Аруначал Прадеш

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аруначал Прадеш
Arunachal Pradesh -अरुणाचल प्रदेश
Држава: Индија
Главен град: Итанагар
Површина: 83.743 км2
Население: 1.091.117 (2001)
Густина на население: 13 жит./км2
Јазик: англиски , хинди
Религија:
Мрежно место: arunachalpradesh.nic.in Архивирано на 21 февруари 2011 г.
Мапа
Положба на Аруначал Прадеш во Индија
Положба на Аруначал Прадеш во Индија

Аруначал Прадеш е сојузна држава во Индија со површина од 83.743 км2 и 1.091.117 жители (сос: 1. јан. 2001). Аруначал Прадеш е еден од двата спорни региони помеѓу Индија и Кина. Кина не ја признава државата Арунчал Прадеш, а ни Мек Махоновата линија. Кина смета дека погплемиот дел од територијата на Арунчал Прадеш е нејзин дел, односно на Тибет. Кина често тој дел го нарекува јужен Тибет.