Ропството во Соединетите Американски Држави

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анимација која се прикажува кога териториите и државите на Соединетите држави забранувале или дозволиле ропство, 1789-1861 година
Блок на аукција за робови, Плантажа на Грин Хил, Кампел Каунти, Вирџинија, Истражување за историски американски згради

Ропството во Соединетите држави беше правна институција за поробување на човечките чатри, пред сè на Африканците и Афроамериканците, што постоеше во Соединетите држави од почетокот на нацијата, па сè до усвојувањето на тринаесеттиот амандман во 1865 година. Ропството се практикувало во Британска Америка уште од раните колонијални денови и било легално во сите тринаесет колонии во времето кога тие колонии ги формирале Соединетите држави. Според законот, ропството било третирано како сопственост и може да се купи, продаде или подари. Ропството траело во околу половина од американските држави до 1865 година. Како економски систем, ропството во голема мера беше заменето со тоа што робовите беа терани да работат на нивите и да ги даваат плодовите на поседниците, но постоеше и осуден лизинг (казна со работа).

До времето на Американската револуција (1775-1783), статусот на поробените луѓе беше институционализиран како расна каста поврзана со африканското потекло.[1] Улогата на ропството според Уставот на САД (1789) беше најспорното прашање при неговото подготвување. Иако творците на Уставот никогаш не го користеа зборот „ропство“, конечниот документ, преку клаузулата од три петтини, им даде на сопствениците на робовите несразмерна политичка моќ.[2] За време и веднаш по војната, во повеќето северни држави беа донесени аболиционистички закони и се разви движење за укинување на ропството. Сите северни држави го укинаа ропството на некој начин до 1805 година; понекогаш, аболицијата беше постепен процес и стотици луѓе сè уште беа поробени во северните држави уште во Пописот од 1840 година. Некои сопственици на робови - пред сè во Горниот Југ - ги ослободија луѓето што ги робуваа, а филантропите и добротворните групи купуваа и ослободија други поробеници. Трговијата со робови во Атлантикот беше забранета од одделни држави, кои започнаа во текот на американската револуција. Увоз-трговијата беше забранета од страна на Конгресот во 1808 година, иако шверцот беше вообичаен потоа.[3][4] :7

Брзата експанзија на памучната индустрија во Далечниот Југ по пронаоѓањето на памучен џин во голема мерка ја зголеми побарувачката за труд на поробените луѓе, а јужните држави продолжија како робови општества. Соединетите држави станаа сè пополаризирани во врска со прашањето за ропството, разделени на робови и слободни држави. Предводени од побарувачката за работна сила од нови насади на памук во Длабокиот Југ, северните робски држави продадоа над милион поробени лица, кои беа приведени во Длабокиот Југ при присилна миграција. Вкупното население на поробените луѓе на Југот на крајот достигна четири милиони. Како што се проширија Соединетите држави, јужните држави се обидоа да го прошират ропството во новите западни територии за да им овозможат на силите на про-ропството да ја одржат својата моќ во нацијата. Новите територии стекнати преку купувањето на Луизијана и мексиканската цесија беа предмет на големи политички кризи и компромиси. До 1850 година, ново-богатиот, јужен производител на памук се закануваше дека ќе се отцепи од Унијата и тензиите продолжија да растат. Роналството се бранеше на југ како „позитивно добро“, а големите протестантски деноминации се поделија околу прашањето за ропството во регионалните организации на Северот и Југот.

Кога Абрахам Линколн победи на изборите во 1860 година на платформа за стопирање на проширувањето на ропството, седум држави се распаднаа за формирање на Конфедерацијата. Набргу потоа, Граѓанската војна започна кога силите на Конфедерацијата го нападнаа Форт Семтер на американската армија. Четворица дополнителни робови членки се отцепија, откако Линколн побара од нив оружје за да се одмазди. Поради мерките на Унијата, како што се актите за конфискација и прогласување на еманципација во 1863 година, војната ефикасно заврши ропство дури и пред институцијата да биде забранета со уставни измени. После победата на Унијата во Граѓанската војна, ропството било нелегално во Соединетите држави по ратификувањето на тринаесеттиот амандман во декември 1865 година. Славеј накратко се врати на територијата на САД кога американската сојузна влада му дозволи на султанот Сулу на Филипините (поседување на САД во текот на првата половина на дваесеттиот век) да продолжи да практикува ропство.[5]

Потекло[уреди | уреди извор]

Први домородни робови[уреди | уреди извор]

Африканците прв пат дојдоа во Новиот Свет со Кристофер Колумбос во 1492 година. Хуан Лас Канарис беше творец на предводникот на Колумбос, Санта Марија. Набргу после тоа, се случи првиот поробување во она што подоцна ќе бидат САД. Во 1508 година, Понс де Леон ја основал првата населба близу денешниот Сан Хуан и започнал да ги заробува, т.е да ги претвора во робови домородните Таиноси. Во 1513 година, за да се надополни слабото население на Таинос, првите поробени Африканци биле увезени во Порторико.[6]

Први африкански робови[уреди | уреди извор]

Првите Африканци поробени во рамките на континенталниот дел на Соединетите држави пристигнале преку Санто Доминго до колонијата „ Сан Мигел де Гуалдапе“ (најверојатно сместена во областа Винјај Беј на денешна Јужна Каролина ), основана од шпанскиот истражувач Лукас Вазукез де Ајлин во 1526 година.[7] Заболената колонија скоро веднаш била нарушена од борбата против раководството, за време на која поробените луѓе се револтирале и побегнале од колонијата за да побараат засолниште меѓу локалните Американци. Де Ајлон и многу од колонистите починале набргу после епидемија и колонијата била напуштена. Доселениците и поробените луѓе кои не избегале се вратиле во Санто Доминго.

На 28 август 1565 година, Свети Августин, Флорида е основана од шпанскиот конквистадор Дон Педро Менендез де Аилес и со себе донесе тројца робови Африканци. За време на 16 и 17 век, Свети Августин бил центар на трговијата со поробените луѓе во шпанската колонијална Флорида и првото трајно населување во она што ќе стане континенталниот дел на Соединетите држави што би ги вклучило поробените Африканци.[8]

Затвореници[уреди | уреди извор]

Шеесет години подоцна, во раните години од населбите во Чезапикеј, на колонијалните власти им беше тешко да ги привлечат и задржат работниците во тешките гранични услови и имаше голема стапка на смртност. Повеќето работници доаѓаа од Велика Британија како вооружени работници, потпишувајќи договори за поттикнување да плаќаат со работа за нивниот премин, за нивно одржување и за обука, обично на фарма. Колониите имаа земјоделски економии. Овие затворени работници често биле млади луѓе кои планирале да станат постојани жители. Во некои случаи, осудените криминалци беа пренесени во колонијата како затворени работници, наместо да бидат затворени. Возачите на трудот не биле робови, но требало да работат четири до седум години во Вирџинија за да ги платат трошоците за нивниот премин и одржување.[9] Многу Германци, Шкотски-Ирски и Ирски дојдоа во колониите во 18 век, сместувајќи се во задниот дел на Пенсилванија и понатаму на југ.

