Рамностран многуаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во геометријата, рамностран многуаголник е многуаголник чии сите страни се со еднаква должина.

Рамностран многуаголник кој е конвексен и опишан (вертикалите му лежат на кружница) е правилен многуаголник.

Рамностран триаголник е триаголник чии страни имаат должина. Сите рамнострани триаголници се слични еден на друг со агли од 60°.

Equilateral Triangle.svg

Секој рамностран четириаголник е ромб.

Rhombus.svg

Секој многуаголик со n-страни со еднаква должина се смета за рамностран. Не сите рамнострани се конвексни гометриски слики: кај петтоаголник две соседни страни се пресликуваат во отсечка која ги поврзува свете крајни вертикали.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]