Осумнаесетаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Правилен осумнаесетаголник
Правилен осумнаесетаголник
Видправилен многуаголник
Рабови и темиња18
Шлефлиев симбол{18}, t{9}
Коксетер–Динкинови дијаграми
Група на симетријадиедарска (D18), ред 2×18
Внатрешен агол160°
Својстваиспакнат, впишан, рамностран, изогонален, изотоксален

Осумнаесетаголникмногуаголник со осумнаесет темиња и осумнаесет страни.

Правилен осумнаесетаголник[уреди | уреди извор]

Правилниот осумнаесетаголник е осумнаесетаголник кај кого сите страни се со еднакви должини и сите внатрешни агли се еднакви.

Внатрешните агли на правилен осумнаесетаголник имаат по 161° (степени), а збирот на сите внатрешни агли на кој било осумнаесетаголник изнесува 3060°.

Ако основната страна на правилниот осумнаесетаголник е со должина , неговата плоштина ќе биде дадена со формулата:

или со полупречник од

.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]