Одредиште на поробените Африканци (1519–1867) [10]
Одредиште Процент
Британско копно Северна Америка 3,7%
Британски Леардски острови 3,2%
Британски британски острови и Тринидад (британски 1797–1867) 3,8%
Јамајка (шпански 1519-1655, британски 1655–1867) 11,2%
Барбадос (британски) 5,1%
Гвајаните (британски, холандски, француски) 4,2%
Француски настроени острови 3,1%
Сен-Доминг (француски) 8,2%
Шпанско копно Северна и Јужна Америка 4,4%
Острови на Шпанија од Карибите 8,2%
Острови на Холандија од Карибите 1,3%
Североисточен Бразил (Португалски) 9,3%
Баија, Бразил (Португалски) 10,7%
Југоисточен Бразил (португалски) 21,1%
На друго место во Америка 1,1%
Африка 1,4%

Првите деветнаесетмина Африканци кои стигнале до британските колонии пристигнале во Понт Комфорт, Вирџинија, близу Џејмстаун, во 1619 година, донесени од британски приватници кои ги одзеле од заробениот португалски брод, која пак бил полн со робови.[11][12][13] Робовите биле христијанизирани уште во Африка пред да тргнат. Бидејќи англискиот обичај тогаш ги сметал крстените христијани ослободени од ропството, колонистите ги третирале овие Африканци како затвореници, и им се придружиле на околу 1.000 англиски затвореници кои веќе биле во колонијата. Африканците беа ослободени по одреден период и им беше дозволена употребата на земјиште и материјали од нивните поранешни господари. Историчарот Ира Берлин забележа дека, она што тој го нарекол „чартер генерација“ во колониите, понекогаш го сочинувале мажи со мешана раса (Атлантик Креолс), кои биле службеници на волја, а чие потекло било Африканско и Иберско. Тие беа потомци на жени од Африка и португалски или шпански мажи кои работеа во африканските пристаништа како трговци или олеснувачи во трговијата со поробените луѓе. На пример, Ентони Џонсон пристигна во Вирџинија во 1621 година од Ангола како затворен слуга; тој стана слободен и сопственик на имот, на крајот купувајќи и робувајќи ги самите луѓе. Трансформацијата на социјалниот статус на Африканците, од вовлечен сервис до робови во расна каста, која не можеа да ја напуштат или избегаат, се случи постепено.

Првите закони за робовите[уреди | уреди извор]

Немаше закони за ропството рано во историјата на Вирџинија. Но, во 1640 година, еден суд во Вирџинија го осуди Џон Панч, Африканец, на ропство, откако се обиде а избега од својата служба.[14] Двајцата белци со кои тПанч избега беа осудени само на една дополнителна година од нивното опуштање и на тригодишна служба на колонијата.[15] Ова го означи првото законско санкционирање на ропството во англиските колонии и беше едно од првите правни разлики направени меѓу Европејците и Африканците (кое сè уште постои до денес).[16]

Робовите обработуваат тутун во Вирџинија од 17 век
Робовите се испраќаат во оние региони кои се дел од денешните Соединети Држави [17]
Датум Робови
1620–1650 141
1651–1675 5,508
1676–1700 година 14,306
1701–1725 година 49.096
1726–1750 година 129,004
1751–1775 144.468
1776–1800 година 36.227
1801–1825 година 93.000
1826–1850 година 105
1851–1866 година 476
Вкупно 472.381

Во 1641 година, Масачусетс стана првата колонија што овластува ропство преку донесен закон.[18] Масачусетс го помина Телото на слободите, што во многу случаи забрануваше ропство, но им дозволуваше на луѓето да бидат робови ако биле во заробеници на војната, ако се продале во ропство или биле купени на друго место, или ако биле осудени на ропство како казна од страна на владеачкиот орган. Телото на слободите го користеше зборот „странци“ за да се однесува на луѓе што се купуваат и продаваат како робови; тие генерално не биле англиски предмети. Колонистите дојдоа да го изедначат овој термин со домородните Американци и Африканците.[19]

Во 1654 година, Џон Казор, црн затворен слуга во колонијална Вирџинија, бил првиот човек што бил прогласен за роб во граѓански случај. Тој му тврдел на службеникот дека неговиот господар, Ентони Џонсон, кој е слободен црнец, го држел за време на неговиот неизвесен мандат. Еден сосед, Роберт Паркер, му рекол на Џонсон дека ако не го ослободи Касор, тој ќе сведочи на суд за овој факт. Според локалните закони, Џонсон имал ризик да изгуби некои од нивните безобразни земјишта заради кршење на условите за стекнување. Под принуда, Џонсон го ослободи Касор. Казор влезе во седумгодишен потфат со Паркер. Чувствувајќи се измамени, Џонсон го тужеше Паркер да го преиспита Казор. Судот во округот Нортхемптон, Вирџинија донесе пресуда за Џонсон, изјавувајќи дека Паркер незаконски го приведувал Казор од неговиот вистински господар, кој легално го држел „за време на траењето на неговиот живот“.[20]

Први закони за наследни статуси[уреди | уреди извор]

За време на колонијалниот период, статусот на поробените луѓе беше под влијание на толкувања поврзани со статусот на странците во Англија. Англија немаше систем на натурализирање имигранти на својот остров или нејзините колонии. Бидејќи лицата со африканско потекло не биле англиски субјекти по раѓање, тие биле меѓу оние народи кои се сметале за странци и, генерално, надвор од англискиот заеднички закон. Колониите се бореа со тоа како да ги класифицираат луѓето родени од странци и субјекти. Во 1656 година во Вирџинија, Елизабет Ки Гринстед, жена со мешана раса, успешно ја стекна својата слобода и својот син во предизвик за нејзиниот статус со тоа што го направи случајот како крстена христијанска ќерка на слободниот Англичанец Томас Ки. Нејзиниот адвокат беше англиски субјект, што можеби и помогна на нејзиниот случај. (Тој исто така беше татко на нејзиниот син со мешана раса, а парот се венчаа откако Ки беше ослободена. ) [21]

Робови на плантажа во Јужна Каролина ( Старата плантажа, околу 1790 година)

Кратко време по судењето на Елизабет Ки и слични предизвици, во 1662 година кралската колонија во Вирџинија го одобри законот со кој се усвојува принципот на partus sequitur ventrem (наречен partus, за кратко), во кој се наведува дека секое дете родено во колонијата ќе го земе статусот на мајката. Дете на поробена мајка би се родило во ропство, без оглед дали таткото бил слободнороден англичанец или христијанин. Ова беше пресврт на практиката на општото право во Англија, со кој се утврдува дека децата од англиски субјекти го заземаат статусот на таткото. Со промената се институционализираа искривените односи на моќ помеѓу оние кои заробувале и заробените жени, ги ослободиле белите мажи од законската одговорност да ја признаат или финансиски да ги поддржуваат своите деца од мешана раса, и донекаде го ограничиле отворениот скандал на деца од мешана раса и заблуда во рамките на робови четвртини.

