ИКФ Светски Кајак/Кану Спринт Шампионати

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

ИКФ Светските Кајак/Кану Спринт Шампионати е интернационален настан во веслање на кану и кајак по мирни води организиран од Интернациоалната Кану Федерација (ИКФ). Овој шампионат се одржува секоја година од 1970 не вбројувајќи ги Летните олимписки игри. Се до ноември 2008, кану-спринтот беше познат како трки на мирни води.

Објасување[уреди]

Кану-спринтeрите се натпреваруваат во канадско отворено кану со весло со една лопатка или пак во затворени кајаци со весла со две лопатки. Секое кану или кајак може да собере еден човек, двајца, или четири луѓе. За секое специфично кану или кајак е одредена дистанца. На пример на К-1 (кајак за еден) дистанците за натпреварување можат да бидат 200 м, 500 м, 1000 м или 5000 метри долги. Кога натпреварот ќе биде од дисциплината Ц-2 500 метри, тоа означува трка во кану за двајца на дистанца од 500 метри.[1]

Градови домаќини[уреди]

Табела на медали[уреди]

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Унгарија 172 132 113 417
2 СССР СССР (1950–91) 102 80 66 248
3  Германија (1938, 1991–до сега) 90 69 58 215
4  Романија 48 73 64 185
5 Flag of East Germany.svg Источна Германија (1950–90) 73 36 36 145
6  Полска 26 61 57 144
7  Шведска 30 32 43 105
8  Русија (од 1993) 33 27 32 92
9  Канада 17 20 20 57
10  Германија (1950–90) 14 19 24 57
11  Шпанија 12 17 23 52
12 Чешка Чехословачка (1938–91) 9 15 21 45
13  Франција 10 15 18 44
14  Италија 13 18 10 42
15  Бугарија 8 10 24 42
16  Норвешка 13 14 13 40
17  Данска 11 13 14 38
18  Белорусија (од 1993) 10 12 8 36
19 Австралија Австралија 9 12 13 34
20  Чешка (од 1993) 4 20 9 33
21  Украина (од 1993) 5 9 18 32
22  Словачка (од 1993) 9 7 9 25
23  Австрија 4 6 13 23
24  Југославија (1938–2002) 8 8 5 21
25  Велика Британија 6 7 8 21
26  Литванија (од 1990) 5 3 8 16
27  Куба 3 4 6 13
28  Финска 7 3 3 12
29 Нов Зеланд Нов Зеланд 4 5 3 12
30 Народна Република Кина НР Кина 0 6 5 11
31 Flag of the United States.svg САД 5 3 2 10
32  Узбекистан (од 1993) 2 2 4 8
33  Холандија 0 4 4 8
34  Белгија 1 3 2 6
35  Србија (од 2006) 1 1 4 6
36 Израел Израел (од 1948) 2 1 2 5
37  Азербејџан (од 1991) 1 2 1 4
38  Аргентина 0 2 2 4
39  Латвија (од 1993) 2 0 1 3
40  Португалија 0 1 2 3
41  Мексико 1 0 1 2
42  Словенија (од 1991) 0 1 1 2
43  Србија и Црна Гора (2003-6) 1 0 0 1
44  Казахстан 0 0 1 1
44 Јужна Африка ЈАР 0 0 1 1
44 Flag of Japan.svg Јапонија 0 0 1 1
Total 776 774 776 2326

Наводи[уреди]

  1. „About Canoe Sprint“. International Canoe Federation. not listed on webpage. http://www.canoeicf.com/icf/Aboutoursport/Canoe-Sprint.html. конс. 6 октомври 2010.