Прејди на содржината

Современо ропство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Преваленца на модерното ропство, како процент од населението, по земји, како што проценува Фондацијата Слободно Движење (Walk Free Foundation).
Камшикување роб прицврстен на земја. 1853 година.

Современото ропство, исто така познато како модерно ропство или нео-ропство, се однесува на институционално ропство што продолжува да се случува во денешното општество. Проценките за бројот на робови денес се движат од околу 21 милиони[1] до 46 милиони,[2][3] во зависност од методот што се користи за формирање на проценката и дефиницијата за ропството што се користи.[4] Се проценува за проценетиот број на робови, бидејќи не постои универзална дефиниција за модерно ропство;[5] оние што се во ропство честопати е тешко да се идентификуваат, а адекватната статистика честопати не е достапна. Меѓународната организација на трудот[6] проценува дека, според нивните дефиниции, над 40 милиони луѓе денес се во некој вид на ропство. 24,9 милиони луѓе се присилени на работа, од кои 16 милиони луѓе се експлоатирани во приватниот сектор, како што се домашна работа, градежништво или земјоделство; 4,8 милиони лица во присилна сексуална експлоатација и 4 милиони лица присилна работа наметната од државните органи. 15,4 милиони луѓе се во присилен брак.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Канцеларијата за следење и борба против трговијата со луѓе, агенција на US Одделот Јунајтед на државата вели дека "модерно ропство" и "трговија со луѓе" се користат како пан-термини или сеопфатни термини (umbrella terms) за чинот на регрутирање, засолнување, транспортирање, обезбедување или стекнување на лице за присилна работа или деловни сексуални дејствија преку употреба на сила, измама или принуда. Покрај овие, голем број различни термини се користат во американскиот федерален закон за жртви на трговија со луѓе и заштита од насилство од 2000 година и Протоколот на Обединетите Нации за спречување, сузбивање и казнување на трговија со луѓе, особено жени и деца, вклучително и „присилна службеност“, „ропство“ или „практики слични на ропството“, „должничко ропство“ и „присилна работа“.[7]

Според американскиот професор Кевин Бејлс, соосновач и поранешен претседател на невладината организација и групата за застапување Ослободете ги робовите, модерното ропство се случува „кога некое лице е под контрола на друго лице кое применува насилство и сила, да ја одржува таа контрола, а целта на таа контрола е експлоатација“.[8] Влијанието на ропството е проширено кога е насочено кон ранливи групи како што се децата. Според оваа дефиниција, истражувањето на Фондацијата Слободно Движење засновано врз нејзиниот Глобален индекс на ропство 2018, проценува дека има околу 40,3 милиони робови ширум светот.[9] Во друга проценка што сугерира дека бројката е околу 45,8 милиони, се проценува дека околу 10 милиони од овие современи робови се деца.[3] Бејлс предупреди дека, бидејќи ропството официјално се укинува насекаде, практиката е незаконска, а со тоа и повеќе скриена од јавноста и властите. Ова го прави невозможен процесот да се добијат точни бројки од примарни извори. Најдоброто што може да се направи е да се процени врз основа на секундарни извори, како што се истраги на ООН, написи во весници, извештаи на владата и бројки од невладини организации. Современото ропство опстојува од многу исти причини на постарите облици на ропство: тоа е економски корисна практика и покрај етичките проблеми. Проблемот може да ескалира во последниве години како резултат на расположливоста на робовите и фактот дека цената на робовите значително опадна.[10]

Причини[уреди | уреди извор]

Бидејќи ропството е официјално укинато, ропството повеќе не се врти околу законската сопственост, туку околу незаконската контрола. Две фундаментални промени директно купување робовска работна сила и постоење на робови како категорија за вработување. Додека статистичките податоци сугерираат дека „пазарот“ за експлоататорска работна сила е во подем, идејата дека луѓето се намерно продавани и купувани од постоечки базен е застарена. Додека ваквите основни трансакции сè уште се случуваат, во современи случаи луѓето стануваат заробени во услови слични на ропство на различни начини.[11]

Современото ропство честопати се смета за нус-производ на сиромаштијата Во земјите кои немаат образование, владеењето на правото, имаат анархија и лошата општествена структура можат да се создадат средини кои го поттикнува прифаќањето и ширењето на ропството. Ропството е најраспространето во сиромашните земји и оние со ранливи малцински заедници, иако постои и во развиените земји. Десетици илјади се мачат во услови слични на робовски во индустриите како што се рударството, земјоделството и фабриките, произведувајќи стоки за домашна потрошувачка или извезувајќи во попросперитетни нации.[12]

Во постарата форма на ропство, сопствениците на робови трошеле големи суми за да добијат робови. Потешко им беше да се отстранат. Трошоците за нивното одржување се сметаа за подобра инвестиција отколку да се добие друг роб да ги замени. Во современото ропство луѓето полесно се добиваат, по пониска цена, затоа заменувањето кога експлоататорите наидуваат на проблеми е полесно. Робовите потоа се користат во области каде што лесно може да се сокријат, а истовремено создаваат профит за експлоататорот. Робовите се попривлечни за непријатна работа, а помалку за пријатна работа.

Современото ропство може да биде прилично профитабилно[13] и корумпираните влади молкум го дозволуваат тоа, и покрај тоа што е забрането со меѓународните договори како што се Дополнителната конвенција за укинување на ропството и локалните закони. Вкупните годишни приходи на шверцерите беа проценети во 2014 година на над 150$ милијарди,[14] иако профитот е значително помал. Американските робови во 1809 година беа продавани за околу 40,000$ во денешни пари.[15] Денес, роб може да се купи за 90$.