Во 1672 година, кралот Чарлс Втори ја преименуваше Кралската африканска компанија (првично беше основана во 1660 година), како англиски монопол за африканската робија и трговијата со стоки - потоа во 1698 година, со статут, англискиот парламент ја отвори трговијата со сите англиски предмети.[22] Трговијата со поробените луѓе до средноатлантските колонии значително се зголеми во 1680-тите години, а до 1710 година африканското население во Вирџинија се зголеми на 23.100 (42% од вкупниот број); Мериленд броеше 8000 Африканци (14,5% од вкупниот број).[23] Во почетокот на 18 век, Англија ги помина Шпанија и Португалија за да стане водечки трговец во светот на поробените луѓе.[24][25] Од раните 18 век, американските трговци, особено во Чарлстон, СК, го оспорија монополот на Кралската африканска компанија, а Џозеф Враг и Бенџамин Саваж станаа првите независни трговци на поробените луѓе што го пробија монополот до 1730-тите.[26]

Први закони за религиозен статус[уреди | уреди извор]

Законите на Вирџинија за робовите од 1705 понатаму ги дефинирале како робови оние луѓе увезени од нации што не биле христијани. Домородните Американци кои им биле продавани на колонистите од други домородни Американци (од соперничките племиња), или заробени од Европејците за време на рациите во селото, исто така биле дефинирани како робови.[27] Ова го кодифицираше претходниот принцип на нехристијанско ропство на странци.

Први причини против ропството[уреди | уреди извор]

Предводник на продажба на 118 робови, Чарлстон, Јужна Каролина, в. 1754 година

Во 1735 година, Trорџиските доверители донеле закон со кој се забранува ропство во новата колонија, воспоставен во 1733 година, за да им се овозможи на „достојните сиромашни“, како и на прогонетите европски протестанти да имаат нов почеток. Тогаш ропството било легално во другите дванаесет англиски колонии. Соседната Јужна Каролина имаше економија заснована на употреба на поробена работа. Trорџиските доверители сакаа да го отстранат ризикот од робови востанија и да ја направат Џорџија подобро да се одбрани од нападите од Шпанците на југ, кои понудија слобода да избегаат од робовите. Џејмс Едвард Оглеторпе беше движечката сила зад колонијата и единствениот управник кој живееше во Џорџија. Тој се спротивстави на ропството од морална основа, како и од прагматични причини и енергично ја бранеше забраната за ропство против жестокото спротивставување од трговците од Каролина, робови на луѓе и шпекуланти на земјиште.[28][29][30]

Протестантскиот шкотски планинец кој го реши она што е сега Дарин, Џорџија, додаде морален аргумент против ропството, кој станува се поретко на Југ, во нивната 1739 година „Петиција на жителите на Њу Инвернес“.[31] До 1750 година, Џорџија го одобри ропството во колонијата затоа што не можеше да обезбеди доволно осудени слуги како работници. Бидејќи економските услови во Англија започнале да се подобруваат во првата половина на 18 век, работниците немале причина да заминат, особено да се соочат со ризиците во колонијата.

Ропство во британските колонии[уреди | уреди извор]

За време на поголемиот дел од британскиот колонијален период, ропството постоело во сите колонии. Луѓето робови на Северот обично работеле како куќни слуги, занаетчии, работници и занаетчии, со поголем број во градовите. Многу мажи работеле на пристаништата и во превозот. Во 1703 година, повеќе од 42 проценти од домаќинствата во Њујорк ги поробиле луѓето, што е втор по големина во кој било град во колонијата по Чарлстон, Јужна Каролина.[32] Но, поробените луѓе биле користени и како земјоделски работници во земјоделските заедници, вклучително и во области на горе Њујорк и Лонг Ајленд, Конектикат и Њу Џерси. До 1770 година имало 397.924 црнци со население од 2,17 милиони. Тие беа нерамномерно распределени. Во Нова Англија имало 14.867 каде што биле 2,7% од населението; 34.679 во средноатлантските колонии каде што биле 6% од населението (19,000 биле во Њујорк или 11%); и 347.378 во петте јужни колонии биле 31% од населението [33]

Југот разви земјоделска економија зависна од стоковните култури. Неговите жардинери брзо се здобиле со значително поголем број и дел од поробените луѓе во вкупното население, бидејќи нејзините стокови култури биле трудоинтензивни. Наскоро, поробените луѓе на Југ работеле првенствено на фарми и насади одгледувајќи индиго, ориз и тутун ; памукот не стана главна култура сè уште по Американската револуција и по 1790-тите. Пред тоа, долгостепен памук се одгледуваше пред сè на морските острови на ofорџија и Јужна Каролина.

Пронајдокот на памучен џин во 1793 година овозможи одгледување на краткорочен памук во широк спектар на континентални области, што доведува до развој на големи области на Далечниот Југ како земја на памук во 19 век. Одгледувањето ориз и тутунот беа многу трудоинтензивни.[34] Во 1720 година, околу 65% од популацијата на Јужна Каролина беше поробена.[35] Градинарите (дефинирани од историчарите во Горниот Југ како оние кои држеле 20 поробени лица или повеќе) користеле поробени работници за да одгледуваат стоковни култури. Тие работеле и во занаетчиските занаети на големи насади и во многу јужни пристанишни градови. Земјоделците за егзистенција на задни дрва, подоцнежниот бран на доселеници во 18 век, кои се населиле покрај Апалахиските Планини и местените, ретко држеле поробени луѓе.

Некои од британските колонии се обиделе да ја укинат меѓународната трговија со робови, плашејќи се дека увозот на нови Африканци ќе биде нарушен. За таа цел сметките на Вирџинија беа ставени на вето од страна на Британскиот совет за привилегии. Островот Рода забрануваше увоз на поробените луѓе во 1774 година. Сите колонии освен Џорџија ја забранија или ограничија трговијата со африкански робови до 1786 година; Georgiaорџија го стори тоа во 1798 година. Некои на овие закони подоцна беа укинати.[36]

Беа транспортирани околу 600.000 робови во Америка, или 5% од 12 милиони робови земени од Африка. Околу 310,000 од овие лица биле увезени во Тринаесет колонии пред 1776 година: 40% директно, а остатокот од Карибите.

Робовите превезуваат во Америка:[37]

 • 1620–1700..... 21.000
 • 1701–1760.... 189.000
 • 1761–1770..... 63.000
 • 1771–1790..... 56.000
 • 1791–1800..... 79.000
 • 1801–1810.... 124.000 [38]
 • 1810–1865..... 51.000
 • Вкупно.......... 597.000

Тие сочинуваа помалку од 5% од дванаесет милиони поробени луѓе донесени од Африка во Америка. Голем дел од поробените Африканци биле транспортирани во шеќерни колонии на Карибите и во Бразил. Бидејќи очекуваниот животен век беше краток, нивниот број требаше постојано да се надополнува. Очекуваниот животен век беше многу поголем во САД, а поробената популација беше успешна во репродукцијата. Бројот на поробените лица во САД рапидно расте, достигнувајќи до 4 милиони до пописот од 1860 година. Од 1770 до 1860 година, стапката на природен раст на заробените лица во Северна Америка беше многу поголема отколку за популацијата на која било нација во Европа и беше скоро двојно побрза од онаа на Англија.

Бројот на поробените и слободни црнци се искачи од 759.000 (60,000 слободни) во пописот на САД во 1790 година на 4.450.000 (11% бесплатно или 480,000) што претставува зголемување од 580% на пописот на САД во 1860 година. Белата популација од 3,2 милиони на 27 милиони се зголеми за 1180% како резултат на високите стапки на наталитет и 4,5 милиони имигранти претежно од Европа, од кои 70% пристигнаа во годините 1840-1860. Процентот на црното население се движеше од 19,3% на 14,1%.[39] 1790 757,208 19,3% од населението од кои 697.681 92% поробени 1860 4.441.830 14,1% од населението од кои 3.953.731 89% поробени.

Славење во француска Луизијана[уреди | уреди извор]

Луизијана е основана како француска колонија. Колонијалните власти во 1724 година го спроведоа Луис XIV од францускиот законик Ноар, со кој се регулира трговијата со робови и институцијата ропство во Нова Франција и француските карипски колонии. Ова резултираше со различна шема на ропство во Луизијана, купена во 1803 година, во споредба со остатокот од Соединетите држави.[40] Како што е напишано, Кодексот Ноар им дал некои права на робовите, вклучително и правото на брак. Иако одобруваше и кодификуваше сурова телесна казна против робовите под одредени услови, им забрануваше на сопствениците на робовите да ги мачат или раздвојуваат брачни двојки (или да ги одделуваат малите деца од нивните мајки). Исто така, барало од сопствениците да поучуваат робови во католичката вера.[41][42][43]

Заедно со попропустлив историски француски систем кој дозволуваше одредени права на слободни луѓе со боја, кои честопати се родени кај белите татковци и нивните мешани раси-расправии, далеку поголем процент од Афроамериканците во Луизијана беа слободни како од пописот од 1830 година (13,2% во Луизијана во споредба со 0,8% во Мисисипи, чие население доминирале белите англо-американци ). Повеќето од „третата класа“ на Луизијана на слободни луѓе со боја, сместени меѓу роден француски и масовно африкански робови, живееле во Newу Орлеанс.[41] Луизианските слободни луѓе со боја беа често писмени и образовани, со значителен број поседувајќи деловни активности, имоти, па дури и робови.[42][43] Иако Коде Ноар забрануваше бракови меѓу сонцето, меѓуетничките синдикати беа широко распространети според системот познат како плакета. Потомството на мешани раси ( крелови на боја ) од овие синдикати беа меѓу оние во средната социјална каста на слободни луѓе со боја. За разлика од нив, англиските колонии инсистираа на бинарен систем кој ги третираше мулта и црните робови подеднакво според законот и ги дискриминираше еднакво ако е бесплатно. Но, многу слободни луѓе со африканско потекло беа мешана трка.[40]

Кога САД ја презедоа Луизијана, Американците од протестантскиот југ влегоа на територијата и почнаа да ги наметнуваат своите норми. Тие официјално ги обесхрабрија меѓусебните односи (иако белите мажи продолжија да имаат синдикати со црните жени, робови и слободни. ) Американизацијата на Луизијана постепено резултираше во бинарен систем на раса, предизвикувајќи слободни луѓе со боја да го загубат статусот, како што беа групирани со робовите. Тие изгубија одредени права бидејќи се класифицираа од американските белци како официјално „црни“.[40][44]

Револуционерна ера[уреди | уреди извор]

Потекло и проценти на Африканцитеувезена во британска Северна Америкаи Луизијана (1700–1820) [45][46]
Износ %(надминува 100%)
Западна централна Африка ( Конго, Н. Мбунду, С. Мбунду ) 26.1
Bight of Biafra ( Игбо, Тикар, Ибибио, Бамилеке, Буби ) 24.4
Сиера Леоне ( Менде, Темне ) 15.8
Сенегамбија ( Мандинка, Фула, Волоф ) 14.5
Златен брег ( Акан, Фон ) 13.1
Брегот на брегот ( Манде, Кру ) 5.2
Bight of Benin ( јоруба, еве, фон, Алада и Махи ) 4.3
Југоисточна Африка ( Макуа, Малгашки ) 1,8

Додека помал број африкански робови биле чувани и продадени во Англија,[47] ропството во Велика Британија не било овластено со таков статут. Во 1772 година, таа беше донесена неприменлива по обичајното право во Англија и Велс со законска одлука. Британската улога во меѓународната трговија со робови продолжила сè додека не ја укине својата трговија со робови во 1807 година. Ропството цветаше во повеќето колонии на Велика Британија, при што многу богати сопственици на робови живеат во Англија и држеа значителна моќ.[48]

Во почетокот на 1775 година, лорд Данмор, кралски гувернер на Вирџинија и сопственик на робови, му напишал на лордот Дартмут за неговата намера да ослободи робови во сопственост на патриоти во случај на бунт.[49] На 7 ноември 1775 г., лордот Данмор го издаде Прогласот на лордот Данмор со кој се прогласи воен закон во Вирџинија [50] и вети слобода за сите робови на американски патриоти кои ќе ги остават своите господари и ќе им се придружат на кралските сили. Меѓутоа, робовите во сопственост на лојалистичките господари не биле под влијание на Прогласувањето на Данмор. Околу 1500 робови во сопственост на патриоти избегаа и им се придружија на силите на Данмор. Повеќето умреле од болест пред да можат да водат борба. Триста од овие ослободени робови го направија на слобода во Велика Британија.[51]

Многу робови го користеле самото нарушување на војната за да ги избегнат своите насади и да згаснат во градовите или шумата. На пример, во Јужна Каролина, скоро 25.000 робови (30% од вкупното поробено население) избегале, мигрирале или умреле за време на војната. Низ целиот југ, загубите на робовите биле големи, а многумина биле резултат на бегства.[52] Робовите избегале и низ цела Нова Англија и средниот Атлантик, придружувајќи се на Британците кои го окупирале Њујорк.

Во последните месеци од војната, Британците евакуираа 20.000 ослободени од поголемите крајбрежни градови, транспортирајќи повеќе од 3.000 за преселување во Нова Шкотска, каде што беа регистрирани како црни лојалисти и на крајот добија земја. Тие транспортирале други на островите на Карибите, а некои во Англија.

Во исто време, Британците превезувале лојалисти и нивни робови, пред сè на Карибите, но некои во Нова Шкотска. На пример, над 5.000 робови Африканци во сопственост на лојалистите биле транспортирани во 1782 година со нивните сопственици од Савана до Јамајка и Свети Августин, Флорида (тогаш под контрола на Велика Британија). Слично на тоа, над половина од црните луѓе евакуирани во 1782 година од Чарлстон од страна на Британците до Западни Инди и Флорида биле робови во сопственост на белите лојалисти.

Робовите и слободните црнци се бореле и од страната на бунтовниците за време на Револуционерната војна. Вашингтон овласти робовите да бидат ослободени кои се бореа со американската континентална армија. Островот Рода започна да ги запишува робовите во 1778 година и им вети обесштетување на сопствениците чии робови се запишале и преживеале за да добијат слобода.[53][54] За време на војната, околу една петтина од северната армија беше црна. Во 1781 година, Барон Клосен, германски офицер во францускиот полк Дејкс -Понтс полк на Битката кај Јорктаун, проценуваше дека американската армија е црна околу една четвртина.[55] Овие мажи вклучувале и поранешни робови и слободни црнци.

