966 година Андреј Рублев . Во сценарио на А. Тарковски. Награда ФИПРЕСЦИ на Меѓународниот филмски фестивал во Кан, 1969 година (Франција).
  • 1967 година Ташкент, град на изобилството . Во сценарио на А. Неверов, А. Тарковски.
  • 1969 гнездо од entентлфолк (според романот на И. Тургенев). Во сценарио на В. Ежов.
  • 1970 чичко Вања . Автор на адаптираното сценарио.
  • 1970 Крај на Атаман . Во сценарио на А. Тарковски, Е. Тропинин.
  • 1972 Те чекаме, Лад (hdдем тебја, парен). Ко-сценарио на Е. Тропинин.
  • 1972 Седмиот куршум . Во сценарио на Ф. Горенштајн.
  • 1973 година Fестокиот . Во сценарио на А. Тарковски, Е. Тропинин.
  • 1973 Обожавателот (Поклоник). Во сценарио на А.Хачатуров.
  • Песна за Маншук од 1974 година. Автор на сценариото.
  • 1975 година Еден живот не е доволен (Одној жизни мало). Автор на сценариото.
  • 1978 година Крв и пот (тенџере Кров и пот). Во сценарио на А.Хачатуров.
  • 1976 година Роб на убовта (Раба ubубви). Во сценарио на Ф. Горенштајн.
  • 1977 Трансибирски експрес (Transsibirksiy експрес). Во сценарио на А. Адабашијан, Н. Михалков.
  • 1978 година Сибиријад . Ко-сценарио со Ежов.
  • 1983 година Mariaубовниците на Марија (САД). Во сценарио на Br. Бруш, П. Зиндел, Ф. Бајарс.
  • 1986 Дует за еден (САД) (според претставата на Т. Кемпински). Во сценарио на Р. Гарсија.
  • 1987 Срамежливи луѓе (САД). Во сценарио на Br. Бруш, М.Дејвид.
  • 1992 Внатрешен круг . Во сценарио на А. Усов.
  • 1994 Рјаба, мојата кокошка . Ко-сценарио со В. Мережко.
  • 2007 московска студ . Ко-сценарио на Ц. Солимин.
  • 2010 Оревокршачка во 3Д . Ко-сценарио на Ц. Солимин.
  • 2014 Белите ноќи на поштарот. Во сценарио на Е. Киселева.
  • 2016 рај. Во сценарио на Е. Киселева.
  • 2018 Гревот. Во сценарио на Е. Киселева.

Музички видеа[уреди | уреди извор]

  • 2007 Dorogie moi moskvichi (Мои драги московјани), од пејачот Дима Билан.
  • 2007 O Sole Miо, од пејачот Дима Билан.

Продукција[уреди | уреди извор]

  • 1994 Рјаба, мојата кокошка . Копродукција во производство на S. Bayev, C. Bolzli, D. Ouaknine, N. Garo.
  • 2002 Куќа на будали . Копродукција на С.Храмцов, Ф.Клејман.
  • 2007 московска студ . Копродукција на Д. Добужински, О. Јогучевим, Ц. Тафин.
  • 2010 Последната станица . Извршен продуцент.
  • 2010 Оревокршачка во 3Д . Копродукција со П.Ловин, Ј. Цирко, М. Кларк, М. Борман.
  • 2013 Royal Paintbox. Копродукција со М. Кинмонт.
  • 2014 Белите ноќи на поштарот.
  • 2016 Рај. Копродукција со Ф. Дејл.
  • 2018 Гревот. Копродукција со А. Усманов.

Глума[уреди | уреди извор]

  • 1961 година Судскиот процес на лудаците
  • 1962 година , детството на Иван (војник)
  • 1964 година Јас сум дваесет (Mne dvadtsat let) (Јуриј)
  • 1994 Рјаба, мојата кокошка (клиент кај бербер, некредитиран)

Филмови за Кончаловски[уреди | уреди извор]

  • 2007 Андреј Кончаловски. На сцената . Документарен филм во режија на Никита Тихонов.
  • 2007 Андреј Кончаловски. На сребрениот екран . Документарен филм во режија на Алексеј Колесников.
  • 2017 Андреј Кончаловски. Филд на привлечност. Документарен филм во режија на Сергеј Браверман.