Кевин Бејлс еднаш во ТЕД-говорот рече: „Ова е економски криминал“, „Луѓето не им робуваат на луѓето да бидат лоши кон нив; тие го прават тоа за да остварат профит“.[16]

Видови[уреди | уреди извор]

Ропство по потекло[уреди | уреди извор]

Ропството по потекло, е форма што најчесто се поврзува со зборот „ропство“. Кај овој вид робовладетелството, поробеното лице се смета за нечија лична сопственост и обично може да се купи и продаде. Тоа историски произлегува или од освојување, каде што личноста е освоена и поробена, како во Римската Империја или Отоманска империја, или при рација на робови, како во Атлантската трговијата со робови или трговија со арапски робови. Во 21-от век, скоро секоја земја законски го укина робовладетелството, но бројот на луѓе во моментов поробени низ целиот свет е далеку поголем од бројот на робови за време на историската трговија со робови во Атлантикот.

Од Граѓанската војна во Либија во 2014 година, и последователното нарушување на законот и законот, има извештаи за поробени мигранти кои се продаваат на јавни, отворени пазари на робови во земјата.[17]

Мавританија има долга историја со ропството. Ропството по потекло беше официјално направено како нелегално во земјата, но законите против него во голема мерка не се применуваат. Се проценува дека околу 90.000 луѓе (над 2% од населението во Мавританија) се робови. Покрај тоа, присилниот брак и детската проституција не се криминализирани.[18]

Ропството по долг, исто така, може да се пренесе на потомците/следните генерации, како робовладетелство.

Оние заробените во системот на сексуално ропство во современиот свет честопати делотворно се намамуваат, особено кога се принудени на проституција.

Принудна работа од страна на владата и регрутација[уреди | уреди извор]

Принудната работа од владата, позната и како труд спонзориран од државата, Меѓународната организација на трудот ја дефинира како настани „на кои луѓето се принудени да работат преку употреба на насилство или заплашување или со посуптилни средства како што се натрупан долг, задржување на идентитет, документи или закани за откажување до имиграционите власти“.[19] Кога заканите доаѓаат од владата, заканите можат да бидат многу различни. Многу влади кои учествуваат во принудна работа ги затворија своите врски со околните земји за да спречат граѓаните да заминат.

Во Северна Кореја, владата принудува многу луѓе да работат за државата, и внатре и надвор од самата Северна Кореја, понекогаш на повеќе години. Глобалниот индекс на ропство во 2018 година процени дека 2,8 милиони луѓе биле робови во земјата.[20] Вредноста на целата работа што ја направија Севернокорејците за владата се проценува на 975$ милиони, при што дулјеокдае (младински работници) беа принудени да работат опасни градежни работи, а инминбан (жени и девојки) принудени да прават облека во дуќани. Работниците честопати се неплатени.[21] Дополнително, армијата на Северна Кореја од 1,2 милиони војници честопати е натерана да работи на градежни проекти кои не се поврзани со одбраната. Владата има дури 100.000 работници во странство.[22]

Во Еритреја, според проценките на истражителите на ООН, околу 300,000 до 400,000 луѓе се во програма на неопределен воен рок, што претставува масовно ропство. Нивниот извештај исто така открил сексуално ропство и друга присилна работа.[23]

Царината и граничната заштита на САД го блокираа увозот на црни дијаманти од Зимбабве во октомври 2019 година, според извештајот на „Блумберг њуз“. Зимбабве, пак, ја обвини американската влада дека лаже за постоењето на присилна работа во државен рудник за дијаманти.[24]

Околу 35–40 земји во моментов присилуваат воени регрути од некој вид, дури и ако тоа е само привремена служба.

Задолжително е да се напомене дека принудната работа на владата доаѓа во различни форми, бидејќи се знае дека владите учествуваат и во практики на принудна работа, кои не вклучуваат воена служба. Во Узбекистан, на пример, владата секоја година ги принудува студентите и државните работници да собираат памук, од кој земјата е главен извозник; присилно напуштање на нивните други одговорности во процесот.[25] Се разбира, ова не е единствениот вид на ропство што се наоѓа во овој пример бидејќи употребата на студенти, вклучително и оние во основно, средно и високо образование, значи дека детскиот труд е исто така истакнат.[26]

Затворска работа[уреди | уреди извор]

Во кинескиот систем на работни затвори (порано наречен лаогај), милиони затвореници биле предмет на присилна, неплатена работа. Системот лаогај се проценува дека моментално сместува меѓу 500.000 и 2 милиони затвореници,[27] и предизвикал десетици милиони смртни случаи.[28] Паралелно со лаогај, Кина работеше на помалото ревоспитување преку работниот систем на затворите до 2013 година.[29] Покрај двете, Кина работи и со кампови за принудна работа во Ксинџијанг, затворајќи стотици илјади (можеби дури милион) муслимани, ујгури и други етнички малцинства и политички неистомисленици.[30][31]

