Харајана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Харајана
Haryana - हरियाणा
Држава: Индија
Главен град: Чандигар
Површина: 44.212 км2
Население: 21.082.989 (2001)
Густина на население: 477 жит./км2
Јазик: хинди и пенџапски
Религии: Хиндуизам (78 %), Сикизам (18 %), Ислам (4%)
Мрежно место: haryana.gov.in
Карта
Положба на Харајана во Индија
Положба на Харајана во Индија
Комерцијална зграда на Гургаон

Харајана е сојузна држава во Индија со површина од 44.212 км2 и 21.082.989 жители (сос: 1. јан. 2001). Се наоѓа во северниот дел на Индија. Настанала во 1966 од деловите на државата Пенџаб. Се граничи со Пенџаб и Химачал Прадеш на север , па Раџастан на запад и југ. Источната граница со Утаранчал и Утар Прадеш е дефинирана со реката Јамун. Харајана го опкружува Делхи од три страни. Главен град на Харајана е Чандигар, кој исто така е и главен град на Пенџаб. Хинди и пенџапскиот се службени јазици. Хиндуси се 78% од населението, Сики се 18%,а Муслимани се 4%.