Линијар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Разноликост на линијари
Училиштен линијар со скала со должина од 30 cm

Линијар е инструмент употребуван во геометријата, техничкото цртање и архитектурата за мерење растојанија или за прецизно цртање прави линии со одредена или неодредена должина. Исто така служи и за мерење димензии во просторот или на некоја површина.

Линијарот најчесто претставува мало парче пластика во форма на правоаголник на кое на горниот дел е изгравирана скала, која може да биде во сантиметри, милиметри, инчи или др.

Освен пластика, за изработка на линијар може да се употреби и дрво или метал.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Предлошка:Алатки