Во 1865 година, Соединетите Држави го усвоија 13-тиот амандман на Уставот, со кој се забранува ропството и присилното службеност „освен како казна за кривично дело за кое странката ќе биде соодветно осудена“,[32] обезбедувајќи законска основа за да продолжи ропството во земјата.[33] Од 2018 година, многу затвореници во САД работат. Во Тексас, Џорџија, Алабама и Арканзас, затворениците воопшто не добиваат плата за нивната работа.[34] Во други држави, заклучно со 2011 година, на затворениците им плаќале од 0,23$ до 1,15$ на час.[35] Федералната затворска индустрија им плаќала на затворениците во просек 0,90$ на час во 2017 година.[33] Во многу случаи, казнената работа е принудена, при што затворениците се казнуваат со самица ако одбијат да работат.[36][37] Од 2010 до 2015 година [38] и повторно во 2016 година[39] и во 2018 година,[40] некои затвореници во САД одбиле да работат, протестирајќи за подобра плата, подобри услови и за крај за присилната работа. Водачите на штрајкови во моментов се казнети со самица на неопределено време.[41][42] Принудната затворска работа се јавува и во јавните/државните и во приватните затвори. Индустријата за затворска работна сила заработува над една милијарда долари годишно продавајќи производи што ги прават затворениците, додека на затворениците им се плаќа многу малку или ништо за возврат.[33] Во Калифорнија, 2.500 затворени работници се борат со шумски пожари за само 1$ на час преку Програмата за заштита на кампот на ЦДЦР, што и заштедува на државата дури 100 милиони долари годишно.[43]

Во Северна Кореја, десетици илјади затвореници може да бидат задржани во логори за принудна работа. Затворениците страдаат од тешки услови и биле принудени да копаат свои гробови[44] и да фрлаат камења кон мртвото тело на друг затвореник.[45] Во концентрациониот логор Јодок, децата и политичките затвореници биле предмет на присилна работа. Јодок е затворен во 2014 година и неговите затвореници биле префрлени во други затвори.[46]

Врзана работна сила[уреди | уреди извор]

Врзаната работна сила, позната и како ропство и должник на долг, се јавува кога луѓето се предаваат на ропство кога се позајмуваат или кога наследуваат долг од роднина.[47] Циклусот започнува кога луѓето земаат екстремни заеми под услов да го отплатат долгот. „Заемот“ е дизајниран така што никогаш не може да се исплати и често се пренесува со генерации. Луѓето стануваат заробени во овој систем кои работат привидно кон отплата, иако честопати се принудени да работат далеку од оригиналната сума што ја должат. Тие работат под сила на закани и злоупотреби. Понекогаш долговите траат неколку години, а понекогаш долговите дури се пренесуваат и на идните генерации.[48]

Врзаната работна сила се користи во различни индустрии со цел да се произведуваат производи за потрошувачка низ целиот свет.[47] Најчесто е во Индија, Пакистан, Бангладеш и Непал.

Во Индија, мнозинството врзани работници се Далити (недопирливи) и Адивасис (домородни племиња).[49] Пуспал, поранешен работник во печка за тули во Пенџаб, Индија, изјави во интервју за antislavery.org; „Не застануваме дури и ако сме болни - што ако нашиот долг се зголемува? Значи, не се осмелуваме да застанеме“.[50] Во Индија, кога се споредува со цената на земјиштето, платената работна сила или волови, цената на робовите чини 95% помалку отколку во минатото. Додека беше донесен силен закон, Закон за врзан работен систем (Укинување), осудите се речиси невозможни, а казните често се помалку од 2$.[51] [ неуспешна верификација ]

Принудна мигрантска работа[уреди | уреди извор]

Луѓето може лесно да бидат намамени да мигрираат со ветување за работа, само за кога ќе пристигнат, да им бидат запленети документите и да бидат принудени да работат под закана на насилство врз нив или нивните семејства.[52] Имигрантите без документи, исто така, можат да бидат искористени; како без законски престој, тие честопати немаат правен регрес. Заедно со сексуалното ропство, ова е форма на ропство што најчесто се среќава во богатите земји како што се САД, во Западна Европа и на Блискиот Исток.

Во Обединетите Арапски Емирати, некои странски работници се експлоатирани до степен каде тие се повеќе или помалку робови. Поголемиот дел од населението во ОАЕ се странски мигранти, отколку локални жители. Земјата има кафала систем кој ги поврзува работниците мигранти со локалните спонзори на Емиратите со многу мал владин надзор. Ова честопати доведувало до присилна работа и трговија со луѓе.[53] Во 2017 година ОАЕ донесе закон за заштита на правата на домашните работници.[54]

Виетнамските тинејџери се шверцуваат во Велика Британија и се принудени да работат во нелегални фарми со канабис. Кога полицијата ги напаѓа фармите со канабис, жртвите на трговија со луѓе обично се испраќаат во затвор.[55][56]

Во Соединетите Држави се знаеше дека различни индустрии ја искористуваат присилната мигрантска работна сила. За време на Државниот саем во Њујорк 2010 година, 19 мексикански мигранти кои легално престојуваа во САД, со цел да работат со камиони за храна, во суштина беа робови од нивниот работодавец.[57] На мажите им беа исплатени околу 10% од ветеното, работеа многу подолги денови отколку што беа договорени и беа под закана дека ќе бидат депортирани доколку се откажат од работата бидејќи тоа би претставувало кршење на нивните визи.[58]

Сексуално ропство[уреди | уреди извор]

