Список на острови во Балтичкото Море

Од Википедија — слободната енциклопедија
Готланд глеадан од вселената

Ова е список на острови во Балтичкото Море. Самото Балтичко Море на север се граничи со Ботниското Море и, уште понасевер, со Ботнискиот Залив, и истите не се сметаат за дел од морето. Од дефиницијата се исклучени и источните сливови на Финскиот и Ришкиот Залив. Пограничните острови се вклучени во списокот (Оланд, Хајлуото и Котлин), иако нивната припадност зависи од начинот на дефинирање.

Данските острови Зеланд (7.000 км2, 2.200.000 жит.), Фунен (2,984 км2 400.000 жит.), Алс (312 км2, 51.300 жит.) и Лангеланд (284 км2, 13.300 жит.) се наоѓаат во данските протоци што го поврзуваат Балтичкото Море со Категат.

По големина[уреди | уреди извор]

 1. Готланд - 2.994 км2  Шведска
 2. Сарема - 2.673 км2,  Естонија
 3. Еланд - 1.342 км2,  Шведска
 4. Лоланд - 1.243 км2,  Данска
 5. Оланд (глав. остров) - 1.017 км2,  Финска
 6. Хиума - 989 км2,  Естонија
 7. Риген - 935 км2,  Германија
 8. Борнхолм - 588 км2,  Данска
 9. Кимитоен - 560 км2,  Финска
 10. Фалстер - 514 км2,  Данска
 11. Узедом - 445 км2, поделен помеѓу  Германија и  Полска
 12. Волин - 265 км2,  Полска
 13. Мен (218 км2,  Данска
 14. Хајлуото - 201 км2,  Финска
 15. Муху - 198 км2,  Естонија
 16. Фемарн - 185 км2,  Германија
 17. Вермде - 181 км2,  Шведска

По население[уреди | уреди извор]

 1. Узедом - 76.500 жители, поделен помеѓу  Германија и  Полска
 2. Риген - 73.000 жители,  Германија
 3. Лоланд - 68.224 жители,  Данска
 4. Готланд - 57.381 жител,  Шведска
 5. Вермде - 48.000 жители,  Шведска
 6. Борнхолм - 44.100 жители,  Данска
 7. Фалстер - 43.537 жители,  Данска
 8. Лидинге - 43.400 жители,  Шведска
 9. Котлин - 42.800 жители,  Русија
 10. Сарема - 40.312 жители,  Естонија
 11. Еланд - 23.000 жители,  Шведска
 12. Оланд (глав. остров) - 22.000 жители,  Финска
 13. Волин - 17.000 жители,  Полска
 14. Фемарн - 14.000 жители,  Германија
 15. Мен - 12.000 жители,  Данска
 16. Хиума - 10.000 жители,  Естонија
 17. Муху - 1.822 жители,  Естонија

Поврзано[уреди | уреди извор]