20 јануари (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
250  Фабијан — римски папа.
287  Свети Севастијанхристијански маченик.
842  Теофилвизантиски цар.
1513  Елена Ивановнаполска кралица.
1612  Рудолф IIцар на Светото Римско Царство.
1666  Анафранцуска кралица.
1693  Мустафа Iотомански султан.
1819  Карлос IVшпански крал.
1878  Јани Поповбугарски револуционер.
1904  Фердинанд Манлихеравстриски конструктор на оружје, изумител на Манлихерката.
1983  Гаринча — бразилски фудбалер.
1984  Џони Вајсмилерамерикански пливач и глумец.
1990  Барбара Стенвик — американска глумица.
1993  Одри Хепбернанглиска глумица од белгиско потекло, балерина, манекенка и хуманитарка.
2000  Славко Јаневски — македонски писател.
2003  Паскал Сотировски — македонски научник.
2014  Клаудио Абадо — италијански диригент.
2012  Ета Џејмс — американска пејачка.
2015  Јован Тофоски — македонски гинеколог, универзитетски професор и министер за здравство.
2018  Џим Родфорд — британски рок-музичар.
2021  Мира Фурлан — хрватска глумица.
2022  Мит Лоуф — американски рок-музичар.