Пазар на робови

Заедно со ропството на мигрантите, присилната проституција е форма на ропство што најчесто се среќава во богатите региони како што се Соединетите држави, во Западна Европа и на Блискиот Исток. Тоа е примарна форма на ропство во Источна Европа и Југоисточна Азија, особено во Молдавија и Лаос. Многу детски сексуални робови се шверцуваат од овие области на Запад и на Блискиот Исток. Околу 20% од робовите до денес се активни во сексуалната индустрија.[59] Сексуалната експлоатација исто така може да стане форма на ропство од долг кога поробниците инсистираат на тоа дека жртвите работат во сексуалната индустрија за да плаќаат за основните потреби и превозот.[60]

Во 2005 година, Голф Тајмс објави дека момчињата од Непал биле примамени во Индија и поробени за секс. Многу од овие момчиња биле подложени и на осакатување (кастрација) на машки гениталии.[61]

Многу од оние кои стануваат жртви на сексуално ропство првично го прават тоа доброволно под маската дека ќе вршат традиционална сексуална работа, за на крајот да останат заробени подолг временски период, како што се оние вклучени во колото за трговија со луѓе во Нигерија.[62]

Присилен брак и брак со деца[уреди | уреди извор]

Статуата „Бел роб“
Оскар Шмерлинг. Бесплатна љубов (присилен брак). Мола Насредин

Главно водени од културата во одредени региони, раниот или присилниот брак е форма на ропство што влијае на милиони жени и девојки низ целиот свет. Кога семејствата повеќе не можат да ги издржуваат своите деца, најчесто ќерките, ги мажат за мажи од побогати, помоќни семејства. Овие мажи се најчесто значително постари од девојчињата. Енките се принудени на живот чија главна цел е да им служат на своите сопрузи. Ова честопати поттикнува средина за физичко, вербално и сексуално злоставување.[се бара извор] [ потребно е цитирање ] Присилни бракови се случуваат и во развиените нации. Во Велика Британија имало 3.546 пријави до полицијата за присилен брак во текот на три години од 2014 до 2016 година.[63]

Во Соединетите држави над 200.000 малолетни лица биле законски во брак од 2002 до 2017 година, а најмладиот имал само 10 години. Повеќето беа во брак со возрасни.[64] Во моментов 48 сојузни држави во САД, како и ДЦ и Порторико, дозволуваат брак на малолетни лица сè додека постои судска согласност, родителска согласност или ако малолетничката е бремена.[65][66] Во 2017–2018 година, неколку држави започнаа да донесуваат закони или за ограничување на детскиот брак[67][68][69] или целосна забрана/[70]

Купувањето на невеста е чин на купување невеста како имот, на сличен начин како ропство по потекло. Може да биде поврзано и со трговија со луѓе.

Детски труд[уреди | уреди извор]

Децата сочинуваат околу 26% од робовите денес.[71] Иако децата можат легално да се занимаваат со одредени форми на работа, децата може да се најдат во ропство или во ситуации слични на ропство. Присилното питачење е вообичаен пример и начин за децата да бидат принудени да учествуваат во трудот без нивна согласност. Повеќето се домашни работници или работат во какао, памук или рибарска индустрија. Многумина се тргувани и сексуално експлоатирани. Во земјите разорени од војни, децата биле киднапирани и продавани на политичките партии за да ги користат како деца војници. Присилниот детски труд е доминантен облик на ропство на Хаити.

Деца војници се деца кои може да бидат тргувани од нивните домови присилени и принудени од вооружени сили. Вооружените сили може да бидат владини вооружени сили, паравоени организации или пак бунтовнички групи. Додека се во овие групи, децата може да бидат принудени да работат како готвачи, чувари, слуги или шпиони.[72] Вообичаено е и момчињата и девојчињата да бидат сексуално злоставувани додека се во овие групи.

Рибарска индустрија[уреди | уреди извор]

Според Хјуман рајтс воч, индустријата за извоз на риби во Тајланд, вредна милијарди долари, и покрај владините завети дека ќе ја уништи службеноста во својата индустрија за риболов, останува малтретирана со човековите права.[73] Хјуман рајтс воч спроведе интервјуа со 248 рибари, ја документираше присилната работа на трговија со луѓе во тајландската рибарска индустрија. Жртвите на трговија со луѓе честопати се измамени од лажните ветувања на брокерите за „добри“ работни места во фабриката, за потоа да се принудени на рибарски бродови каде што се заробени, купувани и продавани како добиток, задржани против нивна волја со месеци или години, принудени да работат исцрпувачки 22-часовни денови во опасни услови. Оние што се спротивставуваат или се обидуваат да побегнат се тепани, мачени и често убиени.[74] Ова е вообичаено заради расположливоста на слободните работници .

И покрај некои подобрувања, ситуацијата не е променета многу од големото истражување спроведено на скоро 500 рибари во 2012 година, според кое скоро еден од петмина „пријавени работеле против нивна волја, со казна што би ги спречила да заминат“.[75]

Занимања[уреди | уреди извор]

Покрај сексуалното ропство, современите робови честопати се принудени да работат во одредени бранши. Заедничките занимања вклучуваат:

