Шеесет и четириаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Правилен шеесет и четириаголник
Правилен шеесет и четириаголник
Видправилен многуаголник
Рабови и темиња64
Шлефлиев симбол{64}, t{32}, tt{16}, ttt{8}, tttt{4}
Коксетер–Динкинови дијаграми
Група на симетријадиедарска (D64), ред 2×64
Внатрешен агол174.375°
Својстваиспакнат, впишан, рамностран, изогонален, изотоксален

Шеесет и четириаголник или хексаконтатетрагонмногуаголник со шеесет и четири темиња и шеесет и четири страни.

Правилен шеесет и четириаголник[уреди | уреди извор]

Правилниот шеесет и четириаголник е фигура кај која сите страни се со еднакви должини и сите внатрешни агли се еднакви.

Поврзано[уреди | уреди извор]