Жирона (покраина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Покраината Жирона во Каталонија

Жирона (каталонски: Girona) или Херона (шпански: Girona) е покраина во североисточна Шпанија, во северниот дел од автономната заедница Каталонија.

Покраината има 731.864 жители (2008). Главен град е Жирона (94.484 жители). Оваа покраина има 221 општини. Дел од неа е и општината Љивија, која е енклава одвоена од остатокот на Шпанија и обиколена со француска територија.