Етолија-Акарнанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Округ Етолија-Акарнанија
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Локација на префектурата Етолија-Акарнанија во Грција

Периферија Западна Грција
Главен град Месолонги
Население 223.188 (2005) 8ма
Површина 5.461 км² 1ва
Густина 40,9/км² 39та
Број на провинции 5
Број на општини 29
Пошт. бр. 30x xx
Повик. бр. 263x0, 264x0
Таблички ΑΙ, ΜΕ
ISO 3166-2 код GR-01
Мреж. место www.aitoloakarnania.gr

Етолија-Акарнанија (грчки: Αιτωλοακαρνανία) е еден од окрузите во Грција. Таа се наоѓа во западниот дел на Грција. Округот претставува комбинација на регионите Етолија и Акарнанија. Нејзиниот главен град поради историски причини е Месолонги, а нејзиниот најголем град и економски центар е Агринион. Областа е сега поврзана со полуостровот Пелопонез со мостот Рио-Андирио. Околните окрузи се Арта во Епир, Кардица од Тесалија, Евританија на североисток и Фокис на исток. Таа е најголемиот округ по површина во Грција.

Географија[уреди | уреди извор]

Планините доминираат на север, североисток, запад и југоисток, особено во Акарнинските Планини. Најдолгата и главна река е реката Ахелоос која што завршува со делта во мочурливите земјишта на југоисток. Округот не ги опфаќа островите кои лежат на запад бидејќи тие припаѓаат на округот Кефалинија. Постои еден резервоар како и езеро во централниот дел. Во планините на овој округ спаѓаат и планините Панетолико на североисток и Акарнинските Планини каде што постои компанија за флаширање на изворска вода.

Клима[уреди | уреди извор]

Климата тука варира од топли лета до умерени зими во пониските области, додека пак во планинските области со највисока надморска височина доминираат ладни зими, студени зими и ладно време во зимските месеци.

Историја на бројот на населението[уреди | уреди извор]

Сообраќај[уреди | уреди извор]

Провинции[уреди | уреди извор]

Општини[уреди | уреди извор]

Општина YPES code Седиште (доколку е различно)
Агринио 0202
Ализија 0204 Кандила
Амфилохија 0205
Анактроио 0206 Војница (Воница)
Ангелокастро 0201
Андирио 0207
Аподотиа 0208 Ано Хора
Атакинтос 0209 Пападатес
Астакос 0210
Етолико 0203
Инахос 0213 Халкиопуло
Иниадес 0221 Неохори
Кекропија 0214 Палерос
Макринија 0215 Гавалу
Медеон 0216 Катуна
Мениди 0217
Месолонги 0218
Навпактус 0219
Неаполи 0220
Панетолоко 0222 Скутера
Паракамбилија 0224 Агиос Власиос
Паравола 0223
Платанос 0225
Пилини 0226 Симос
Стратос 0227
Термо 0211
Тестиис 0212 Кенургио
Фитиес 0228
Халкија 0229 Гавролимни

Надворешни врски[уреди | уреди извор]