Почнувајќи од 1777 година, Патриотите го забраниле увозот на робови од држава. Сите тие дејствуваа да ја прекинат меѓународната трговија, но по војната подоцна беше отворена во Јужна Каролина и Џорџија. Во 1807 година Конгрес постапи според советите на претседателот Џеферсон и увезуваше робови од странство како федерален криминал, како што тоа го дозволуваше Уставот, почнувајќи од 1 јануари 1808 година.[56]

Ропство и американска револуција[уреди | уреди извор]

Во изданието за 2019 година на <i id="mwAi4">списанието „Њујорк Тајмс“</i> на тема ропство во Америка,[57] повод е четвртата стогодишница од пристигнувањето на првите Африканци во Џејмстаун во 1619 година, Николе Хана-Џонс, писател на персоналот за списанието, тврди дека „една од основните причини што колонистите решија да ја прогласат својата независност од Велика Британија е затоа што тие сакаа да ја заштитат институцијата за ропство“.[58]

Устав на Соединетите држави[уреди | уреди извор]

Ропството беше спорно прашање во пишувањето и одобрувањето на Уставот на Соединетите држави.[59] Во него зборовите „роб“ и „ропство“ не се појавуваат, иако неколку одредби јасно се однесуваат на тоа. Уставот не забранува ропство.[60]

Дел 9 од членот: И забранив на Федералната влада да спречи увоз на робови пред 1 јануари 1808 година.

Делегатите го одобрија Дел 2 од членот IV, со кој се забранува државите да ослободуваат робови кои им избегале од друга држава и барале враќање на имотот на шаторот на сопствениците.[61]

Компромис за три петини[уреди | уреди извор]

Во делот што го преговараше Џејмс Медисон од Вирџинија, Дел 2 од членот 1, назначи „други лица“ (робови) кои ќе бидат додадени на вкупното слободно население на државата, по стапка од три петтини од нивниот вкупен број, за утврдување на официјалното население на државата за целите на распределба на претставувањето на Конгресот и федералното оданочување.[62] Ова непропорционално ја зајакна политичката моќ на јужните претставници, бидејќи три петтини од (не-гласачкото) робско население се сметаа за распределување на Конгресот и во Изборниот колеџ.

Покрај тоа, многу делови од земјата беа врзани за јужната економија. Како што забележа историчарот Џејмс Оливер Хортон, истакнати робови на политичари и стоковите култури на Југот имаа силно влијание врз политиката и економијата на Соединетите Држави.

Индијанците[уреди | уреди извор]

Многу домородни Американци беа поробени за време на геноцидот во Калифорнија од страна на американски доселеници.

За време на XVII и XVIII век, индиското ропство, поробување на домородните Американци од страна на европските колонисти, било вообичаено. Многу од овие домородни робови биле извезени во северните колонии и во крајбрежните колонии, особено „островите на шеќер“ на Карибите.[63][64] Точниот број на домородните Американци кои беа поробени не е познат затоа што виталните статистики и извештаите за попис беа во најдобар случај.[65] Историчарот Алан Галај проценува дека од 1670 до 1715 година, британските трговци со робови продавале меѓу 24.000 и 51.000 домородни Американци од она што е сега јужен дел на САД [66] Андрес Рестенез проценува дека меѓу 147,000 и 340,000 домородни Американци биле заробени во Северна Америка, исклучувајќи Мексико.[67] Дури и откако индиската трговија со робови заврши во 1750 година, ропството на домородните Американци продолжи и на запад, а исто така и во јужните држави претежно преку киднапирање.[68]

Ропството на домородните Американци беше организирано во колонијална и мексиканска Калифорнија преку францискански мисии, теоретски со право на десет години мајчин јазик, но во пракса одржување на истите во постојан сервис, сè додека нивното обвинение не се отповика во средината на 1830-тите. По инвазијата од 1847-488 година од страна на американските трупи, „лихварските или сирачиња Индијанци“ беа де факто поробени во новата држава од државноста во 1850 до 1867 година. Славењето барало објавување на обврзница од страна на сопственикот на робовите и ропството се случило преку рации и четиримесечна ропственост изречена како казна за индиската „ ваганост “.[69]

Домородните Американци држат робови афроамерикански[уреди | уреди извор]

По 1800 година, некои од Чероки и другите четири цивилизирани племиња на Југоистокот почнаа да купуваат и користат црни робови како работна сила. Тие ја продолжија оваа практика по заминувањето во Индиската територија во 1830-тите, кога со нив беа земени дури 15 000 робови црнци.[70]

Природата на ропството во општеството Чероки честопати се одразува на оној на бело робје општество. Законот забранува брак со хероки и робови Афроамериканци, но мажите на Чероки имале синдикати со поробените жени, што резултирало со деца од мешана раса.[71][72] Чероки кои им помагал на робовите, биле казнети со сто удари со камшик на грбот. Во општеството Чероки, на лица со африканско потекло им било забрането да ја вршат должноста дури и ако биле исто така расно и културно Чероки. Ним им беше забрането да носат оружје и да поседуваат имот. Чероки забранија да ги поучуваат Афроамериканците да читаат и пишуваат.[73][74]

Спротивно на тоа, Семиноле ги пречека во својата земја Афроамериканците кои избегаа од ропството ( Црна Семиноле ). Историски гледано, Црните Семиноли живееле претежно во различни бендови близу домородниот американски семинол. Некои биле чувани како робови на одредени водачи на Семиноле. Семинанол практиката во Флорида го призна ропството, иако не и моделот на ропство на чатал, вообичаен на друго место. Всушност, тоа беше повеќе како феудална зависност и оданочување.[75][76][77] Врската помеѓу Семинол црнците и домородците се сменила по нивното преместување во 1830-тите години на територија контролирана од Крикот, кој имал систем на ропство на чатал. Про притисок на ропството од Крик и про-Крик Семиноле и распродажба на робови доведе до тоа голем број црни полувреме да избегаат во Мексико.[78][79][80][81][82]

Меѓу-племенско ропство[уреди | уреди извор]

Индијанците Хаида и Тлингит кои живееле покрај брегот на југоисточниот дел на Алјаска, традиционално биле познати како жестоки воини и трговци со робови, напаѓајќи сè до Калифорнија. Ропството било наследно откако робовите биле земени како воени заробеници. Меѓу некои тихоокеански северозападни племиња, околу една четвртина од населението биле робови.[83] Други племенски племиња во Северна Америка беа, на пример, Команче од Тексас, Крик од Џорџија, риболовните друштва, како што е Јурок, кои живееја покрај брегот од она што сега е Алјаска до Калифорнија; Павне и Кламат.[34]

Некои племиња ги држеле луѓето како робови робови кон крајот на 19 век. На пример, „Уте Жена“, беше Уте, заробена од Арапахо, а подоцна продадена на еден Чејни. Таа била чувана од Чаините да биде користена како проститутка за да служи на американски војници во кантонот во индиската територија. Живеела во ропство до околу 1880 година. Таа почина од хеморагија како резултат на „прекумерен полов однос“.[84]

Сопственици на црни робови[уреди | уреди извор]

Сопствениците на робови вклучувале луѓе од африканско потекло, во секоја од оригиналните Тринаесет колонии и во сите подоцна држави и територии што дозволувале ропство;[85] во некои случаи, црните Американци поседувале бели затворени слуги. Африкански поранешен слуга кој се сместил во Вирџинија во 1621 година, Ентони Џонсон, станал еден од првите документирани сопственици на робови во американските колонии, кога победил во граѓанска тужба за сопственост на Џон Касор.[86] Во 1830 година, на југот имало 3.775 такви црни робови кои поседувале вкупно 12.760 робови, мал процент, од вкупно над 2 милиони робови.[87] 80% од црните робови биле наоѓани во Луизијана, Јужна Каролина, Вирџинија и Мериленд.

