Прејди на содржината

Автомобилски регистарски таблички во Република Косово

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во Косово, табличките се издаваат од Косовското МВР.

Ознаки[уреди | уреди извор]

Нова косовска табличка.

Од 6 декември 2010 беше објавен нов дизајн кој ги содржел буквите 'RKS' - Република Косово на сино поле, потоа два броеви кој го означуваат округот, грбот на Косово, трицифрен број и две сериски букви. Овие нови таблички не се признати од страна на Србија.

Ознаки на окрузите[уреди | уреди извор]

УНМИК ознаки[уреди | уреди извор]

табличка издадена од УНМИК во 2001. Оваа табличка е призната во Србија.
регистарска табличка за Царинска управа на Косово издадена од УНМИК

Овие таблички се издавани од администрацијата на УМНИК од 1999 до 2010. KS - ознака за Косово.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]