Сојузни држави и територии на Индија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Индиски Океан Бенгалски Залив Андаманско Море Арапско Море Лакадивско Море Сјачен Андамани и Никобари Чандигар Дадра и Нагар Хавели Даман и Диу Делхи Лакадиви Пондишери Пондишери Пондишери Андра Прадеш Аруначал Прадеш Асам Бихар Чатисгар Гоа Гуџарат Харајана Химачал Прадеш Џаму и Кашмир Џарканд Карнатака Керала Мадја Прадеш Махараштра Манипур Мегалаја Мизорам Нагаланд Ориса Пенџаб Раџастан Сиким Тамил Наду Трипура Утар Прадеш Утараканд Западен Бенгал Авганистан Бангладеш Бутан Бурма Кина Непал Пакистан Шри Ланка Таџикистан Дадра и Нагар Хавели Даман и Диу Пондишери Пондишери Пондишери Пондишери Андра Прадеш Гоа Гуџарат Џаму и Кашмир Карнатака Керала Мадја Прадеш Махараштра Раџастан Тамил Наду Пакистан Шри Ланка Шри Ланка Шри Ланка Шри Ланка Шри Ланка Шри Ланка Шри Ланка Шри Ланка Шри Ланка
Карта со врски на сојузните држави и територии на Индија

Индија е федерација[1] што се состои од 28 сојузни држави и 7 сојузни територии. Тие понатаму се делат на окрузи и други единици.[1]

Според Уставот на Индија, суверената власт врз државата/територијата ја делат државата/територијата и сојузната власт.[2]

Список на сојузни држави и територии[уреди | уреди извор]

Сојузни држави на Индија
Назив ISO 3266-2 Население Површина
(км2)
Службени
јазици
Главен град Најголем град
(ако не е главниот)
Бр. на окрузи Густина на населеност Писменост (%) Урбано
население (%)
Полов сооднос Полов сооднос
(0-6)
Андра Прадеш AP 84.665.533 275.045 телугу, урду, англиски Хајдерабад 23 308 67,66 27,3 992 961
Аруначал Прадеш AR 1.382.611 83.743 англиски Итанагар 16 17 66,95 20,8 920 964
Асам AS 31.169.272 78.550 асамски, бодо (регионален), карби Диспур Гувахати 23 397 73,18 12,9 954 965
Бихар BR 103.804.637 99.200 хинди, урду, маитили, магахи Патна 38[3][4] 1102 63,82 10,5 916[4] 942
Гоа GA 1.457.723 3.702 конкански Панаџи Васко де Гама 2 394 87,40 49,8 968 938
Гуџарат GJ 60.383.628 196.024 гуџаратски, хинди, англиски Гандинагар Ахмедабад 25 308 79,31 37,4 918 883
Западен Бенгал WB 91.347.736 88.752 бенгалски, англиски Колката 18 1.029 77,08 28,0 947 960
Карнатака KA 61.130.704 191.791 канада Бангалор 30 319 75,60 34,0 968 946
Керала KL 33.387.677 38.863 малајалам, англиски Тируванантапурам 14 859 93,91 26,0 1.084 960
Мадја Прадеш MP 72.597.565 308.252 хинди Бопал Индор 45 236 70,63 26,5 930 932
Манипур MN 2.721.756 22.347 манипури Импал 9 122 79,85 25,1 987 957
Махараштра MH 112.372.972 307.713 марати Мумбај 35 365 82,91 42,4 925 913
Мегалаја ML 2.964.007 22.720 каси, пнар, гаро, хинди, англиски Шилонг 7 132 75,48 19,6 986 973
Мизорам MZ 1.091.014 21.081 мизо Ајзол 8 52 91,58 49,6 975 964
Нагаланд NL 1.980.602 16.579 англиски Кохима Димапур 11 119 80,11 17,2 931 964
Ориса [5] OR 41.947.358 155.820 орија Бубанешвар 30 269 73,45 15,0 978 953
Пенџаб PJ 27.704.236 50.362 пенџапски, хинди Чандигар
(заедн., сој. територија)
Лудијана 17 550 76,68 33,9 893 798
Раџастан RJ 68.621.012 342.269 хинди Џајпур 32 201 67,06 23,4 926 909
Сиким SK 607.688 7.096 непалски, сикимски, лепча, лимбу, неварски, кулуг, гурунг, магар, шерпски, таманг, сунвар Гангток 4 86 82,20 11,1 889 963
Тамил Наду TN 72.138.958 130.058 тамилски Ченај 32 480 80,33 44,0 995 942
Трипура TR 3.671.032 10.491,69 бенгалски, трипурски Агартала 4 555 87,75 17,1 961 966
Утар Прадеш UP 199.581.477 243.286 хинди, урду[6] Лакнау Канпур 72 828 69,72 20,8 908 916
Утараканд UT 10.116.752 53.566 хинди, санскрит Дерадун (привремен) 13 189 79,63 25,7 963 908
Харајана HR 25.353.081 44.212 хинди, харјанви (регионален) Чандигар
(заедн., сој. територија)
Фаридабад 21 573 76,64 28,9 877 819
Химачал Прадеш HP 6.856.509 55.673 хинди Шимла 12 123 83,78 9,8 920 896
Чатисгар CT 25.540.196 135.194 чатисгарски, хинди Рајпур 16 189 71,04 20,1 991 975
Џаму и Кашмир JK 12.548.926 222.236 урду,[7] кашмирски, догри Сринагар (лете)
Џаму (зиме)
14 124 68,74 24,8 883 941
Џарканд JH 32.966.238 74.677 хинди Ранчи Џамшедпур 24 414 67,63 22,2 947 965
Сојузни територии
Назив ISO 3266-2 Население Службени
јазици
Главен град Најголем град Бр. на окрузи Бр. на села Бр. на градови Густина на населеноста Писменост (%) Урбано
население (%)
Полов сооднос Полов сооднос (0-6)
Андамани и Никобари AN 379.944 хинди, тамилски, англиски Порт Блер 2 547 3 46 86,27 32,6 878 957
Дадра и Нагар Хавели DN 342.853 хинди, гуџаратски, англиски Силваса 1 70 2 698 77,65 22,9 775 979
Даман и Диу DD 242.911 марати, гуџаратски, англиски, хинди Даман 2 23 2 2169 87,07 36,2 618 926
Територија на главниот град Делхи DL 16.753.235
Делхи 9 165 62 11.297 86,34 93,2 866 868
Лакадиви LD 64.429 малајалам, англиски Каварати Андрот 1 24 3 2013 92,28 44,5 946 959
Пондишери PY 1.244.464 француски, тамилски, телугу (регионален), малајалам (регионален) Пондишери 4 92 6 2.598 86,55 66,6 1.038 967
Чандигар CH 1.054.686 хинди, англиски, пенџапски Чандигар 1 24 1 9.252 86,43 89,8 818 845

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]