Список на острови во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сателитска снимка на Риген

Ова е список на островите на Германија во Северното и Балтичкото Море, како и некои позначајни острови во езера и реки.

Најголеми острови[уреди | уреди извор]

Најголеми острови на Германија
Бр. Остров Море Покраина Површина (км2)
1. Риген Балтичко Море  Мекленбург-Западна Померанија &10000000000000926000000926
2. Узедом Балтичко Море  Мекленбург-Западна Померанија &10000000000000373000000373 (445) 1
3. Фемарн Балтичко Море  Шлезвиг-Холштајн &10000000000000185000000185
4. Зилт Северно Море  Шлезвиг-Холштајн &1000000000000009900000099
5. Фер Северно Море  Шлезвиг-Холштајн &1000000000000008200000082
6. Пелворм Северно Море  Шлезвиг-Холштајн &1000000000000003700000037
7. Пел Балтичко Море  Мекленбург-Западна Померанија &1000000000000003600000036
8. Боркум Северно Море  Долна Саксонија &1000000000000003100000031
9. Нордернај Северно Море  Долна Саксонија &1000000000000002600000026
10. Амрум Северно Море  Шлезвиг-Холштајн &1000000000000204600000020,46

1) 72 км2 ѝ припаѓаат на Полска

Острови во Балтичкото Море[уреди | уреди извор]

Острови во Северното Море[уреди | уреди извор]

Севернофрзиските Острови
Источнофризиските Острови

Острови во реката Везер[уреди | уреди извор]

Острови во реката Елба[уреди | уреди извор]

Острови во Боденското Езеро[уреди | уреди извор]

Острови во Кимското Езеро[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]