Прејди на содржината

Деветаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Правилен деветаголник
Правилен деветаголник
Видправилен многуаголник
Рабови и темиња9
Шлефлиев симбол{9}
Коксетер–Динкинови дијаграми
Група на симетријадиедарска (D9), ред 2×9
Внатрешен агол140°
Својстваиспакнат, впишан, рамностран, изогонален, изотоксален

Деветаголникмногуаголник со девет темиња и девет страни.

Правилен деветаголник[уреди | уреди извор]

Правилниот деветаголник е деветаголник кај кого сите страни се со еднакви должини и сите внатрешни агли се еднакви.

Внатрешните агли на правилен деветаголник имаат по 140° (степени), а збирот на сите внатрешни агли на кој било деветаголник изнесува 1260°.

Ако основната страна на деветаголник е , неговата плоштина се определува со формулата:
.

Плоштината може да се пресмета и со:

каде
- е полупречник на опишаната кружница, а
- е полупречник на впишаната кружница.

Периметарот на деветаголникот чија страна е со должина ќе биде еднаков на .

Конструкција[уреди | уреди извор]

Правилен деветаголник не може да се конструира со шестар и линијар.

Конструкцијата може да се изведе со помош на обележен шестар и линијар, но истата не се прифаќа како математички коректна. Постојат приближни конструкции со помош на шестар и линијар.

Апроксимативна конструкција на деветаголник
Апроксимативна конструкција на деветаголник

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]