 • Мали градежни работи, како што се поставување на патеки и друга работна сила.[76]
 • Рачно миење автомобили[76]
 • Домашна службеност, понекогаш со сексуална експлоатација.[76]
 • Ноктите салони (козметички). Многу луѓе се тргувани од Виетнам во Велика Британија за оваа работа.[76]
 • Риболов, главно поврзан со индустријата за морска храна во Тајланд.[77][78]
 • Производство - Многу затвореници во САД се принудени да произведуваат производи разновидни како душеци, очила, долна облека, патокази и панцири.[79]
 • Земјоделство и шумарство - Затворениците во САД и Кина често се принудени да работат земјоделски работи и шумарство.
 • Во Северна Кореја, дулгеокдае (младински работници) често се принудени да работат во градежништвото и инминбан (работници жени) се принудени да работат во облека експлоататорски претпријатија.[21]

Знаци дека некој можеби е присилен на ропство вклучуваат недостаток на лични документи, недостаток на лични добра, облека што е несоодветна или има многу абење, лоши услови за живот, избегнување на контакт со очи, неподготвеност за разговор и неподготвеност да побара помош. Во Велика Британија луѓето се охрабруваат да пријават сомневања во модерна телефонска линија за помош на ропството.[80]

Трговија со луѓе[уреди | уреди извор]

Обединетите нации ја дефинираат трговијата со луѓе како што следува:

Регрутирање, транспорт, трансфер, прибежиште или примање лица, преку закана или употреба на сила или други форми на присила, киднапирање, измама, измама, злоупотреба на моќ или позиција на ранливост или давање или примање плаќања или придобивки за да се постигне согласност од лице кое има контрола над друго лице, заради експлоатација. Експлоатацијата вклучува, минимум, експлоатација на проституција на други лица или други форми на сексуална експлоатација, принудна работа или услуги, ропство или практики слични на ропство, ропство или отстранување на органи.[81]

Според податоците на Стејт Департментот на Соединетите држави, заклучно со 2013 година, „околу 600.000 до 820.000 мажи, жени и деца се тргувани преку меѓународни граници секоја година, приближно 70% се жени и девојчиња, а до 50% се малолетни. Податоците исто така илустрираат дека мнозинството транснационални жртви се тргувани за трговска сексуална експлоатација“.[82] Сепак, „алармантното поробување на луѓето заради трудова експлоатација, честопати во нивните земји, е форма на трговија со луѓе што може да биде тешко да се следи од далеку“. Се проценува дека 50.000 луѓе годишно се тргуваат во Соединетите држави.[83]

Во последниве години, интернетот и популарните страници за друштвено вмрежување станаа алатки што трговците ги користат за да најдат ранливи лица кои потоа можат да ги искористат. Во извештајот на Ројтерс за 2017 година се дискутира како една жена го тужи Фејсбук за небрежност, бидејќи шпекулираше дека раководителите биле свесни за ситуацијата што се случила уште во 2012 година, кога била сексуално злоупотребена и тргувана од некој што се претставил како нејзин „пријател“.[84] Друштвените мрежи и апликациите за паметни телефони се користат и за продажба на робови.[85]

Во 2016 година, колумна од Вашингтон Пост откри дека администрацијата на Обама ставила деца мигранти со трговци на луѓе.[86] Тие не успеаја да направат соодветни позадински проверки на возрасните, кои тврдеа дека децата се нивни, па им дозволија на истите да преземат старателство над повеќе крвно неповрзани деца и редовно ги сместуваа во домови без да ги посетуваат локациите. Неколку тинејџери од Гватемала беа пронајдени заробени од трговците со луѓе и принудени да работат во локалната фарма за јајца во Охајо.

Организациски напори против ропството[уреди | уреди извор]

Во последните две децении, бидејќи ропството стана пошироко признато како застрашувачка глобална епидемија, повеќе владини организации започнаа да преземаат активности за решавање на проблемот. Годишниот извештај на Обединетите нации, Стејт департмент за трговија со луѓе доделува оценки на секоја нација во системски систем заснован на „не според големината на проблемот на земјата, туку според степенот на напорите на владите да ги исполнат минималните стандарди на ПТЛ за елиминација на човекот трговија со луѓе“.[87]

Владите кои се заслужни за најсилниот одговор против модерното ропство се Холандија, САД, Велика Британија, Шведска, Австралија, Португалија, Хрватска, Шпанија, Белгија, Германија и Норвешка.[88] Во Велика Британија, владата го донесе Законот за модерно ропство 2015, поддржан со големи реформи во правниот систем воспоставен преку Законот за кривични финансии 2017, стапува на сила од 30 септември 2017 година. Според последниот акт, постои транспарентност во врска со меѓубанкарското споделување на информации со агенциите за спроведување на законот, за да се помогне во сузбивањето на агенциите за перење пари поврзани со современото ропство. Актот исто така има за цел намалување на инциденцата на затајување данок, што се припишува на профитабилната трговија со робови спроведена според доменот на законот.[89] И покрај ова, владата на Велика Британија одбива азил и ги депортира децата тргувани во Велика Британија, како робови. Ова ги става децата на ризик да бидат подложени на контрола од страна на ропските банди по втор пат. Исто така, ги одвраќа децата-жртви да не излегуваат со информации.[90]

Спротивно на тоа, владите обвинети за преземање најмалку активности против неа се Северна Кореја, Иран, Еритреја, Екваторска Гвинеја, Хонгконг, Централна Африка Република, Папуа Нова Гвинеја, Гвинеја, Демократска Република Конго и Јужен Судан.[88]

Додека земјите можат да бидат прегледани затоа што не преземаат доволно активности за борба против ропството во рамките на нивните граници, има малку што може да се стори бидејќи има дипломатски опции кои нискоризичните нации може да ги земат во обзир.