Имаше економски и етнички разлики помеѓу слободните црнци на Горниот Југ и Далечниот Југ, со последниве помалку по број, но побогати и типично со мешана раса. Половина од црните робови живееле во градовите отколку во селата, а повеќето живеат во Њу Орлеанс и Чарлстон. Особено Newу Орлеанс имаше големо, релативно богато бесплатно црно население ( gens de couleur ) составено од луѓе со мешана раса, кои станаа трета социјална класа помеѓу белците и поробенитецрнци, под француско и шпанско колонијално владеење. Релативно малку црнци робовласници биле фармери или. Од оние што биле, повеќето биле од мешана раса, честопати обдарени од бели татковци со имот и социјален капитал.[88] На пример, Ендру Дарнфорд од Newу Орлеанс беше наведен како сопственик на 77 робови.[87] Според Рејчел Кранц: „Дарнфорд беше познат како строг господар, кој напорно ги работеше своите робови и ги казнуваше често во обидите да ја направи својата успешна плантажа за шеќер во Луизијана“.[89] Во годините што водат до Граѓанската војна, Антоан Дубуклет, кој поседуваше над стотина робови, се сметаше за најбогат сопственик на црни робови во Луизијана.

Слободните црнци биле сметани како постојана симболична закана за робовласниците, предизвикувајќи ја идејата дека„ црнец “и„ роб “ всушност претставуваат синоними.[90] Слободните црнци понекогаш се сметаа за потенцијални сојузници на робовите во бегалци и „робовласниците имаа страв и негодување на слободните црнци“.[91] За слободните црнци, кои имаа само несигурно задржување на слободата, „сопственоста на робовите не беше едноставно економска практичност, туку неопходен доказ за решеноста на слободните црнци да се пробијат со ропското минато и нивното прифаќање со молк -можеби и потенцијално одобрување на ропството“.[92]

Историчарот Џејмс Окес во 1982та година изјави дека „доказите се огромни дека мнозинството црни робовласници биле слободни мажи кои купувале членови на нивните семејства или кои дејствувале од добронамерност“.[93] По 1810 година, јужните држави го отежнаа ослободувањето на робовите. Честопати на купувачите членовите на семејството немаа друг избор освен да го одржуваат, на хартија, односот сопственик-роб. Во 18тите години на минатиот век „имаше поголеми напори да се ограничи правото на чување обврзници со образложение дека робовите треба да се чуваат колку што е можно под контрола и власт само на белите луѓе.[94]

Во својата државна студија за црните робови во Јужна Каролина во 1985 година, Лери Когер го предизвика овој добронамерен поглед. Откри дека мнозинството црни робови се чини дека држат барем некои од своите робови од комерцијални причини. На пример, тој истакна дека во 1850 г. повеќе од 80% од црните робови биле со мешана раса, но скоро 90% од нивните робови биле класифицирани како црни.[95] Когер, исто така, истакна дека многу слободни црнци од Јужна Каролина работеле мали бизниси како квалификувани занаетчии, а многу сопственици на робови кои работеле во тие

бизниси. „Когер нагласува дека е премногу честа појава за ослободените робови самите да станат робови“. Дури и во модерно време кога ропството не постои, сепак расизмот е присутен и сè уште постои расна сегрегација цоСАД најмногу.[96]

Историографија[уреди | уреди извор]

Историчарот Питер Колчин, пишувајќи во 1993 година, забележа дека сè до последните децении на 20 век, историчарите на ропството првенствено се занимавале со културата, практиките и економијата на робовите, а не со робовите. Ова делумно се должи на околноста што повеќето робови биле писмени и оставиле писмени записи, додека робовите биле во голема мера неписмени и не биле во состојба да остават писмени записи. Научниците се разликувале во тоа дали ропството треба да се смета за доброќудна или „сурово експлоатирана“ институција.[97]

