29 ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
<< ноември >>
Н П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

29 ноември е 333-иот ден во годината според григоријанскиот календар (334-и во престапна година). Остануваат 32 денови до крајот на годината.

Настани:

1913  Во Париз основана Меѓународната мечувалска федерација (FIE).
1926  Во Тетово е пуштена во редовно производство хидроелектраната „Пена“, прв и најстар хидроенергетски објект во Македонија (дотогаш сите биле на јаглен). Изградена е во периодот од 1924 до септември 1926 година. Инвеститор беше Тетовското индустриско акционерско друштво формирано на иницијатива на Михајлович, руски емигрант кој живееел во Тетово.
1943  Во Јајце започнува Второто заседание на АВНОЈ. Истиот ден на заседанието Јосип Броз Тито е прогласен за Маршал на Југославија.
1947  Генералното собрание на Обединетите Нации донесува резолуција за поделба на Палестина на еврејски и арапски дел.
1958  Скопје и некои други градови од Македонија добиваат добар прием на италијанската телевизија.
1962  Велика Британија и Франција потпишуваат спогодба за изработка на надзвучен авион од типот „Конкорд“.
1973  Во Маврови Анови е формирано Здружението на радиостаниците во Република Македонија.

Родени:

1797  Гаетано Доницетииталијански оперски композитор.
1932  Жак Ширак — поранешен претседател на Франција.
1951  Мирче Нешовски — македонски поет.
1964  Мајк Матијевич — хрватски музичар.
1983  Јаухен Хутарович — белоруски велосипедист.
1991  Ибрахим Сисоко — фудбалер од Брегот на Слоновата Коска.

Починале:

741  Грегориј III — римски папа.
1268  Климент IV — римски папа.
1314  Филип IV Убавиот — крал на Франција.
1543  Ханс Холбајн Помладиот — познат германски раноренесансен сликар.
1634  Клаудио Монтевердииталијански композитор на преодот од ренесансата кон барокот.
1916  Воин Поповиќ-Вук — војвода на Српскиот комитет на четничката акција.
1924  Џакомо Пучини — италијански оперски композитор.
2001  Џорџ Харисон — член на групата Битлси.

Празници:

Ден на Републиката во поранешна СФРЈ во спомен на прогласувањето на федералното уредување на Југославија на уставотворното собрание 1943 година, Второто заседание на АВНОЈ. Со распадот на СФРЈ се престанало со одбележување на овој ден во сите републики на поранешна Југославија освен во Србија каде останал како празник во Сојузна Република Југославија се до 2002 година.
јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември