Тринаесетаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Правилен тринаесетаголник
Правилен тринаесетаголник
Видправилен многуаголник
Рабови и темиња13
Шлефлиев симбол{13}
Коксетер–Динкинови дијаграми
Група на симетријадиедарска (D13), ред 2×13
Внатрешен агол≈152.308°
Својстваиспакнат, впишан, рамностран, изогонален, изотоксален

Тринаесетаголникмногуаголник со тринаесет темиња и тринаесет страни.

Правилен тринаесетаголник[уреди | уреди извор]

Правилниот тринаесетаголник е тринаесетаголник кај кого сите страни се со еднакви должини и сите внатрешни агли се еднакви.

Внатрешните агли на правилен тринаесетаголник имаат по 152° (степени) и 18 минути, а збирот на сите внатрешни агли на кој било тринаесетаголник изнесува 1980°.

Ако основната страна на правилен тринаесетаголник е , неговата плоштина се определува со формулата:
.

Плоштината може да се пресмета и со:

каде
- е полупречник на опишаната кружница, а
- е полупречник на впишаната кружница.

Периметарот на тринасетаголникот чија страна е со должина ќе биде еднаков на .

Конструкција[уреди | уреди извор]

Правилен тринаесетаголник не може да се конструира со шестар и линијар.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]