Дванаесетаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Правилен дванаесетаголник
Правилен дванаесетаголник
Видправилен многуаголник
Рабови и темиња12
Шлефлиев симбол{12}, t{6}, tt{3}
Коксетер–Динкинови дијаграми
Група на симетријадиедарска (D12), ред 2×12
Внатрешен агол150°
Својстваиспакнат, впишан, рамностран, изогонален, изотоксален

Дванаесетаголникмногуаголник со дванаесет темиња и дванаесет страни.

Правилен дванаесетаголник[уреди | уреди извор]

Правилниот дванаесетаголник е дванаесетаголник кај кого сите страни се со еднакви должини и сите внатрешни агли се еднакви.

Внатрешните агли на правилен дванаесетаголник имаат по 150° (степени), а збирот на сите внатрешни агли на кој било дванаесетаголник изнесува 1800°.

Ако основната страна на правилниот дванаесетаголник е со должина , неговата површина ќе биде дадена со формулата:

Ако - е полупречник на опишаната кружница, а
- полупречник на впишаната кружница, тогаш важи:

, и
.

Периметарот на дванаесетаголник чија страна е со должина е еднаков на .

Конструкција[уреди | уреди извор]

Правилен дванаесетаголник може да се конструира со помош на линијар и шестар. Следнава анимација ја илустрира чекор по чекор конструкцијата на правилен дванаесетаголник.

Анимиран приказ на конструкција на дванаесетаголник со помош на шестар и линијар

Каде може да се види дванаесетаголник[уреди | уреди извор]

Постојат повеќе примери на монети кои имаат облик на дванаесетаголник:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]