Статистика[уреди | уреди извор]

Современото ропство е индустрија вредна неколку милијарди долари, со аспект на принудна работа што генерира 150$ милијарди секоја година.[91] Глобалниот индекс на ропство (2018) проценува дека околу 40,3 милиони лица во моментот се фатени во современо ропство, со 71% од оние кои се жени, а едно од четири се деца.[92][93] Заклучно со 2018 година, земјите со најмногу робови биле: Индија (8 милиони), Кина (3,86 милиони), Пакистан (3,19 милиони), Северна Кореја (2,64 милиони), Нигерија (1,39 милиони), Иран (1,29 милиони), Индонезија (1,22 милиони), Демократска Република Конго (1 милион), Русија (794 000) и Филипини (784 000).[94]

Различни јурисдикции сега бараат од големите трговски организации да дадат изјава за ропство и трговија со луѓе, во врска со нивните синџири на снабдување секоја финансиска година (на пр. Калифорнија [95], Велика Британија, Австралија[96]). Фондацијата Слободно Одење објави во 2018 година дека ропството во напредните демократски нации е многу почеста отколку што се знаеше претходно, особено во САД и Велика Британија, кои имаат 403, 000 и 136,000 робови, соодветно. Ендру Форест, основач на организацијата, рече дека „Соединетите држави се една од најнапредните земји во светот, но сепак има повеќе од 400.000 современи робови кои работат присилена работа“.[97]

Во март 2020 година, Владата на Велика Британија откри дека современото ропство се зголеми за 51% во Велика Британија од март 2018 година до март 2019 година. Владата го објави бројот на регистрирани случаи во март 2019 година на 5.144, во споредба со 3.412 година пред тоа.[98]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Forced labour – Themes“. Ilo.org. Архивирано од изворникот на 2010-02-09. Посетено на 2015-01-15.
 2. Kelly, Annie (1 June 2016). „46 million people living as slaves, latest global index reveals“. The Guardian. Посетено на 2019-05-06.
 3. 3,0 3,1 „What is modern slavery?“. Anti-Slavery International (англиски). Посетено на 2017-10-21.
 4. „Walk Free“. The Minderoo Foundation (англиски). Архивирано од изворникот на 2019-04-28. Посетено на 2019-04-30.
 5. Paz-Fuchs, Amir. „Badges of Modern Slavery“. The Modern Law Review (англиски). Посетено на 2020-07-19.
 6. International Labour Organization (19 September 2017). „Global Estimates of Modern Slavery: Forced Labour and Forced Marriage“. International Labour Organization.
 7. „What is Modern Slavery?“. Office to Monitor and Combat Trafficking in Persons. United States Department of State. Посетено на 14 September 2016.
 8. Maral Noshad Sharifi (8 June 2016). „Er zijn 45,8 miljoen moderne slaven“ [There are 45.8 million modern slaves]. NRC Handelsblad (холандски). Посетено на 14 September 2016.
 9. Fudge, Judy (Fall 2018). „Slavery and Unfree Labour: The Politics of Naming, Framing, and Blaming“. Labour – преку ProQuest.
 10. „Cost of slaves falls to historic low“. CNN Freedom Project. CNN. 7 March 2011. Архивирано од изворникот на 2019-10-24. Посетено на 24 October 2019.
 11. Nolan, Justine; Boersma, Martijn (September 2019). Addressing Modern Slavery (Sydney: UNSW Press, 2019). ISBN 9781742244631. Посетено на 2020-02-01.
 12. „Modern Slavery: Its Root Causes and the Human Toll“. Council on Foreign Relations. Посетено на 2019-05-13.
 13. Siddarth Kara, Sex Trafficking: Inside the Business of Modern Slavery (New York: Columbia University Press, 2010).
 14. „Human Trafficking Numbers“. Human Rights First. December 7, 2017. Архивирано од изворникот на 2019-05-07. Посетено на May 13, 2019.
 15. „Slavery Today“. Free The Slaves. 05-13-19. Посетено на 2013-08-18. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 16. Bales, Kevin. „Kevin Bales | Speaker | TED“. www.ted.com (англиски). Посетено на 2019-05-13.
 17. Graham-Harrison, Emma (10 April 2017). „Migrants from west Africa being 'sold in Libyan slave markets'. the Guardian.
 18. „Country Data - Global Slavery Index“. Архивирано од изворникот на 2020-05-20. Посетено на 2020-09-26.
 19. „The Meanings of Forced Labour“. International Labour Organization.
 20. „North Korea has 2.6 million 'modern slaves', new report estimates“. Washington Post.
 21. 21,0 21,1 Borowiec, Steven. „North Koreans perform $975 million worth of forced labor each year“. Los Angeles Times.
 22. "Pyongyang’s overseas workforce once totaled more than 100,000 people" https://www.wsj.com/articles/north-korean-workers-flock-home-as-sanctions-deadline-hits-11576837803
 23. „As many as 400,000 enslaved in Eritrea, UN estimates“. CBC News.
 24. „Zimbabwe accuses U.S. of lying about diamond-mining forced labor“. Freedom United. Oct 7, 2019. Посетено на Oct 13, 2019.
 25. „End Uzbek Cotton Crimes“. Anti-Slavery International (англиски). Архивирано од изворникот на 2019-02-26. Посетено на 2019-04-28.
 26. Bhat, Bilal Ahmad (2011-05-01). „Socioeconomic Dimensions of Child Labor in Central Asia“. Problems of Economic Transition. 54 (1): 84–99. doi:10.2753/pet1061-1991540108. ISSN 1061-1991.
 27. „Laogai Handbook“ (PDF). The Laogai Research Foundation. 2006. Архивирано од изворникот (PDF) на May 27, 2008. Посетено на October 18, 2008. p. 6.
 28. Chang, Jung and Halliday, Jon. Mao: The Unknown Story. Jonathan Cape, London, 2005. p. 338:

  By the general estimate China's prison and labor camp population was roughly 10 million in any one year under Mao. Descriptions of camp life by inmates, which point to high mortality rates, indicate a probable annual death rate of at least 10 per cent.