Голем дел од историјата напишана пред 1950-тите имала карактеристична расистичка склоност кон неа.[97] До 1970-тите и 1980-тите, историчарите користеле археолошки записи, црн фолклор и статистички податоци за да развијат многу подетална и нијанса на слика на животот на робовите. Поединците се покажаа како еластични и донекаде автономни во многу свои активности, во границите на нивната состојба и покрај неговата несигурност. Историчарите кои напишале во оваа ера вклучуваат Џон Бласингем ( Славејска заедница ), Лесли Хауард Овенс ( Овој вид на имот ) и Херберт Гатман ( Црното семејство во ропство и слобода ).[98]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Wood, Peter (2003). „The Birth of Race-Based Slavery“. Slate. (May 19, 2015): Reprinted from "Strange New Land: Africans in Colonial America" by Peter H. Wood with permission from Oxford University Press. ©1996, 2003.
 2. Douglass, Frederick (1849). „The Constitution and Slavery“.
 3. Smith, Julia Floyd (1973). Slavery and Plantation Growth in Antebellum Florida, 1821–1860. Gainesville: University of Florida Press. стр. 44–46. ISBN 978-0-8130-0323-8.
 4. McDonough, Gary W. (1993). The Florida Negro. A Federal Writers' Project Legacy. University Press of Mississippi. ISBN 978-0878055883.
 5. Daniel Immerwahr (2020). How to Hide an Empire: A History of the Greater United States. Chapter Six: Shouting the Battle Cry of Freedom. New York: MacMillan. ISBN 9781250251091.
 6. „A vision of Puerto Rico“. Архивирано од изворникот на 2018-07-21. Посетено на 25 February 2019.
 7. Robert Wright, Richard (1941). „Negro Companions of the Spanish Explorers“. Phylon. 2 (4).
 8. „St. Augustine, Florida founded“. African American Registry (англиски). Посетено на 2019-11-15.
 9. 1.Deborah Gray White, Mia Bay, and Waldo E. Martin, Jr., Freedom on My Mind: A History of African Americans (New York: Bedford/St. Martin's, 2013), 59.
 10. Behrendt, Stephen (2005). „Transatlantic Slave Trade“. Во Appiah, Kwame Anthony; Gates Jr., Henry Louis (уред.). Africana: The Encyclopedia of the African and African American Experience. 5 (Second. изд.). Oxford: Oxford University Press. стр. 199. ISBN 978-0-19-517055-9. Посетено на April 9, 2017.
 11. „African Americans at Jamestown“. National Park Service. February 26, 2015. Посетено на 4 June 2019. Arrival of "20 and odd" Africans in late August 1619, not aboard a Dutch ship as reported by John Rolfe, but an English warship, White Lion, sailing with a letters of marque issued to the British Captain Jope by the Protestant Dutch Prince Maurice, son of William of Orange. A letters of marque legally permitted the White Lion to sail as a privateer attacking any Spanish or Portuguese ships it encountered. The 20 and odd Africans were captives removed from the Portuguese slave ship, San Juan Bautista, following an encounter the ship had with the White Lion and her consort, the Treasurer, another British ship, while attempting to deliver its African prisoners to Mexico. Rolfe's reporting the White Lion as a Dutch warship was a clever ruse to transfer blame away from the British for piracy of the slave ship to the Dutch.
 12. Rein, Lisa (September 3, 2006). „Mystery of Va.'s First Slaves Is Unlocked 400 Years Later“. The Washington Post. Посетено на 4 June 2019.
 13. Knight, Kathryn (2010). „The First Africans“. Historic Jamestowne. Посетено на 4 June 2019. Nearing her destination, the slave ship was attacked by two English privateers, the White Lion and the Treasurer, in the Gulf of Mexico and robbed of 50–60 Africans.
 14. Donoghue, John (2010). Out of the Land of Bondage": The English Revolution and the Atlantic Origins of Abolition. The American Historical Review.
 15. Higginbotham, A. Leon (1975). In the Matter of Color: Race and the American Legal Process: The Colonial Period. Greenwood Press. ISBN 9780195027457.
 16. Tom Costa (2011). „Runaway Slaves and Servants in Colonial Virginia“. Encyclopedia Virginia.
 17. „Assessing the Slave Trade: Estimates“. The Trans-Atlantic Slave Trade Database. Emory University, Atlanta, Georgia.
 18. Higginbotham, A. Leon (1975). In the Matter of Color: Race and the American Legal Process: The Colonial Period. Greenwood Press. ISBN 9780195027457.
 19. William M. Wiecek (1977). „the Statutory Law of Slavery and Race in the Thirteen Mainland Colonies of British America“. The William and Mary Quarterly. 34 (2): 258–280. doi:10.2307/1925316. JSTOR 1925316.
 20. William J. Wood. "The Illegal Beginning of American Negro Slavery," American Bar Association Journal, January 1970.
 21. Taunya Lovell Banks, "Dangerous Woman: Elizabeth Key's Freedom Suit – Subjecthood and Racialized Identity in Seventeenth Century Colonial Virginia", Digital Commons Law, University of Maryland Law School. Retrieved April 21, 2009.
 22. https://www.pbs.org/wgbh/aia/part1/1narr3.html
 23. Wood, Origins of American Slavery (1997), p. 88.
 24. "Interview: James Oliver Horton: Exhibit Reveals History of Slavery in New York City" Архивирано на 23 декември 2013 г., PBS Newshour, January 25, 2007. Retrieved February 11, 2012.
 25. „European traders“. International Slavery Museum. National Museums Liverpool. Посетено на 2019-11-15.
 26. Pamela Chase Hain, A Confederate Chronicle: The Life of a Civil War Survivor, p. 2, 2005
 27. Seybert, Tony (August 4, 2004). „Slavery and Native Americans in British North America and the United States: 1600 to 1865“. Slavery in America. Архивирано од изворникот на August 4, 2004. Посетено на June 14, 2011.
 28. Wilson, Thomas D., The Oglethorpe Plan: Enlightenment Design in Savannah and Beyond, Charlottesville: University of Virginia Press, 2012, chapter 3
 29. Scott, Thomas Allan (July 1995). Cornerstones of Georgia history. University of Georgia Press. ISBN 978-0-8203-1743-4.
 30. „Thurmond: Why Georgia's founder fought slavery“. Архивирано од изворникот на July 15, 2012. Посетено на October 4, 2009.
 31. "It is shocking to human Nature, that any Race of Mankind and their Posterity should be sentanc'd to perpetual Slavery; nor in Justice can we think otherwise of it, that they are thrown amongst us to be our Scourge one Day or other for our Sins: And as Freedom must be as dear to them as it is to us, what a Scene of Horror must it bring about! And the longer it is unexecuted, the bloody Scene must be the greater." – Inhabitants of New Inverness, s:Petition against the Introduction of Slavery
 32. "Slavery in New York", The Nation, November 7, 2005
 33. Ira Berlin, Generations of Captivity: A History of African-American Slaves, 2003
 34. 34,0 34,1 "Slavery in America", Encyclopædia Britannica's Guide to Black History. Retrieved October 24, 2007.
 35. Trinkley, M. "Growth of South Carolina's Slave Population", South Carolina Information Highway. Retrieved October 24, 2007.
 36. Morison and Commager: Growth of the American Republic, pp. 212–220.
 37. Source: Miller and Smith, eds. Dictionary of American Slavery (1988) p . 678
 38. Includes 10,000 to Louisiana before 1803.
 39. This table gives the African-American population in the United States over time, based on U.S. Census figures. (Numbers from years 1920 to 2000 are based on U.S. Census figures as given by the Time Almanac of 2005, p. 377.)
 40. 40,0 40,1 40,2 Martin H. Steinberg, Disorders of Hemoglobin: Genetics, Pathophysiology, and Clinical Management, pp. 725–726 Google Books
 41. 41,0 41,1 Rodney Stark, For the Glory of God: How Monotheism Led to Reformations, Science, Witch-hunts, and the End of Slavery, p.322 Internet Archive Note that the hardcover edition has a typographical error stating "31.2 percent"; it is corrected to 13.2 in the paperback edition. The 13.2% value for the percentage of free people of color (see below) is confirmed with 1830 census data.
 42. 42,0 42,1 Cook, Samantha; Hull, Sarah (2011-03-01). The Rough Guide to the USA. ISBN 9781405389525.
 43. 43,0 43,1 Jones, Terry L. (2007). The Louisiana Journey. ISBN 9781423623809.
