Деветнаесетаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Правилен деветнаесетаголник
Правилен деветнаесетаголник
Видправилен многуаголник
Рабови и темиња19
Шлефлиев симбол{19}
Коксетер–Динкинови дијаграми
Група на симетријадиедарска (D19), ред 2×19
Внатрешен агол≈161.052°
Својстваиспакнат, впишан, рамностран, изогонален, изотоксален

Деветнаесетаголникмногуаголник со деветнаесет темиња и деветнаесет страни.

Правилен деветнаесетаголник[уреди | уреди извор]

Правилниот деветнаесетаголник е деветнаесетаголник кај кого сите страни се со еднакви должини и сите внатрешни агли се еднакви.

Внатрешните агли на правилен деветнаесетаголник имаат по 161° (степени), а збирот на сите внатрешни агли на кој било деветнаесетаголник изнесува 3060°.

Ако основната страна на правилниот седумнаесетаголник е со должина , неговата плоштина ќе биде дадена со формулата:

.

Плоштината може да се пресмета и со:

каде
- е полупречник на опишаната кружница, а
- е полупречник на впишаната кружница.

Периметарот на деветнаесетаголник чија страна е со должина е еднаков на .

Конструкција[уреди | уреди извор]

Правилен деветнаесетаголник не може да се конструира со помош на линијар и шестар.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]