 29. Moore, Malcolm (2014-01-09). „China abolishes its labour camps and releases prisoners“. The Telegraph. Посетено на 2016-05-26.
 30. „Former inmates of China's Muslim 'reeducation' camps tell of brainwashing, torture“. Washington Post.
 31. „Xinjiang's New Slavery“. Foreign Policy.
 32. „13th Amendment to the U.S. Constitution: Primary Documents of American History (Virtual Programs & Services, Library of Congress)“. www.loc.gov.
 33. 33,0 33,1 33,2 „Prison labour is a billion-dollar industry, with uncertain returns for inmates“. The Economist. March 16, 2017. Посетено на September 13, 2018.
 34. Walker, Jason (September 6, 2016). „Unpaid Labor in Texas Prisons Is Modern-Day Slavery“. Truthout. Посетено на September 13, 2018.
 35. Diaz, Norisa (April 4, 2013). „California governor seeks end to federal prison oversight“. World Socialist Web Site.
 36. Benns, Whitney (September 21, 2015). „American Slavery, Reinvented“. The Atlantic. Посетено на September 13, 2018.
 37. Shahshahani, Azadeh (May 17, 2018). „Why are for-profit US prisons subjecting detainees to forced labor?“. The Guardian. Посетено на September 13, 2018.
 38. Hedges, Chris (June 22, 2015). „America's Slave Empire“. Truthdig. Посетено на September 13, 2018.
 39. Speri, Alice (16 September 2016). „The Largest Prison Strike in U.S. History Enters Its Second Week“. The Intercept.
 40. Lopez, German (August 22, 2018). „America's prisoners are going on strike in at least 17 states“. Vox. Посетено на September 13, 2018.
 41. Pilkington, Ed (August 21, 2018). „US inmates stage nationwide prison labor strike over 'modern slavery'. The Guardian. Посетено на September 13, 2018.
 42. Fryer, Brooke (September 5, 2018). „US inmates sent to solitary confinement over 'prison slavery' strike“. NITV News. Посетено на September 13, 2018.
 43. „A New Form of Slavery? Meet Incarcerated Firefighters Battling California's Wildfires for $1 an Hour“. Democracy Now!. September 12, 2018. Посетено на September 13, 2018.
 44. Evans, Stephen (14 June 2017). „How harsh is prison in North Korea?“. BBC News.
 45. 'We were forced to throw rocks at a man being hanged': Prisoner exposes life inside notorious North Korea forced labour camp“.
 46. „Camp 15 Gone But No Liberty for Prisoners“. DailyNK. Посетено на 2018-10-14.
 47. 47,0 47,1 „Bonded Labor | Debt Bondage or Peonage - End Slavery Now“. endslaverynow.org. Посетено на 2019-04-25.
 48. Network, Dalit Freedom. „Modern Slavery: Bonded Labor“. Dalit Freedom Network (англиски). Архивирано од изворникот на 2019-04-30. Посетено на 2019-04-30.
 49. Network, Dalit Freedom. „Modern Slavery: Bonded Labor“. Dalit Freedom Network (англиски). Архивирано од изворникот на 2019-04-30. Посетено на 2019-04-30.
 50. „What is bonded labour?“. Anti-Slavery International (англиски). Посетено на 2019-04-30.
 51. „Documents | National Human Rights Commission India“ (PDF). nhrc.nic.in. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-04-03. Посетено на 2019-04-30.
 52. Hodal, Kate; Chris Kelly; Felicity Lawrence (2014-06-10). „Revealed: Asian slave labor producing prawns for supermarkets in the US, UK“. The Guardian. Посетено на 11 June 2014. Fifteen migrant workers from Burma and Cambodia also told how they had been enslaved.
 53. „A Culture of Slavery: Domestic Workers in the United Arab Emirates - Human Rights Brief“. 30 November 2016. Архивирано од изворникот на 2019-04-03. Посетено на 2020-09-26.
 54. „Is the Kafala System over in the UAE? Law Improving Domestic Worker Rights Approved“. 26 September 2017.
 55. Amelia Gentleman (25 March 2017). „Trafficked and enslaved: the teenagers tending UK cannabis farms“. Посетено на 20 September 2017.
 56. Bridge, Rowan (17 August 2010). „Children work in 'cannabis farms'.
 57. Eisenstadt, Marnie (2011-04-17). „State fair vendor abused workers from Mexico“. syracuse.com (англиски). Посетено на 2019-04-28.
 58. http://media.syracuse.com/news/other/contract.pdf
 59. „Forced labour, modern slavery, and human trafficking“. International Labour Organization. 2017. Посетено на 2019-04-21.
 60. „Human Trafficking and Slavery in the 21st Century“. Council on Foreign Relations (англиски). Посетено на 2019-04-21.
 61. „Former sex worker's tale spurs rescue mission“. Gulf Times. Gulf-Times.com. 10 April 2005. Архивирано од изворникот на 18 January 2012. Посетено на 5 October 2010. “I spent seven years in hell,” says Raju, now 21, trying hard not to cry. Thapa Magar took him to Rani Haveli, a brothel in Mumbai that specialized in male sex workers and sold him for Nepali Rs 85,000. A Muslim man ran the flesh trade there in young boys and girls, most of them lured from Nepal. For two years, Raju was kept locked up, taught to dress as a girl and castrated. Many of the other boys there were castrated as well. Beatings and starvation became a part of his life. “There were 40 to 50 boys in the place,” a gaunt, brooding Raju recalls. “Most of them were Nepalese.”
