Прејди на содржината

Едноаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Едноаголник
На една кружница, едноаголникот едноаголникот е поплочување со едно теме и лачен раб од 360 степени.
Видправилен многуаголник
Рабови и темиња1
Шлефлиев симбол{1} или h{2}
Коксетер–Динкинови дијаграми или
Група на симетрија[ ], Cs

Едноаголник (моногон, хенагон) — многуаголник со еден раб и едно теме. Го носи Шлефлиевиот симбол {1}.[1]

Во Евклидовата геометрија[уреди | уреди извор]

Во Евклидовата геометрија едноаголникот е изроден многуаголник бидејќи неговите крајни точки мора да се совпаднат, за разлика од секоја Евклидова отсечка. Највеќето дефиниции за многуаголник во Евклидовата геометрија не го прифаќаат едноаголникот.

Во сферната геометрија[уреди | уреди извор]

Во сферната геометрија, едноаголникот може да се констуира како теме на голема кружница (екватор). Со ова се образува диадар, {1,2}, со две полутопчести агоаголни страни кои делат еден раб од 360° и едно теме. Неговиот дуал е осоедар, {2,1} кој има две антиподни темиња во половите, еда 360° месечинска страна и еден раб (меридијан) помеѓу двете темиња.[1]


Едноаголен диедар, {1,2}

Едноаголен осоедар, {2,1}

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Coxeter, Introduction to geometry, 1969, Second edition, sec 21.3 Regular maps, p. 386-388

Извори[уреди | уреди извор]

  • Herbert Busemann, The geometry of geodesics. New York, Academic Press, 1955
  • Coxeter, H.S.M; Regular Polytopes (third edition). Dover Publications Inc. ISBN 0-486-61480-8

Надворешни врски[уреди | уреди извор]