Четиринаесетаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Правилен четиринаесетаголник
Правилен четиринаесетаголник
Видправилен многуаголник
Рабови и темиња14
Шлефлиев симбол{14}, t{7}
Коксетер–Динкинови дијаграми
Група на симетријадиедарска (D14), ред 2×14
Внатрешен агол154+2/7°
Својстваиспакнат, впишан, рамностран, изогонален, изотоксален

Четиринаесетаголникмногуаголник со четиринаесет темиња и четиринаесет страни.

Правилен четиринаесетаголник[уреди | уреди извор]

Правилниот четиринаесетаголник е четиринаесетаголник кај кого сите страни се со еднакви должини и сите внатрешни агли се еднакви.

Внатрешните агли на правилен четиринаесетаголник имаат по 161° (степени), а збирот на сите внатрешни агли на кој било четиринаесетаголник изнесува 3060°.

Ако основната страна на правилниот четиринаесетаголник е со должина , неговата плоштина ќе биде дадена со формулата:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]