Регрутирање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
  Нема војска
  Нема регрутирање
  План да се овозможи регрутирањето
  Има регрутирање
  Нема информации

Регрутирање е задолжително вклучување во служба на државните воени сили. Тоа постои најмалку од египетското Старо Кралство. Повеќе зема форма на селективно служење отколку универзално пријавување (второво, генерално, се однесува се однесува на задолжителна војна служба на сите способни мажи на одредена возраст, иако во неколку земји се регрутирани и жени - забележителен е Израел, кој бара и мажите и жените дслужат војска од 1948 год.). САД го усвои регрутирањето во Американска граѓанска војна, но не го употреби повторно до 1917 год. Како Британија, така и САД го напуштија регрутитањето на крајот на Првата Светска војна, но повторно го воведоа кога се закани Втората светска војна. САД го одржа регрутирањето од 1948-1973 год., но сега има доброволна армија.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, Книга 8, стр.83