Театарски проекти[уреди | уреди извор]

  • „Евгениј Онегин“. Претстава изведена во Ла Скала, Италија, во 1985 година.
  • „Кралицата на лопати“. Претстава изведена во Ла Скала, Италија, во 1990 година.
  • „Госпоѓица ieули“. Претстава изведена во театарот Малаја Бронаја, Москва, во 2005 година.
  • „Кралот Лир“. Претстава изведена во На Воли, Варшава, во 2006 година.
  • „Галебот“. Претстава изведена во театарот „Одеон“, Париз, во 1987 година и во Театарот „Мосовет“, Москва, во 2004 година. Ја обиколи Италија во 2007 година.
  • „Чичко Вања“. Претстава изведена на театарот Мосовет, Москва, од 2009 година. Ја обиколи Италија во 2009 година, на Балтикот во 2009 година и Израел во 2010 година.
  • „Три сестри“ Претстава изведена на театарот „Мосовет“, Москва, од 2012 година.
  • „Ла Бисбетика Домата“ Претстава изведена на театарот „Сан Фердинандо“, Неапол, 2013 година.
  • „Едип ди Колоне“ Претстава изведена на Театро Олимпико, Виченца, 2014 година.
  • „Оршадата цреши“ Претстава изведена на театарот Мосовет, Москва, од 2016 година.
  • „Едип ди Колоне“ Претстава изведена во Драмскиот театар Боovшој Товстоногов, Санкт Петербург, од 2017 година.

Опери[уреди | уреди извор]

  • „ Војна и мир “. Опера поставена на театарот „Марински“, Санкт Петербург, во 2000 година и во Метрополитен опера, Newујорк, во 2002 и 2009 година.
  • „ Un ballo in maschera “. Опера е поставена во Театро Реџо, Италија, во 2001 година и во театарот Марински, Санкт Петербург, во 2001 година.
  • „ Борис Годунов “. Опера поставена во Театро Реџо, Торино, Италија, во 2010 година.
  • „Нашиот антички главен град“. Музички настан одржан во чест на 850-годишнината од Москва на Црвениот плоштад во 1997 година.
  • „Одбележување на 300 години Санкт Петербург“. Спектакуларно шоу одржано во Санкт Петербург, во 2003 година.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • 1977 година „Парабола на концептот“
  • 1991 година „Внатрешен круг: Внатрешен поглед на животот на Советскиот Сојуз под Сталин“
  • 1998 година „Ниски вистини“
  • 1999 година „Подигање на измамата“
  • 2001 година „Бел јоргован“
  • 2006 година „Ниски вистини седум години подоцна“
  • 2007 година „На ставот на реакционерот“ (во соработка со В.Б. Пастухов)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Andrei Konchalovsky. New York Times
  2. МИХАЛКОВЫ, дворяне. «Яркипедия». By Е.А. ЕРМОЛИН. Retrieved 2020-10-24.
  3. „Усадьба Михалковых "Петровское". Посетено на 2020-10-24.
  4. „A.Končialovskio viešnagė protėvių žemėje“. 15min.lt. December 17, 2009. Архивирано од изворникот на 2014-10-24. ...his family roots lie in this land. 'From the side of 17th century landowners Konchialovskis. My great-grandfather still lived in Lithuania'...
  5. Дело не в свободе, а в таланте
  6. Правила жизни Андрея Кончаловского
  7. „11th Moscow International Film Festival (1979)“. MIFF. Архивирано од изворникот на 2014-04-03. Посетено на 2013-01-14.
  8. „20th Moscow International Film Festival (1997)“. MIFF. Архивирано од изворникот на 2013-03-22. Посетено на 2013-03-22.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]