Митологија на Инките

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Митологијата на Инките)
Цивилизација на Инките


Супај, бог на смртта

Митологијата на Инките вклучува поголем број на приказни и легенди со митолошки карактер и тие помагаат да се објаснат верувањата на Инките. Сите христијански свештеници кои пристигнале во Јужна Америка по шпанската колонизација ги запалиле записите на Инките.

Божества[уреди | уреди извор]

 • Апу - бог на планината. Секоја планина имала свој апу и се принесувале жртви.
 • Апокатеквил - бог на молњите.
 • Атагучу - бог кој помогнал во создавањето на светот.
 • Катеквил - бог на молњите и светлината.
 • Кавилаке - божица-девица која јадела овошје.
 • Часка - божица на залезот и на зората. Таа ги заштитувала невините девојки.
 • Часка Којлру - божица на цвеќињата.
 • Куку Мама - божица на здравјето и задоволството. Таа била жена која била растргната од млади мажи кои биле заљубени во неа. Таа се „препородила“ во првото какако растение.
 • Конираја - бил божество на месечината.
 • Копакати - била божица на езерата.
 • Екеко - бил бог на здравјето и на благосостојбата.
 • Илапа - бил популарен бог на времето. Неговиот празник бил на 25 јули.
 • Инти бил бог на сонцето и заштитник на луѓето. Тој се сметал за најзначаен бог.
 • Кон - бил бог на дождот и ветрот кој дошол од југ. Тој бил син на Инти и Мама Квила.
 • Мама Алпа - била божица на плодноста.
 • Мама Коча ("мајка на морето") -ибарите и морепловците.
 • Мама Пача - била жена на Пачакамак и божество на билките. Таа предизвикувала земјотреси.
 • Мама Квила („мајка-месечина“) - божица на месечината и ќерка на Виракоча и Мама Коча.
 • Мама Зара - божица на житариците, била поврзана со пченката.
 • Пача Камак („создавач на земјата“) - бог-создавач.
 • Паријакака - бог на водата, дождовите и бог-создавач.
 • Парисија - бог кој испратил поплава за да ги убие луѓето кои не го почитувале.
 • Супај - бог на смертта и владател на Ука Пача.
 • Уркагвари - бог на металите, скапоцените камења и слични вредни минерали.
 • Уркучилај - бог кој внимавал над животните.
 • Виракоча - бог на сè. На почетокот бил главен бог, но кога Пачакутек станал Инка, ги сменил значењата на Виракоча и Инти.

Значајни места[уреди | уреди извор]

 • Уку Пача ("долен свет") било подземјето сместено во средината на земјата.
 • Кај Пача бил светот во кој живееме.
 • Ханан Пача ("горен свет") бил рајот. Само негрешни луѓе можеле да влезат таму.

Поврзано[уреди | уреди извор]