Единаесетаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Правилен единаесетаголник
Правилен единаесетаголник
Видправилен многуаголник
Рабови и темиња11
Шлефлиев симбол{11}
Коксетер–Динкинови дијаграми
Група на симетријадиедарска (D11), ред 2×11
Внатрешен агол≈147.273°
Својстваиспакнат, впишан, рамностран, изогонален, изотоксален

Единаесетаголникмногуаголник со единаесет темиња и единаесет страни.

Правилен единаесетаголник[уреди | уреди извор]

Правилниот единаесетаголник е единаесетаголник кај кого сите страни се со еднакви должини и сите внатрешни агли се еднакви.

Внатрешните агли на правилен единаесетаголник имаат по 147° (степени), а збирот на сите внатрешни агли на кој било единаесетаголник изнесува 1620°.

Ако основната страна на единаесетаголник е , неговата плоштина се определува со формулата:
.

Плоштината може да се пресмета и со:

каде
- е полупречник на опишаната кружница, а
- е полупречник на впишаната кружница.

Периметарот на единаесетаголникот чија страна е со должина ќе биде еднаков на .

Конструкција[уреди | уреди извор]

Правилен единаесетаголник не може да се конструира со шестар и линијар.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]