 62. „Nigeria's trafficking curse: the battle to dispel the black magic...“. Reuters (англиски). 2018-09-18. Посетено на 2019-03-04.
 63. Thousands enslaved in forced marriages across UK, investigation finds The Guardian
 64. „13,000 children a year are married in America“.
 65. Staff, LII (14 April 2008). „Marriage laws“. LII / Legal Information Institute.
 66. „California Marriage Age Requirements Laws“. FindLaw.
 67. „Arizona Sets Minimum Age for Marriage of Minors“. 13 April 2018.
 68. „It's official: The marriage age is raised in NH - New Hampshire“. Архивирано од изворникот на 2018-10-25. Посетено на 2020-09-26.
 69. Wulfhorst, Ellen. „Florida approves limit, but not ban, on child marriage“.
 70. Thomsen, Jacqueline (10 May 2018). „Delaware becomes first state to ban child marriage“.
 71. „Forced labour, modern slavery, and human trafficking“. International Labour Organization. 2017. Посетено на 2019-04-21.
 72. „What is Modern Slavery?“. www.state.gov. Посетено на 2019-04-04.
 73. Kelly, Annie (2018-01-23). „Thai seafood: are the prawns on your plate still fished by slaves?“. The Guardian (англиски). ISSN 0261-3077. Посетено на 2019-04-22.
 74. A Shocking Look at Thailand’s Modern Day Slavery, Hilary Cadigan, Chiang Mai city news
 75. Supang Chantavanich et al., Employment Practices and Working Conditions in Thailand’s Fishing Sector(Bangkok: ILO, 2013), p. 75.
 76. 76,0 76,1 76,2 76,3 Abda Khan (20 September 2017). „Modern slavery in the UK is inflicting misery under our noses every day“. The Guardian. Посетено на 20 September 2017.
 77. „Thailand accused of failing to stamp out murder and slavery in fishing industry“. The Guardian. 30 March 2017.
 78. „Human Trafficking, Slavery and Murder in Kantang's Fishing Industry“. Environmental Justice Foundation (EJF).
 79. „Prison labour is a billion-dollar industry, with uncertain returns for inmates“. The Economist. 16 March 2017.
 80. Abda Khan (20 September 2017). „Modern slavery in the UK is inflicting misery under our noses every day“. Посетено на 20 September 2017.
 81. martin.margesin. „What is Human Trafficking?“. www.unodc.org. Посетено на 2015-10-05.
 82. „Introduction - Trafficking in Persons Report“. US Department of State. Посетено на 2013-08-18.
 83. „Economics and Slavery“ (PDF). Du.edu. Посетено на 2013-08-18.
 84. „Woman sues Facebook, claims site enabled sex trafficking“. Reuters (англиски). 2018-10-03. Посетено на 2019-03-07.
 85. Slave markets found on Instagram and other apps BBC, 2019
 86. „Obama administration placed children with human traffickers, report says“. The Washington Post. Посетено на 2020-02-10.
 87. „Global Report on Trafficking in Persons 2018“. Global Report on Trafficking in Persons. 2019-01-29. doi:10.18356/9805f543-en. ISBN 9789210475525. ISSN 2411-8443.
 88. 88,0 88,1 India Tops Global Slavery Index With 18.35 Million People Enslaved, Huffington Post
 89. Criminal Finances Act 2017
 90. Home Office refusing asylum to growing number of child slavery victims, figures show The Independent
 91. „Profits and Poverty: The Economics of Forced Labour“. www.ilo.org. Посетено на 2020-05-01.
 92. Global Slavery Index (англиски) https://www.globalslaveryindex.org/2018/. Посетено на 2020-05-01. Отсутно или празно |title= (help)
 93. Global Estimates of Modern Slavery: Forced Labour and Forced Marriage (англиски) https://www.ilo.org/global/publications/books/WCMS_575479. Посетено на 2020-05-01. Отсутно или празно |title= (help)
 94. „Which countries have the highest rates of modern slavery and most victims?“.
 95. „SB 657 Home Page“. State of California - Department of Justice - Office of the Attorney General (англиски). 2015-03-31. Архивирано од изворникот на 2020-05-11. Посетено на 2020-05-17.
 96. Affairs, Home. „Modern Slavery Act 2018“. www.legislation.gov.au (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-04-14. Посетено на 2020-05-17.
 97. Helmore, Edward (July 19, 2018). „Over 400,000 people living in 'modern slavery' in US, report finds“. The Guardian. Посетено на September 2, 2018.
 98. „UK police record 51% rise in modern slavery offences in a year“. The Guardian. Посетено на 26 March 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]