 44. Stark, Rodney (2003). For the Glory of God: How Monotheism Led to Reformations, Science, Witch-hunts, and the End of Slavery. Princeton University Press. стр. 322. ISBN 978-0691114361.
 45. Gomez, Michael A: Exchanging Our Country Marks: The Transformation of African Identities in the Colonial and Antebellum South, p. 29. Chapel Hill, NC: University of North Carolina, 1998.
 46. Rucker, Walter C. (2006). The River Flows On: Black Resistance, Culture, and Identity Formation in Early America. LSU Press. стр. 126. ISBN 978-0-8071-3109-1.
 47. Sandhu, Sukhdev (2011-02-17). „BBC – History – British History in depth: The First Black Britons“ (англиски). Посетено на 2018-06-19.
 48. Xavier Scanlan, Padraic (2016). „Blood, Money and Endless Paper: Slavery and Capital in British Imperial History“ (PDF). History Compass. 14 (5): 218–230. doi:10.1111/hic3.12310.
 49. Selig, Robert A. „The Revolution's Black Soldiers“. AmericanRevolution.org. Посетено на October 18, 2007.
 50. Scribner, Robert L. (1983). Revolutionary Virginia, the Road to Independence. University of Virginia Press. стр. xxiv. ISBN 978-0-8139-0748-2.
 51. James L. Roark; и др. (2008). The American Promise, Volume I: To 1877: A History of the United States. Macmillan. стр. 206. ISBN 978-0-312-58552-5.
 52. Peter Kolchin, American Slavery: 1619–1877, New York: Hill and Wang, 1994, p. 73.
 53. Nell, William C. (1855). The Colored Patriots of the American Revolution. IV, Rhode Island. Robert F. Wallcut.
 54. Foner, Eric (2010). The Fiery Trial: Abraham Lincoln and American Slavery. New York: W. W. Norton & Company, Inc. стр. 205.
 55. "The Revolution's Black Soldiers" by Robert A. Selig, Ph.D., American Revolution website, 2013–2014
 56. Finkelman, Paul (2007). „The Abolition of The Slave Trade“. New York Public Library. Посетено на June 25, 2014.
 57. „The 1619 Project“. New York Times Magazine. August 14, 2019.
 58. Hannah-Jones, Nikole (August 14, 2019). „Our democracy's founding ideals were false when they were written. Black Americans have fought to make them true“. New York Times Magazine.
 59. Keith L. Dougherty, and Jac C. Heckelman. "Voting on slavery at the Constitutional Convention." Public Choice 136.3–4 (2008): 293.
 60. Mason, Matthew (2006). „Slavery and the Founding“. History Compass. 4 (5): 943–955. doi:10.1111/j.1478-0542.2006.00345.x.
 61. Baker, H. Robert (2012). „The Fugitive Slave Clause and the Antebellum Constitution“. Law and History Review. 30 (4): 1133–1174. doi:10.1017/s0738248012000697.
 62. Section 2 of Article I provides in part:
 63. Lauber, Almon Wheeler (1913). Indian Slavery in Colonial Times Within the Present Limits of the United States Chapter 1: Enslavement by the Indians Themselves. 53. Columbia University. стр. 25–48.
 64. Gallay, Alan (2009). Gallay, Alan (уред.). Indian Slavery in Colonial America. Introduction: Indian Slavery in Historical Context. Lincoln, NE: University of Nebraska Press. стр. 1–32. Посетено на March 8, 2017.
 65. Lauber (1913), "The Number of Indian Slaves" [Ch. IV], in Indian Slavery, pp. 105–117.
 66. Gallay, Alan. (2002) The Indian Slave Trade: The Rise of the English Empire in the American South 1670–171. New York: Yale University Press. ISBN 0-300-10193-7.
 67. Reséndez, Andrés (2016). The other slavery: The uncovered story of Indian enslavement in America. Boston: Houghton Mifflin Harcourt. стр. 324. ISBN 978-0-544-94710-8.
 68. Yarbrough, Fay A. (2008). Race and the Cherokee Nation. Indian Slavery and Memory: Interracial sex from the slaves' perspective. University of Pennsylvania Press. стр. 112–123.
 69. Beasley, Delilah L. (1918). "Slavery in California," The Journal of Negro History, Vol. 3, No. 1. (January), pp. 33–44.
 70. A history of the descendants of the slaves of Cherokee can be found at Sturm, Circe (1998). „Blood Politics, Racial Classification, and Cherokee National Identity: The Trials and Tribulations of the Cherokee Freedmen“. American Indian Quarterly. 22 (1/2): 230–58. JSTOR 1185118. In 1835, 7.4% of Cherokee families held slaves. In comparison, nearly one-third of white families living in Confederate states owned slaves in 1860. Further analysis of the 1835 Federal Cherokee Census can be found in McLoughlin, W. G.; Conser, W. H. (1977). „The Cherokees in Transition: a Statistical Analysis of the Federal Cherokee Census of 1835“. Journal of American History. 64 (3): 678–703. doi:10.2307/1887236. JSTOR 1887236. A discussion on the total number of Slave holding families can be found in Olsen, Otto H. (December 2004). „Historians and the extent of slave ownership in the Southern United States“. Civil War History. Архивирано од изворникот на July 20, 2007. Посетено на June 8, 2007.
 71. Perdue, Theda (1979). Slavery and the Evolution of Cherokee Society, 1540–1866. University of Tennessee Press. стр. 207 pages. ISBN 9780870495304. Посетено на 28 February 2019. Perdue, Theda. Slavery and the Evolution of Cherokee Society, 1540-1866.
 72. Katz, William Loren (3 January 2012). Black Indians: A Hidden Heritage. Simon and Schuster. стр. 254. ISBN 9781442446373. Посетено на 1 March 2019. black indians.
 73. Duncan, J. W. (1928). „Interesting ante-bellum laws of the Cherokee, now Oklahoma history“. Chronicles of Oklahoma. 6 (2): 178–180. Архивирано од изворникот на December 19, 2007. Посетено на July 13, 2007.
 74. Davis, J. B. (1933). „Slavery in the Cherokee nation“. Chronicles of Oklahoma. 11 (4): 1056–1072. Архивирано од изворникот на March 10, 2015. Посетено на July 13, 2007.
 75. Watson W. Jennison (18 January 2012). Cultivating Race: The Expansion of Slavery in Georgia, 1750–1860. University Press of Kentucky. стр. 132. ISBN 978-0-8131-4021-6.
 76. McCall, George A. (1868). Letters from the Frontiers. Philadelphia: J.B. Lippincott. стр. 160. ISBN 9781429021586.
 77. Kevin Mulroy (18 January 2016). The Seminole Freedmen: A History. University of Oklahoma Press. стр. 25. ISBN 978-0-8061-5588-3.
 78. Philip Deloria; Neal Salisbury (15 April 2008). A Companion to American Indian History. John Wiley & Sons. стр. 348–349. ISBN 978-1-4051-4378-3.
 79. Bruce G. Trigger; Wilcomb E. Washburn (13 October 1996). The Cambridge History of the Native Peoples of the Americas. Cambridge University Press. стр. 525. ISBN 978-0-521-57392-4.
 80. Wolfgang Binder (1987). Westward Expansion in America (1803-1860). Palm & Enke. стр. 147. ISBN 978-3-7896-0171-2.
 81. James Shannon Buchanan (1955). Chronicles of Oklahoma. Oklahoma Historical Society. стр. 522.
 82. Kevin Mulroy (2007). The Seminole Freedmen: A History. University of Oklahoma Press. стр. 79. ISBN 978-0-8061-3865-7.
 83. "Haida Warfare", civilization.ca. Retrieved October 24, 2007.
 84. Berthrong, Donald J. (1976). The Cheyenne and Arapaho Ordeal: Reservation and Agency Life in the Indian Territory, 1875 to 1907. University of Oklahoma Press. стр. 124. ISBN 978-0-8061-1277-0.
 85. Henry Louis Gates Jr. (4 March 2013). „Did Black People Own Slaves?“. Архивирано од изворникот на 8 March 2013.
 86. Breen, T. H. (2004). "Myne Owne Ground" : Race and Freedom on Virginia's Eastern Shore, 1640–1676. New York: Oxford University Press. стр. 13–15. ISBN 978-0-19-972905-0.
 87. 87,0 87,1 Conlin, Joseph (2011). The American Past: A Survey of American History. Cengage Learning. стр. 370. ISBN 978-1-111-34339-2.
 88. Stampp p. 194. Oakes pp. 47–48.
 89. Kranz, Rachel (2004). African-American Business Leaders and Entrepreneurs. Infobase Publishing. стр. 72. ISBN 978-1-4381-0779-0.
 90. Mason p. 17
 91. Mason pp. 19–20.
 92. Berlin, Generations of Captivity, p. 138.
 93. Oakes pp. 47–48.
 94. Oakes pp. 47–49.
 95. Koger, Larry (1985). Black Slaveowners: Free Black Masters in South Carolina, 1790–1860. Foreword. Columbia, SC: University of South Carolina Press. ISBN 978-0-7864-5128-9.
 96. Joyner, Charles (October 1986). „Review of Black Slaveowners: Free Black Slave Masters in South Carolina, 1790–1860, by Larry Koger“. South Carolina Historical Magazine. 87: 251–253. JSTOR 27567980.
 97. 97,0 97,1 Kolchin p. 134.
 98. Kolchin pp. 137–43. Horton and Horton p. 9.